Demonurkka vol. 136 (vk 45/2019)

Kirjoittanut Tapio Aro - 10.11.2019

Progressiivista sunnuntaita Demonurkasta. Tänään siis teemana progresiivinen metalli kaikessa mutkikkuudessaan. Mukana kolme progemetallibändiä ja kolme debyytti-EP:tä. Bändit ovat Traitos’s Burden, Turmoil Inc. ja The Divergent, joista yksi pääsee kilpailemaan paikasta Nummirockiin.

https://www.facebook.com/traitorsburden/

Traitor’s Burden – ”Elder Silence”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Modernia progressiivista metallia Jyväskylästä on jutun juoni vuonna 2017 perustetun Traitor’s Burdenin kohdalla. Yhtyeen ensimmäinen julkaisu on Elder Silence” -EP, jolta löytyy viisi kappaletta. EP lähtee instrumentaalisella ja elokuvallisella introlla tyylikkäästi liikenteeseen. Toisena kappaleena kuultava ”Euclian” lyö luun kurkkuun, etenkin ennen maalailevaa loppua kuultavan, äkäisen ja hieman Meshuggahin mieleen tuovan kohtansa ansiosta. Kolmas kappale ”Destro” on suoraa jatkumoa edellisen kappaleen meshuggailulle, komeasti toimii tämäkin.

Neljäs kappale tottelee nimeä ”Solemn Armada” ja rullaa sen verran omaperäisesti pykivillä riffeillä eteenpäin, että hetki menee kyytiin totutellessa. Kun menoon tottuu, niin komeastihan kappale rullaa. EP:n päättää itämaisesti ja omaperäisillä soittimilla tai soitinnuksilla käyntiin lähtevä ”The Catalyst”. Suurin yllätys ja samalla suurin kiitos löytyy kappaleen kertosäkeestä, joka kulkee kaikeksi yllätykseksi puhtailla vokaaleilla. Ja komeasti kulkeekin. Kertosäkeen taustalle on vielä isketty jousia vahvistamaan komeutta. Pistää miettimään, että miksi vain yhdessä kappaleessa hyödynnetään puhtaita vokaaleja, vaikka ne sujuvat moitteettomasti ja nostavat ”The Catalyst” -kappaleen selkeästi muiden EP:n kappaleiden yläpuolelle. Jylhää menoa Jyväskylästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://www.facebook.com/Turmoilinc/

Turmoil Inc. – ”Turmoil Incorporated”

Turmoil Inc. on perustettu vuonna 2017 ja tyylilajina poppoolla on progressiivinen metalli. Mitään kevyttä progemetallia Turmoil Inc. ei valmista, vaan riffit ovat raskaita ja vokaalit pääosin murinaa. Yhtyeen ensimmäinen EP tottelee nimeä Turmoil Incorporated ja sisältää neljä kappaletta, joiden yhteenlaskettu kesto on progestandardien mukaisesti noin 25 minuuttia.

EP:n tempaisee vauhtiin kappale Impure Orgies, josta löytyy väkevää riffittelyä ja muutenkin mainiota menoa. Pienet yksityiskohdat, kuten kahden ja puolen minuutin kohdalla kuultava villi kitarakuvio ja sen kanssa kuultavat noidan kähinää muistuttavat naurut tuovat hymyn huulille. Myös kappaleen pitkä junnaava outro rullaa mainiosti. Eritoten livenä outro pääsisi varmasti oikeuksiinsa. Toinen kappale kantaa nimeä Vivid Dreamsja kestää vähän päälle kahdeksan minuuttia. Hyviä ideoita kappaleesta löytyy, mutta se kuuluisa punainen lanka on kateissa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmas kappale Misanthropia Enlightenmentleventää yhtyeen palettia tarjoilemalla kolmen minuutin paikkeilla kuultavassa välikohdassaan puhtaita ja varsin kiinnostavalla soundilla laulettuja vokaaleja. Välikohdan vokaaleista ja riffeistä tulee piristävällä tavalla varhainen Black Sabbath mieleen, rohkea ja omaperäinen ratkaisu. Kappale pysyy myös kokonaisuutena hyvin kasassa. EP:n päättää Absorbed”, joka tarjoilee julkaisun menevimmät riffit ja toimii myös pituutensa puolesta mainiona sisäänheittokappaleena Turmoil Inc. -yhtyeen musiikkiin. Parhaat riffit lyövät ilmoille siinä kolmen minuutin paikkeilla ja sellaisella voimalla lyövätkin, että EP:lle saadaan todella väkevä lopetus.

https://www.facebook.com/thedivergentband/

The Divergent – ”Neuroplasticity”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotipaikakseen The Divergent mainitsee Hämeenlinnan ja perustamisvuodeksi 2018. Yhtyeen ensimmäinen EP kulkee nimellä Neuroplasticity ja koostuu viidestä kappaleesta. Heti ensimmäisen kappaleen alusta kuulee, että progesta on kyse, sillä sen verran vekkuli tilutus ilmoille kajahtaa. Laulajan murinasoundista tulee hieman Gojira mieleen, myös riffit viittaavat ajoittain ranskalaisten suuntaan. Todella kunnianhimoista ja tuotannollisesti laadukasta materiaalia, tähän on panostettu.

Vahvimpina hetkinä tasokkaalta EP:ltä nousevat levyn avaava nimikkokappale Neuroplasticity sekä kolmas kappale In This Struggle”. Näistä ensimmäinen toimii etenkin hienojen ja ajattelemaan pistävien lyriikoidensa, joissa toistetaan mantramaisesti lausetta ”Heal yourself now”, ansiosta. Myös kertosäe ja etenkin sitä tukevat kitaraleadit toimivat tyylikkäästi. Jälkimmäisen kappaleen vahvuus löytyy omaperäisestä sovituksesta, kappaleen taustalla kulkee melkein koko kappaleen ajan kiinnostava kitaraleadi. Myös melodinen kertsosäe toimii tyylikkäästi. Hienoa progea Hämeestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä viikolla taso oli todella kova ja voittajan valinta vaikea tehtävä. Valinta on kuitenkin tehtävä ja tällä erää se menee osoitteeseen Traitor’s Burden, suurelta osin The Catalyst” -kappaleen kertosäkeen ansiosta. Yhtye pääsee täten kilpailemaan paikasta vuoden 2020 Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille: http://kaaoszine.fi/demoupload/