Deine Lakaien

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 14.2.2013

Vuonna 1985 perustettu saksalaisduo Deine Lakaien saapuu ensimmäiselle keikalleen Suomeen ja soittaa keikan Tampere-talossa lauantaina 16. maaliskuuta. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse yhtyeen ja kyseli heiltä hieman mietteitä tulevaa Suomen visiittiään kohtaan. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Suomi on odottanut 28 vuotta Deine Lakaienin keikkaa. Onko bändi yhtä innoissaan kuin suomalaiset?

Alexander: Olemme esiintyneet kaikkialla Euroopassa ja kauempanakin, vaan Suomi on jäänyt tähän asti väliin. Olemme hyvin tyytyväisiä, että pääsemme vihdoin sinne ja tapaamme fanejamme ja myös ihmisiä, jotka tutustuvat musiikkiimme ensimmäistä kertaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikä teille tulee ensimmäisenä mieleen Suomesta?

Alexander: Sibelius, Kaurismäki, Lapponia-korut… kaikki suomalaiset altsubändit. Eläkeläiset. Tango ja vodka. Katri-Helena ja Monica Aspelund. Ja tietenkin Nokia!

Esiinnytte Tampere-talossa aseinanne ainoastaan laulu ja flyygeli. Mitä on odotettavissa?

Alexander: Soitamme kappaleita kaikilta levyiltämme; vuodesta 1986 viimeisimpiin Indicator-albumin biiseihin asti. Tavoite on tehdä vaikutus; olla puhdas ja täysin auki! Esiinnyimme tällä tyylillä ensimmäisen kerran vuonna 1992. Aluksi se tapahtui ”huvin vuoksi”, mutta nykyisin tällaiset keikat ovat tärkeä osa olemustamme ja teemme niitä erittäin mielellämme. Flyygeliä soitetaan John Cagen avantgarde-tyyliin: koskettimien lisäksi ääniä syntyy myös soittimen rungon ja erilaisten apuvälineiden avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka kuvailet Deine Lakaienin musiikkia niille, jotka kuulevat sitä ensimmäisen kerran Tampere-talossa?

Alexander: Kutsumme sinut paikalle, jos haluat ylittää musiikin tyylirajoja. Deine Lakaien ei sovi suoraan mihinkään genreen: emme halua tylsistyttää itseämme emmekä meitä katsomaan tullutta yleisöä.

Mistä Deine Lakaien on saanut vaikutteita?

Alexander: Musiikkimme pohjaa vuosisataiseen säveltaiteeseen. Siellä on Bachia, Beethovenia, Schubertia ja Wagneria, 1960-lukulaista psykedeliaa kuten Jimi Hendrixiä, Doorsia ja Creamia, 1970- ja 1980-luvun jälkipunkkia ja elektroa; Kraftwerkiä, Japania, Devoa ja Joy Divisionia. Ja löytyypä sieltä kaikuja chansonista, folkista, minimalismista…

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uranne aikana on varmasti sattunut myös hassuja sattumuksia?

Alexander: Kiinassa meidän ja yleisön välissä oli rivistö sotilaita, jotka estivät läheisen kontaktin. Se oli vaikuttavaa ja surkuhupaisaa.

Jos voisitte esiintyä missä tahansa maapallolla, mikä paikka se olisi?

Alexander: Olisi hauskaa kaapata iso huvijahti ja kutsua sinne kaikki elävät ja kuolleet musiikilliset sankarimme. Sitten vain seilaisimme seitsemällä merellä, eikä musiikki koskaan lakkaisi. Se olisi yhdenlainen Nooan arkki, joka kokoaisi kaikki kaikkien aikojen hienoimmat sydämet ja sielut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onko Deine Lakaienilla vielä viimeisiä sanoja suomalaisille lukijoille?

Alexander: On erittäin mielenkiintoista saapua viimeinkin maahanne. Toivomme, että tapaamme Tampere-talossa, koska voitte olla varmoja, että teemme kaikkemme, että illasta tulee todella nautinnollinen!