Demonurkka vol. 152 (vk 11/2020)

Kirjoittanut Tapio Aro - 15.3.2020

Tänään Demonurkassa hypätään kalevalaisiin maisemiin ja keskitytään vähän harvinaisempaan genreen eli folk metaliin. Kolme mukana menossa olevaa yhtyettä ovat Walaja, Noituma ja Northwind, joista yksi jatkaa kilpailemaan paikasta keskikesän juhlaan Nummirockiin.

https://facebook.com/walajayhtye

WalajaKauppias

Black Sabbathilta vahvasti haiskahtava Walaja tulee Helsingistä ja on perustettu vuonna 2014. Yhtyeen erinomaisesti miksattu Kauppias”-EP sisältää kuusi kappaletta. Kappaleiden laatu on korkea kautta linjan, riffit ovat päätä heiluttavia, kompit notkeita, vokaalit sekä selkeitä että vahvoja ja lyriikat omaperäisiä. EP:n kappaleet käsittelevät mm. kolmesta sukupolvesta uhreja vaatineen kirkkoveneen uppoamista, kylään iskenyttä ja pienestä kipinästä alkunsa saanutta tulipaloa ja akan ja ukon välienselvittelyä, josta tulee mieleen jumalten välinen selvittely. EP:n väkevin kappale on traaginen Kirkkowene”, josta käy hienosti ilmi yhtyeen taidot. Vaikutuksen tekee koskettava tarina, sävellyksen herkkyys sekä laulajan erinomainen soundi. Kerrassaan väkevää materiaalia.

NorthwindPohjola

Vuonna 2019 perustettu Northwind tulee Vantaalta ja koostuu lukiolaisista. Musiikkityyliään yhtye kuvailee folk-tyyliseksi pakanametalliksi. Demonurkkaan olemme saaneet kappaleen Pohjola”, joka tarjoilee synkkää ja melodisilla kitarakuvioilla ryyditettyä metallia. Miksaus on raaka, mikä toisaalta sopii asiaan, mutta toisaalta taas ei. Paremmilla soundeilla kokonaisuudesta saisi paremmin selvää, mutta toisaalta se sopii kappaleen raakaan ilmaisuun. Lupaava ensisingle vantaalaisilta.

https://www.facebook.com/noituma/

NoitumaOrja Enkelten

Noituma tarjoilee pakanametallia Kokkolasta. Vuonna 2014 perustettu kuusihenkinen yhtye lähestyy Demonurkkaa kappaleellaan Orja Enkelten”. Paljon on asiaa yhdessä kappaleessa; mukana on ainakin kolmea eri vokaalityyliä sekä astetta harvinaisempi soitin eli viulu. Kappale kulkee pääosin örinä- ja ärinävokaalien vuoropuheluna, mutta kertosäkeessä mukaan tulevat puhtaat vokaalit, jotka tuovat mukavaa vaihtelua. Ikävä kyllä kertosäkeessä vokaalien äänenvoimakkuus vaihtelee merkittävästi, ja kuulostaa hieman siltä kuin vokaalit olisi laulettu nauhalle parin metrin päästä. Miksaus jättää muiltakin osin toivomisen varaa. Näin massiivinen soitin- ja lauluarsenaali vaatisi terävämpää miksausta, jotta kokonaisuus pysyisi tiiviimmin kasassa. Onneksi kappale on kuitenkin toimiva.

Viikon väkevimmistä folk metaleista on vastuussa erinomainen Walaja. Yhtye pääsee täten kilpailemaan paikasta Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille: http://kaaoszine.fi/demoupload/

Luetuimmat

Uusimmat