Demonurkka vol. 155 (vk 14/2020)

Demonurkka pakenee tänään arkista todellisuutta, koska kyllähän tämä touhu on aika nähty. Sunnuntain teemana siis eskapismi. Mukaan arvioitavaksi on valikoitunut kolme demoa, jotka tavalla tai toisella houkuttelevat mielikuvitusmaailmoihin. Ruodinnassa keskenään hyvin erilainen kolmikko Cornoctuan, Sáwol ja Utra.

https://www.facebook.com/cornoctuan/

Cornoctuan – ”We, of the Earth / King of Yesterday”

Hyvin melodista, estetiikkaan panostavaa ja doomiin vivahtavaa melodeathia naislaululla. Itse bändi kuvaa itseään doomiksi ja kertoo inspiroituvansa luonnosta, mutta en oikein kuule tästä niitä käsiä savessa ja mullassa vaan enemmänkin kristalleja ja fantasiamaailmoja. Se tietysti on kuulijan korvassa. Konsepti on sinällään toimiva ja biisit laadukkaita, mutta en oikein tavoita sitä omaa, sitä punaista lankaa, joka nostaisi tämän massojen seasta. Ei vain sykähdä sielussa, ja kyllä tämän tyyppisen musiikin pitäisi se saada aikaan. Kunhan vähän hakevat vielä, niin tästä voi kyllä tulla mahtavaa.

https://www.facebook.com/sawolmusic/

Sáwol – ”Past the Gate”

Tässä on vähän Amorphista, jonkin verran Children of Bodomia ja vivahdus Sepulturaa (no missäpä nykyisessä rajumpaa metallia tahkoavassa poppoossa ei olisi!), ja rock-perinteestä ammennetaan. Kaikki tämä on sekoitettu taidokkaaksi kokonaisuudeksi, josta selvästi kuuluu omaksi hioutunut soundi. Bändin ”mystisen kaunista melankoliaa” on kehuttu Kaaoszinessä jo vuonna 2016, ja saman luonnehdinnan voi edelleen allekirjoittaa. Tätä nykyä asia ilmaistaan vähän rokkaavammin. Bändin eetos on kristillinen, jos tämä jollekulle on relevantti seikka.

Utra – ”Haaveksija”

Nyt päästään kyllä kauas arkisesta jyystöstä, sitä ei voi kiistää. Utra rakentaa yhdellä otolla tehtyjä improvisoituja äänimattoja, jotka kutittelevat mielikuvitusta ja herkistävät ajatuksia. Bändi itse kuvailee tätä musiikiksi, joka kuulostaa siltä, miltä syksy tuntuu, ja tavallaan allekirjoitan tämän, tavallaan en. Tällä hetkellä tämä asettuu aivan erinomaisesti venyviin ja venytteleviin kevätpäiviin. Ongelmana musassa on se, että punainen lanka kyllä oletettavasti pysyy muusikoilla hanskassa mutta tuppaa vähän karkailemaan kuulijalta. Siksi tämä ei vangitse huomiota ihan niin tiukasti kuin olisi syytä.

Paikasta vuoden 2020 Nummirock-lavalla lähtee näistä kisailemaan Sáwol konstailemattoman tunnelmallisella ja tummalla rock-jutullaan.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille: http://kaaoszine.fi/demoupload/