Demonurkka vol. 106 (vk 39/2018)

This is just a . Tällä viikolla tarkastelussa siis demolaarin suomenkielisen punk rockin tarjonta. Kolme mukaan valitsemaani yhtyettä ovat , ja , joista parhaan punk rock songin tarjoillut yhtye pääsee kilpailemaan paikasta Nummirockiin.

https://www.facebook.com/puoliyhdeksanuutiset/

Puoli yhdeksän uutiset – ”Jotain tosi pahaa

Puoli yhdeksän uutiset tulee Helsingistä ja räimii punk rockia. Yhtyeen ensimmäinen EP kantaa yhtyeen nimeä ja sisältää neljä kappaletta. EP lähtee räväkästi käyntiin ”Jotain tosi pahaa” -kappaleella, joka tekee heti ensikuulemalta vaikutuksen reteillä riffeillään ja ajatuksia herättävillä sanoituksilllaan.

Toinen kappale ”Firman bileisiin” ei aloituskappaleen tasolle yllä, vaikka alkaakin nokkelalla lauseella: ”Ei purista lippalakki / mul on Uffista ostettu pikkutakki.”

Kolmas kappale kantaa nimeä ”Tunti Tukholmaan” ja unohtuu yhtä nopeasti kuin Tukholman-laivalla vietetty aika. Yhtye päästää itsensä turhan helpolla, eikä sanoituksissa ole oikeastaan mitään antia.

Päätöskappale ”Valtavirtaa” sen sijaan ottaa nimensä mukaisesti kantaa siihen, miten kappaleita lainatakseni ”On pakko tehdä niinku muutkin kai tekee.” ”Valtavirtaa” on kelpo päätös EP:lle.

Parhaan kappaleen tittelistä taistelevat ”Jotain tosi pahaa” sekä ”Valtavirtaa”, joista molemmista löytyy kiinnostavasti kirjoitetut ja kantaaottavat tekstit. Muut kappaleet jäävätkin tekstiensä puolesta täysin näiden kahden kappaleen varjoon. EP:n parhaaksi kappaleeksi valitsen kappaleen ”Jotain tosi pahaa”, sillä siitä löytyy kaiken hyvän lisäksi myös loistava musiikkivideo.

 

https://www.facebook.com/yellowplagueband

Yellow Plague – ”Kaiken halusit

Punk rockia Paimiosta on homman nimi Yellow Plaguen kohdalla. Yhtye on vääntänyt punkkia alkuperäisellä kokoonpanolla jo kunnioitettavat 15 vuotta. Demonurkan ihmeteltäväksi yhtye on lähettänyt ”En kuulu joukkoon” -omakustanteen, joka sisältää kahdeksan kappaletta.

Levy lähtee tärähtäen käyntiin äkäisellä ”Kaiken halusit” -kappaleella, joka käsittelee terävästi nettikommentointia.

Hyvä päivä kadota” alkaa lupaavalla ja hauskasti nykivällä riffittelyllä ja lehmänkellolla, mutta vähitellen kappale muuttuu lähinnä puuduttavaksi hoilotukseksi.

Elä täysillä” nostaa tempot tappiin ja toimii mukavasti musiikkinsa puolesta, muttei jaksa kiinnostaa kuluneiden carpe diem -tyylisten sanoitustensa puolesta.

Massojen muokkausta” lähtee rauhallisesti liikkeelle, mutta yltyy minuutin paikkeilla väkevään humppaan. Kappaleen sanat ovat varsin relevantit.

Täällä sitä ollaan” toimii nopeasti hotkaistavana ja hyvin ylimääräisenä välipalana.

En kuulu joukkoon” käsittelee hienosti joukkoon kuulumisen tematiikkaa. Kappale toimii myös sävellyksenä mukavasti.

Emme välitä” ei jaksa herättää mielipiteitä oikeastaan puoleen eikä toiseen.

Valkoista roskaa” on terävillä lyriikoilla kulkeva päätöskappale. Musiikin puolesta kappale tosin ei ole terävä, vaan pikemminkin tylsä.

Kokonaisuutena ”En kuulu joukkoon” -omakustanne on vähän puuduttava kokemus, sillä kappaleet ja melodiat ovat hyvin samanlaisia.  Levy on sekoitus kantaaottavia ja tyhjänpäiväisiä tekstejä, joista kantaaottavat ovat eittämättä kiinnostavampia. Paras kappale on terävät sanat sisältävä aloituskappale ”Kaiken halusit”.

 

https://www.facebook.com/Faux-Pass-2386072988286042/?nr

Faux Pass – ”Vuoksi viattoman

Nimensä etikettivirhettä tarkoittavasta ilmaisusta  napannut Faux Pass on nelihenkinen ja Hyvinkäällä viime vuoden loppupuolella perustettu punk rock -yhtye. Vaikuitteikseen yhtye mainitsee jenkkiläisen kantaaottavan skeittipunkin sekä suomalaisen rautalankamusiikin. Kappaleillaan yhtye haluaa saada kuulijan ajattelemaan ja avaamaan silmänsä kiireisen arjen keskellä.

Yhtyeen ensimmäinen kappale on reteä ”Vuoksi viattoman”. Laulajan soundista tulee vähän mieleen varhainen Pelle Miljoona, tosin sillä erotuksella, että Pellen vokaaleista sai jotain selvää. Musiikillisesti ”Vuoksi viattoman” on pätevä tuotos kitarasooloineen ja kelpo melodioineen päivineen. Suuri miinus tulee kuitenkin siitä, ettei vokaaleista saa oikein mitään selvää. Yhtyeen agendana oli saada kuulija ajattelemaan ja avaamaan silmänsä. Tämän kuulijan kohdalla ajatteleminen keskittyi oikeastaan vain siihen, että mitä sanoja kappaleessa laulettiin. Kunhan vokaalit saadaan selkeämmiksi, niin katsotaan sitten uudestaan sitä silmien avautumista.

Viikon paras punk rock -kappale on loistava ”Jotain tosi pahaa”, josta on vastuussa Puoli yhdeksän uutiset. Yhtye pääsee täten kilpailemaan paikasta vuoden 2019 Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille osoitteessa: http://kaaoszine.fi/demoupload/

Kommentoi julkaisua