Demonurkka vol. 146 (vk 5/2020)

Demonurkassa mennään tänään teemalla vanhan koulun meno. Yhtyeitä yhdistävät myös suomenkieliset sanoitukset ja Iron Maiden, joka jokaisen yhtyeen musiikista tuli jollain tavalla mieleeni. Yhtyeet ovat Rajapinta, Heiskane ja Nokkonen, joista yksi pääsee kilpailemaan paikasta Nummirockiin.

https://www.facebook.com/rajapintayhtye/

RajapintaJäljet

Rajapinta tulee Helsingistä ja tekee omien sanojensa mukaan suomenkielistä melodista rockmusiikkia metallin vivahteilla. Viisi kappaletta sisältävä Jäljet”-EP on yhtyeen ensimmäinen julkaisu. Levyn avaava Arpi-kappale lähtee vahvasti Iron Maidenille kuulostavalla kitaramelodialla liikkeelle, mieleen tulee hieman Aces High. Alun jälkeen meno muuttuu ennemminkin perinteiseksi rockiksi. Tosin vähän vaille kolmen minuutin kohdalla päästään taas hieman Maidenille maistuvien riffien makuun. Kappaleesta löytyy komea kitarasoolo ja kaikeksi yllätykseksi myös syntikkasoolo. Kertosäe toimii myös komeasti, varsinkin kahvin myrkyttäminen pomppaa korvaan. Toinen kappale kantaa nimeä Valheja asettuu astetta melankolisempaan kategoriaan. Hyviä osia löytyy ja etenkin sanoitukset toimivat, mutta turhan iskelmälliset säkeistöt myrkyttävät kokonaisuuden. Kolmas kappale eli Korttitalojatkaa edellisen kappaleen iskelmällistä linjaa, mutta siinä on myös veikeä kitaramelodia, joka alkaa vähän yli neljän minuutin paikkeilla. Neljäs kappale, Syvyyksiin”, tarjoilee astetta menevämpää ilmaisua, melankolia hellittää hetkeksi, vaikka sanoitus ei turhan iloinen olekaan. Kappaleen kertosäe on kaikessa duurisuudessaan mainio ilopilkku. Mutta EP:n lopussa palkinto odottaa, ja se kantaa nimeä Ihmisen jäljet”. Kappale loistaa etenkin mahtipontisen kertosäkeensä ansiosta. Toki myös ne Maideniin viittaavat kitaramelodiat löytyvät. Kappaleen progressiivinen välikohta on myös paikallaan. Yölintu ja Iron Maiden sopivat näemmä varsin mainiosti yhteen.

https://www.facebook.com/Heiskane-Band-107657614041045/

Heiskane – ”Kiirastuli

Vuonna 2019 perustettu Heiskane tulee Helsingistä, vaikka yhtyeen perinteikäs heavy metal viittaa urbaanin pääkaupungin sijaan pikemminkin jonnekin muuttotappiopaikkakuntien vaiheille. Kappaleen virkistävin kohta on kahden kitaristin välillä poukkoileva kitarasoolojen vaihto, jollaista en muista hetkeen kuulleeni, vähän tulee Iron Maiden menosta mieleen. Myös kappaleen toisteinen loppu toimii hyvin. Perinteikästä materiaalia Helsingistä.

https://www.facebook.com/nokokkone/

Nokkonen – ”Ne, jotka lepää kannon alla”

Mäntästä ponnistava Nokkonen on aloittanut toimintansa jo vuonna 1995, silloin tosin nimellä Neiti Nokkonen. Musiikkityyliään yhtye kuvailee sanoilla suomirock, metalli ja proge. Demonurkkaan yhtye on lähettänyt ”Ne, jotka lepää kannon alla” -omakustanteen, joka sisältää kymmenen kappaletta. Levyä kuunnellessa mieleen tulevat NWOBHM-yhtyeet, kuten Iron Maiden. Etenkin komeasti sujuva puhdas laulutyyli viittaa Eddien ja poikien suuntaan. Myös omaperäiset sanoitukset nappaavat huomion. Kappaleet kuten ”Palapeili” sisältävät kekseliäitä sanaleikkejä. Nokkonen on mestarillinen välikohdissa, ja ne ovat myös usein kappaleiden parhaita kohtia. Esimerkkeinä ”Haaveilija”, ”7 lukon takana” ja ”Tomua maan”, joka on myös kokonaisuutena yksi levyn onnistuneimpia kappaleita. Kokonaisuutena toimii myös mainio ”Talvihalla”, joka jyrää etenkin hitikkään kertosäkeensä puolesta, toki myös välikohta toimii.

Pisimmän ja samalla piikikkäimmän korren vetää Nokkonen, joka pääsee täten kilpailemaan paikasta tulevan kesän Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille tuolla: http://kaaoszine.fi/demoupload/

 

Kommentoi julkaisua