Death Trip : ”Madhouse” – Vaikka tekee kipeää, ei haittaa

Läjä ei lepää. Pohjoisen sadomasokistisen ultimaattiräimeen kulmakivi, Läjä Latexin (Äijälä) kipparoima, kolmenkympin kulmia kolkutteleva Death Trip synnytti loppuvuodesta kivuliaalta ja lääkehuuruiselta kuulostavan, viidestä kappaleesta koostuvan esikoisalbuminsa ”Madhouse” Ektro Recordsin suotuisalla avulla. Muu Läjän piiskaama kvintetti, Bluedemon (kitara), Maike Satana (basso), Till Hell (rummut) ja Cosmic Len (syntetisaattori), ei sen koommin esittelyjä kaipaa. Miehet tiukoissa asusteissaan ja ilmeissään ovat Death Tripin ohella tuttuja vakikasvoja parin viimeisen vuosikymmenen ajalta Terveet Kädet -yhtyeestä. Merkille pantavinta vaihtelevan aktiivisesti toimineen Death Tripin uralla on se, että kansainvälistäkin kulttimainetta nauttineelta yhtyeeltä on aiemmin julkaistu ainoastaan kolme 7″-singleä aikavälillä 1988-1995 legendaarisen Bad Vugum -yhtiön kautta, sekä vuosikausia näitä myöhemmin kyseiset singlet bonusbiiseineen yhteen niputtava ”Pain Is Pain” -kokoelma Karkia Mistika Recordsin kautta.

Vielä kolmenkymmenenkin vuoden jälkeen lukuisia underground-bändejä yli valtakunnan rajojen innoittanut Death Trip vaikuttaa useilla perversioilla siunatuilta herraviisikolta ruhjomassa suoraa ja jumittavaa alkuvoimaista avaruus-punk-rockia muun muassa The Stoogesin, Black Sabbathin ja Hawkwindin eväin.

Avaruusajan syntetisaattoriefektiplimplutusten myötä oven kidutuskammioon avaava ”Scream, Baby, Scream” ampaisee humppaan samoilla uljaan itsepäisillä asetuksilla kuin yhtyeen klassikko ”Chainsaw Goddess” aikanaan ja kantaa maaliin saakka erinomaisesti. Avauskappaleessa kiteytyy mainiosti yhtyeen vakuuttava vaarallisuus, sadistis-musiikillinen kierous ja sairaalloinen raakuus. Albumin raskain pala, 14 minuuttia jurnuttava ”Blood, Blood, Blood” lainaa sisältönsä puolestaan konstailematta Tony Iommin koukuttavimpien doom-riffien laarista. Kappaleen autenttista tunnelmaa lisäävät entisestään Till Hellin pelkistetyn rumpaloinnin pienet epäpuhtaudet kapuloiden yhteen kliksahteluineen. Läjän tulkinta kukoistaa kappaleessa sairaimmillaan ja jakomielitautisimmillaan miesmuistiin. Eihän tätä spektaakkelia voi olla rakastamatta!

The Feet Of Jesus” onkin sitten Troublesta muistuttavalla doom-kertsillä vahvistettua, olan takaa, kiimaisesti pitkin paljaita persposkia läpsivää Iggy Pop & James Williamsonia villeimmillään. Äijälä pääsee kappaleessa eläimelliseltä ääntelyltään jo varsinaisesti jos ei laulu- niin ainakin tulkintahommiin. Vaikka kappale ei lajissaan ehkä mikään huippu olekaan, ottaa siltä mieluusti selkäänsä. ”The Darkest Trip” jatkaa albumin piinaavan jumittavaa doom-linjaa, jonka staattisuutta kiilailevat ja leikkaavat otraromppaismaiset, tritonusta ja mustalaismolliskaalaa hyödyntävät kitaramelodiat. Läjän särötetty elämöinti kappaleen taustalla luo ympärille viiltävää tunnelmaa. Ensin Till Hellin vakaan pelkistetysti lyömän, vahvasti kaiutetun, matelevan peruskompin taakse piiloon ja jälleen taas esiin feidautuva doom-lanaus musertaa alleen. Loppua kohti pyörrevirtauksen lailla päälle käyvä, armottoman riffimaton toistojunnaaminen onkin sitten varsin piinaavaa kuultavaa. 15 minuutin lähestyessä se ei ole sitä tosin ehkä enää niin miellyttävässä mielessä… Albumin päättävä albumin nimikkobiisi pieksää kuulohermoja Hawkwindilta, Monster Magnetilta ja Circlelta tutunomaisten peruspilareiden varassa groovaavan levitoivalla riffimatollaan. Äijälän kiljahtelut, urina, huudahtelu ja ujellus saavat kappaleen alle ilmaa paria edeltäjäänsä paremmin.

”Madhouse” ei ole taustalle läpsyttämään laitettavaa pilipaliheviä. Se on päälle hyökkäävä totaalinen kokemus, jonka vietäväksi on heittäydyttävä tai juostava alta pakoon. Mitään muuta funktiota Death Tripille ei voi totuuden nimissä asettaa. Yhtyeen yleissoundi on ajan kypsyttyä ja paremmalla tuotannolla toteutettuna väkivaltaisempi ja painostavampi kuin koskaan sen aiemmilla tuotoksilla. Uskoakseni yhtyeellä olisi kuitenkin rahkeita vieläkin ytimekkäämpään albumikokonaisuuteen. ”Death Tripin” raipasta tulee livenä joka tapauksessa niin, että tukka lähtee.

 

8-/10

Kappalelista:

1. Scream, Baby, Scream
2. Blood, Blood, Blood
3. The Feet Of Jesus
4. The Darkest Trip
5. Madhouse

Kaupan:

https://www.levykauppax.fi/artist/death_trip/madhouse/

Kommentoi julkaisua