Defeater – Empty Days & Sleepless Nights

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.4.2011

Yhdysvaltalainen melodisen hardcoren paahtaja Defeater ei ehkä ole helpoimpia tuttavuuksia joita tästä genrestä löytyy. Yhtye aloitti taipaleensa vuonna 2008 ja löysi paikkansa pienehkön Topshelf Recordsin tallista. Onnistuneen debyytin jälkeen heidät kiinnitettiinkin hyvin äkkiä kunnioitetulle Bridge9 Recordsille, joka on ehdottomasti yhtyeelle juuri oikea paikka.

Historiaa bändiltä löytyy jo kahden albumin ja kahden mini-julkaisun verran. Nyt on käsittelyssä albumeista jälkimmäinen ”Empty Days & Sleepless Nights”, joka koostuu kahdesta osiosta; tummanpuhuvasta hardcore-mylvinnästä ja akustisesta himmailusta. Yhtyeen musiikki omaa massiivisen määrän energiaa, intohimoa, syvältä sisältä puhkuvaa turhautumista, melankolista maalailevaa soundia ja synkkiä tunnetiloja joille en suoraan sanottuna löydä nimityksiä. Jotta siitä saisi edes pientä kuvaa; Defeater on kuin ylikierroksilla käyvä äärimmäisen ahdistunut Comeback Kidin ja Have Heartin äpärälapsi.

Levy itsessään rullaa sulavasti eteenpäin omaleimaisessa äänimaailmassaan ja paikallaan junnaamista, cleanejä vokaaleita, breakdowneja tai muutakaan täytettä ei löydy lainkaan. Vokalisti Derek Archambault huutaa lyriikoita keuhkojensa pohjasta kuin kertoisi elämäntarinaansa viimeisillä hetkillään ja taustatukea tuovat synkät melodiat auttavat pitämään tiukasti otteessaan kerta toisensa jälkeen. Erityisesti mieleen jääviä vetoja albumilla ovat voimakas single-lohkaisu ”Dear Father” ja synkkääkin synkemmät ”Warm Blood Rush” sekä ”Empty Glass”.

Eepoksen loppupuolella oleviin Johnny Cash/Ryan Adams vaikutteisiin akustisiin raitoihin en viitsi sen tarkemmin pureutua, koska ne eivät juurikaan edusta sitä mitä itse haen musiikista. Mutta ne todistavat kuitenkin sen, että herrat pystyvät tekemään paljon muutakin kuin paahtaa eteenpäin täydellä teholla.

Suosittelen albumia ehdottomasti kaikille synkistelevän hardcoren ystäville. Näin aikaisen kevään harmaudessa se toimii täysillä allekirjoittaneelle ja miksei muulloinkin.

9/10

Kappalelista:

Empty Days
01. Warm Blood Rush
02. Dear Father
03. Waves Crash, Clouds Roll
04. Empty Glass
05. No Kind of Home
06. White Knuckles
07. Cemetery Walls
08. Quiet the Longing
09. At Peace
10. White Oak Doors
Sleepless Nights
11. But Breathing
12. Brothers
13. I Don’t Mind
14. Headstone

www.myspace.com/defeater

Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen