Definition Of Misery julkaisee debyyttisinglen kuun lopulla

Kirjoittanut Niko Kuusela - 19.3.2023

Kotimainen metalliyhtye Definition Of Misery julkaisee 24. päivä maaliskuuta uuden singlensä ”Forget the Fear”. Bändin historiikin takana on artisti itse:

Definition Of Misery on suomalainen melodinen metallibändi. Bändi on perustettu syksyllä 2022. Biisit kertovat pääasiassa menetyksestä, surusta, synkkyydestä ja kurjuudesta. Bändi koostuu vain yhdestä henkilöstä.

Kaikki tekeminen on pyritty hoitamaan ”nollabudjetilla”. Singlen kokonaishinnaksi jäi alle 100 €. Kaikki suunnittelu, äänitys, tuottaminen tapahtuu kotistudiossa Ylöjärvellä. Vain lopullinen miksaus ja masterointi on ostettu ulkopuoliselta (noin 20 € biisi).

Definition Of Misery aloitti biisien luomisen syksyllä 2022. Halusin kokeilla, voiko muusikoksi alkaa kuka tahansa ja voiko kokopitkän levyn tehdä ns. nollabudjetilla. Voinko tehdä kaiken itse kotoa käsin? Saanko biisit jakoon ilman levy-yhtiötä?

Aiempaa kokemusta aktiivisesta soittamisesta on kahdenkymmenen vuoden takaa. Äänittämisestä ja studiotyöskentelystä ei ole ollut aikaisempaa kokemusta. Perustaidot ovat kuitenkin säilyneet muistissa.

Tuumasta toimeen välittömästi

Latasin läppärilleni Reaper (ilmainen 60 päivää, jonka jälkeen n.70 € lisenssi) musiikkiohjelman. Ostin torista Focusrite Scarlett 2i2 USB audio aseman käytettynä 60 € hintaan. Minulta löytyi jo kitara ja korvakuulokkeet sekä mikki. HS7 monitorit jouduin ostamaan uutena ~ 460 €, mutta ne sopii myös musiikin kuunteluun ja muuhun toimintaan, joten en laske niitä budjettiin.

Biisien teko ja äänittäminen

Reaper on suhteellisen helppo ohjelma käyttää. Ensimmäiset biisit tulivat ulos noin 50 tunnin opettelun jälkeen. Kaikki instrumentit äänitin itse. Rummut tein rumpukoneella. Lauluosuudet tuottivat eniten päänvaivaa. Laulukokemusta ei ollut. Muutaman youtubesta löydetyn opetusvideon jälkeen myös laulaminen onnistui tyydyttävästi. Kappaleen ”Until the death” naisäänet hoiti Fiverr (freelancer-sivusto) löytynyt artisti noin 15 € hintaan.

Biiseissä on pieniä virheitä ja laulaminen on parhaimmassakin tapauksessa tyydyttävää. Tämä ei kuitenkaan haittaa, ehkä se madaltaa aloittelevien muusikoiden kynnystä aloittaa omat äänitykset.

Biisit tarvitsivat myös lopullisen miksauksen ja masteroinnin. Käännyin tässä asiassa taas Fiverr-sivuston puoleen. Täältä löysin puolalaisen jäpän, joka miksaa ja masteroi noin 20-30 € hintaan biisin, riippuen raitojen määrästä.

Valmiit biisit jakoon

Omia biisejä voi kuka tahansa jakaa YouTubeen sekä Sundcloud-sivustoille ilmaiseksi. Spotify, Apple music,Deezer, Amazon, Tidak ym. julkaiseminen onnistuu vain levy-yhtiön tai agentin kautta. Minun tapauksessani valitsin tietysti agentin, tässä tapauksessa suomalainen musakonttori. Singlen hinta 25 € sisältää jakamisen yli 200 musiikkipalveluun.

Mitä jatkossa

Tässä ei mitään ihmeitä odoteta, musiikia tehdään omaksi iloksi. Tietysti, jos joku diggaa, niin hyvä. Biisit julkaistaan ja kokopitkä albumi tulee vielä tämän vuoden puolella. Tarkoituksena olisi jakaa tätä tietoa aloitteleville muusikoille; muusikin teko ei vaadi suuria rahallisia panostuksia!

Singlen kuuntelu ennakkoon: https://promo.theorchard.com/kFNFMsZbiOJiCci5MZYQ