Deez Nutsin JJ Peters tulevasta albumista: ”Tajusimme yhtäkkiä, että meillähän on albumilla breakdowneja!”

Australialainen hardcorea soittava Deez Nuts julkaisee uuden albuminsa 7. huhtikuuta. Albumi kantaa nimeä ”Binge & Purgatory” ja on järjestyksessään yhtyeen viides pitkäsoitto. Nelihenkinen yhtye on vastikään kiertänyt ahkerasti Eurooppaa mm. Comeback Kidin ja Hellionsin kanssa ja suuntaa pian taas tien päälle – tällä kertaa Suicide Silencen kanssa.

Kaaoszine tavoitti yhtyeen vokalisti JJ Petersin puhelimen välityksellä ja sai kuulla miehen mietteitä tulevasta albumista. JJ avasi ajatuksiaan uuden albumin lisäksi myös kiertueista sekä niiden kääntöpuolista sekä paljasti muun muassa,. mikä albumin kappaleista oli aluksi epäilyttänyt häntä itseään.

Moikka JJ! Miten menee?

JJ Peters: Ei hullummin, kiitos kysymästä! Pakko varoittaa jo etukäteen, että saatat kuulla pienen tytön meuhkaavan taustalla. Olen täällä kolmevuotiaan tyttäreni kanssa kahdestaan, ja hän rupeaa jo hermostumaan, kun istun vain puhelimessa.

Selvä homma! Kiva päästä juttelemaan kanssasi. No, kuinkas vuosi 2017 on kohdellut teitä tähän mennessä?

JJ Peters: Vuosi on alkanut mahtavasti. Saimme ihan viime vuoden lopulla äänitettyä valmiiksi uuden albumin, minkä jälkeen vietimme uutta vuotta Australiassa. Viime kuussa kävimme kiertueen merkeissä muun muassa Venäjällä ja kiersimme Itä-Eurooppaa. Heti parin viikon päästä lähdetäänkin sitten jo Iso-Britannian rundille.

Olette tosiaan kiertäneet You Are Part Of This Tour -kiertueen merkeissä ympäriinsä, ja kiertueella on ollut mukana mm. Comeback Kid, Hellions ja First Blood. Miltä kiertue-elämä näiden yhtyeiden kanssa on maistunut?

JJ Peters: Todella hyvältä! Olemme kiertäneet näiden tyyppien kanssa ennenkin, eli siltä osin homma oli meille tuttua. Parasta oli, että tiesimme jo etukäteen tulevamme hyvin toimeen toistemme kanssa. Kaikki vetivät todella mahtavia settejä, joita oli joka kerta yhtä siistiä päästä näkemään. Päivisin saimme sitten hengailla ja viettää aikaa yhdessä; meillä oli kyllä todella hauskaa!

Onko jotain tiettyä maata tai esiintymispaikkaa, joka on oma suosikkisi?

JJ Peters: Jos pitäisi sanoa jokin tietty maa, sanoisin Saksa. Se on sellainen maa, missä meidän on aina ollut hienoa esiintyä. Saksassa on monia suuria festareita, jotka ovat aina olleet ihan mahtavia paikkoja soittaa, mutta myös pienemmät klubikeikat ovat siellä aina huippuja. Tulevana kesänä esiinnymme myös Espanjassa, joka on myös mahtava paikka esiintyä. Mutta mitä parhaaseen show’hun tulee, sellainen voi olla missä vain – paikasta tai maasta riippumatta. Soitimme hiljattain esimerkiksi Moskovassa, jossa vedetty keikka nousi yllättäen omaksi suosikkikeikakseni koko kiertueella. Hyvään keikkaan vaikuttaa loppupeleissä niin moni asia, ettei ikinä voi ennustaa; se riippuu yleisöstä, omasta mielentilasta, säästä ja niin edelleen.

Uusi albuminne julkaistaan ensi kuussa, tarkemmin sanottuna huhtikuun 7. päivä. Se kantaa nimeä “Binge & Purgatory”. Mistä albumin nimi juontaa juurensa?

JJ Peters: Pyörittelin nimeä mielessäni jo pitkään, ja oikeastaan minua vähän nolotti kertoa siitä muille. Ajattelin nimen olevan vähän outo ja ajattelin kai, ettei kukaan oikein tajuaisi, mistä nimi tulee ja mitä se tarkoittaa. Onnekseni muut kuitenkin innostuivat ja tykkäsivät heti ideasta.

Nimi kuvastaa sitä ristiriitaa, kun joskus kaikki on niin ihanaa ja joskus tuntee olevansa ihan hukassa. Aina kiertueella ollessa tuntuu jäävänsä paitsi kaikesta, mitä kotona on meneillään. Kun taas kotona ja perheen kanssa vietettynä aikana tuntuu, että jää ulkopuolelle kaikesta muusta. Pointti on, että kaikissa asioissa on aina ylä- ja alamäkensä, ja koen, että nimi kuvastaa sitä fiilistä aika hyvin.

Pakko kyllä kehua albumin mieletöntä kansitaidetta ja koko teemaa, joka uuden albumin ympärille on selvästi rakentunut. Kerro vähän albumin kansitaiteesta.

JJ Peters: Kiitos! Otan itselleni kunnian vain ideasta tuon konseptin takana. Vaaleanpunainen väri, leukaluut ja hampaat kultaisine grilleineen oli minun ideani, mutta kaikki muu sen ympärillä on James Hartleyn ja Tyrrell Winstonin aikaansaannoksia. Heidän yhteistyönsä ansiosta kaikki nuo rumat ja likaiset asiat näyttävät niin kauniilta.

Kun Tyrrell ja James tulivat mukaan, he veivät ideani aivan uuteen suuntaan yhdistelemällä erilaisia synkkiä ja häiriintyneitä elementtejä. He onnistuivat asettelemaan kaikki ne likaiset tupakan tumpit ja muut roskat niin kauniilla tavalla, että kuvaa katsoessa saa ihan miettiä, mitä oikein katsoo. Se kuvastaa jälleen albumin teemaa ja tätä elämää yleensäkin; kaikki näyttää ihanalta ja kutsuvalta ulospäin. Mutta kun pysähtyy katsomaan tarkemmin ja saa vilauksen siitä, mitä oikeasti tapahtuu, tajuaa, että koko homma onkin aika vinksallaan.

Teillä oli jälleen aikamoinen tiimi työstämässä albumia. Mukana olivat mm. Andrew Neufeld (Comeback Kid) tuottajan roolissa, miksaamisen ja masteroinnin tehnyt Pete Rutcho (Parkway Drive) sekä Shane Frisby, joka on ollut mukana tekemässä The Ghost Insiden ja Bury Your Deadin albumeita. Kerro vähän, millainen prosessi oli tällä kertaa.

JJ Peters: Koko levyntekoprosessi oli lähestulkoon samanlainen kuin kaksi vuotta sitten edellistä albumia tehdessä. Olimme niin tyytyväisiä lopputulokseen, että emme oikeastaan halunneet muuttaa mitään. Päätimme, että haluamme työstää albumia saman tiimin kanssa kuin aikaisemminkin. Halusimme myös nähdä, mihin pystyisimme nyt, kun tiesimme vielä paremmin, miten työskennellä yhdessä. Menimme siis aika samalla kaavalla: kirjoitimme New Yorkissa kappaleita kuukauden verran ja sitten siirryimme taas muualle jatkamaan kirjoittamista ja valmistauduimme äänittämään. Matkan varrella tapasimme Andrew Neufeldin sekä vähän myöhemmin Shane Frisbyn. Sitten siirryimmekin jo äänittämään ja äänitimme albumia seuraavan kuukauden. Aika lailla tällä kaavalla me teimme albumin viime kerrallakin. Koko systeemi vain tuntui toimivan hyvin, joten mitä sitä muuttamaan. Tällä kerralla olimme tosin entistäkin huolellisempia. Omasta mielestäni teimme vielä parempaa työtä ja tarkastelimme albumia huolellisesti kaikista näkökulmasta.

Onko albumilla käsittelyssä jotain tiettyjä aiheita tai teemoja?

JJ Peters: Ei oikeastaan mitään tiettyjä teemoja, lähinnä asioita, joita minulla oli mielen päällä kirjoitusvaiheessa. Toiset saattavat kertoa musiikillaan ja teksteillään enemmän tarinoita, minkä ymmärrän hyvin. Itse tuon kappaleisiin lähinnä omia ajatuksia, heijastuksia omista mielenliikkeistä ja elämästä. Ainakin tällä hetkellä ja tässä elämäntilanteessa koen sen itselleni omimmaksi tavaksi kirjoittaa kappaleita. En kannusta ihmisiä tekemään jotain tai usuta ihmisille tiettyjä mielipiteitä, vaan ennemminkin tuon esille ajatuksiani ja elämänvaiheitani. Ehkä kuuntelija voi niiden avulla miettiä ja vertailla, mihin suuntaan haluaa omaa elämäänsä viedä.

Tykästyin kovasti kappaleeseen “Discord”. Millainen tarina sen taustalla on?

JJ Peters: Kappale kertoo ihmisistä musiikkialalla. Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta se kertoo niistä ystävistä, joiden kanssa tätä hommaa on tehty alusta asti. Se kertoo siitä, miten asiat ovat muuttuneet vuosien varrella ja missä olemme kehittyneet ja mitä olemme kaikesta oppineet. Kappaleessa ei puhuta siis niinkään musiikista itsestään, vaan pikemminkin ihmisistä kaiken takana.

Albumilla tuntuu olevan tällä kertaa hieman raskaampi ja “vihaisempi” soundi. Oliko tämä tarkoituksellista?

JJ Peters: Se tuli ehdottomasti luonnostaan. Emme koskaan tahallisesti kirjoita breakdowneja tai mitään muutakaan. Tästä albumista tosiaan tuli tahattomasti vähän raskaampi. Vasta kun olimme kokonaan valmiita albumin kanssa, tajusimme yhtäkkiä, että meillähän on albumilla breakdowneja! Eli se ei tosiaan ollut mitenkään pakotettua, kappaleet vain sattuivat kuulostamaan tältä!

Olette julkaisseet jo pari uutta kappaletta tulevalta albumilta. Millaisen vastaanoton uusi materiaali on saanut? Vai miten on, luetko tavallisesti arvosteluita tai kommentteja?

JJ Peters: Pysyttelen kaukana kaikista arvosteluista ja kommenteista. Palautteen saaminen toki on kaikkein kätevin tapa kuulla, missä on onnistunut ja missä ei. Kaikki nuo kommentit kuitenkin tulevat ihmisiltä, joita ei ole oikeassa elämässä olemassa. He eivät ole ihmisiä, jotka käyvät keikoilla tai ostavat albumia, vaan he ovat ihmisiä, jotka vain tahtovat jauhaa paskaa. Mieluummin odotan, että pääsen keikoille ja näen sitten livenä, millainen ihmisten vastaanotto on. Siellä olen vuorovaikutuksessa aitojen ihmisten kanssa. Keikoilla näen ihmisiä, jotka ovat kuunnelleet albumia ja laulavat eturivissä kappaleiden mukana. Tai no ei, toivottavasti eivät laula mukana, haha! Mutta joo, paljon mieluummin näen reaktion reaaliajassa edessäni kuin joitain anonyymien kirjoittamia kommentteja netissä.

Toki jotkin kommentit ovat saavuttaneet minutkin, ja ne ovat olleet enimmäkseen positiivisia. Eilen julkaistulla kappaleella on nyt jo yli 30 000 näyttökertaa, mistä olen aika innoissani. En tiedä, onko se millään tavalla vaikuttava lukumäärä ns. standardikokoisten bändien mittakaavassa, mutta omaan korvaani se kuulostaa melkoiselta numerolta ja onhan se nyt aika helvetin siistiä!

Onko sinulla jotain ehdotonta suosikkikappaletta tulevalta albumilta?

JJ Peters: Oma suosikkini on albumin kahdeksas raita nimeltään ”Carried by Six”. Se on todella lyhyt, itse asiassa albumin lyhyin kappale. Se on laulullisten rakenteidensa puolesta minulle vokalistina hyvin erilainen kappale laulaa. Aluksi minua oikeastaan jopa pelotti esittää kappaletta siitä syystä. Minua epäilytti, osaanko edes vetää sitä läpi kunnialla. Nyt kun olen tottunut siihen, se on oikeastaan jopa voimaannuttava. Aina kun biisi lähtee soimaan, saan siitä mielettömän virtapiikin! Se on todella lyhyt kappale, jossa tapahtuu paljon. Olen todella ylpeä monista kappaleista ja koko albumista, mutta pakko sanoa, että olen erityisen ylpeä ”Carried by Sixistä”.

Miten itse kuvailisit albumia? Mitä fanit voivat siltä odottaa?

JJ Peters: Hmm, en oikeastaan halua sano mitään…Kuunnelkaa se ja päättäkää sitten itse, mitä mieltä siitä olette! Faneille albumilta löytyy kyllä kaikki heidän rakastamansa elementit, tosin tällä kertaa entistäkin paremmin tehtynä. Albumi on kauttaaltaan paljon sulavampi kokonaisuus. Joku joka ei ole koskaan kuunnellut Deez Nutsia, voi pitää siitä tai sitten vihata koko albumia. Kuunnelkaa ja päättäkää itse. Jos tykkäsitte, nähdään keikoilla!

Tullaanko jostain albumin kappaleesta näkemään vielä musiikkivideo ennen albumin julkaisua?
JJ: Kyllä, ehdottomasti ainakin yksi video ennen albumin julkaisua! ”Commas & Zeros” -kappaleeseen on ainakin tulossa video. Mahdollisesti myös yksi joskus vähän myöhemmin, albumin julkaisun jälkeen. Eli tältä albumilta olisi sitten yhteensä neljä musiikkivideota.

Lähdette pian kiertueelle Suicide Silencen kanssa ja kesän aikana teitä nähdään monilla isoilla festareilla ympäri maailmaa. Mitä tulevista keikoista odotat eniten?

JJ Peters: Odotan vain, että pääsemme kiertueelle ja soittamaan yleisölle uusia kappaleita. Suicide Silencen kanssa kierrämme Iso-Britanniaa jo maaliskuussa, mutta kesän festarikeikkojen aikaan albumi onkin jo julkaistu. Kesän keikoilla fanit tunnistavatkin varmasti jo kappaleita, mikä on aina mukavaa. Odotan keikkoja innolla!

Piipahditte Suomessa keikalla viimeksi vuonna 2012. Onko mitään toivoa, että teidät tultaisiin näkemään Suomessa pian uudestaan?

JJ Peters: Olisi mahtavaa päästä Suomeen keikalle, mutta pelkäämpä pahoin, että meillä ei ole siellä vielä tarpeeksi suurta fanipohjaa, jotta keikan järjestäminen onnistuisi. Toivotaan, että lisää ihmisiä innostuu meistä vaikka uuden levyn myötä.

Toivotaan näin! Haluatko heittää terveisiä Kaaoszinen lukijoille ja suomalaisille Deez Nuts -faneille?

JJ Peters: Tsekatkaa uusi albumimme, olisimme siitä hyvin kiitollisia! Jos tykkäätte siitä, kertokaa siitä myös kavereillenne.  Ja jos ette tykkää siitä, niin no…sitten älkää puhuko siitä muille, hahah!

Kiitos kovasti haastattelusta! Onnea vielä kiertueelle ja levynjulkaisuun!

JJ Peters: Kiitos, oli kiva jutella kanssasi. Hyvää illan jatkoa, peace!

https://www.facebook.com/deeznutshardcore/

Haastattelu: Jade Markkinen

Kommentoi julkaisua