Demonurkka vol. 163 (vk 6/2021)

Kirjoittanut Mikael Säynevirta - 15.2.2021


Tällä viikolla Demonurkassa käydään läpi kaikessa lyhykäisyydessään tarinallisia kappaleita, vaikkakin mukaan mahtuu myös maailman tilannetta pohtivaa materiaalia. Tämän viikon kolmikko on AnderweltGehenna Sour sekä Kuun Pimeä Puoli.

https://www.facebook.com/anderweltband/

Anderwelt – ”True”

Kyseinen bändi on laittanut Itävallasta saakka materiaalia demonurkan demouploadiin, joten annetaan Anderweltille aloituspaikka tällä viikolla. Pidemmittä turinoitta ”True” on poimittu tähän demonurkkaan bändin täysipitkältä julkaisulta, joka kulkee nimellä ”2084”. Kyseinen kokonaisuus on saanut inspiraatiota George Orwell:in romaanista ”1984”. Erona tietenkin, että Anderweltin ”2084” kappaleet ovat sijoitettu tähän päivään! Omaksi suosikikseni muodostui kumminkin ”True”joka pitää sisällään mahtipontista metallia, kumminkin tukeutuen aika ajoin klassisiin soittimiin. Varsinkin alun, sekä lopun tienoilla tarkoitukselliset melodiset osat saavat ihokarvat pystyyn. Kappaleen tekstuuri antaa mahdollisuuden eläytyä ja käydä kappaleen puhuttelevaa teemaa läpi. Mutta kieltämättä onhan tuo koko julkaisu ja idea sen taustalla uskomattoman hieno. Pitkäsoitolla liikutaan maailmassa jossa todellinen ja virtuaalinen yhtyvät, missä totuus ei ole enää tosiasia vaan neuvoteltavissa (siivittää juurikin ”True” kappaletta), lisäksi mainittakoon sosiaalisen median luoma uusi valuutta, tykkäykset.

Book Club Cat GIF

https://www.facebook.com/gehennasour/

Gehenna Sour – ”Devil To The Bone”

Kappale alkaa itämasella melodialla, ja muutenkin tunnelma on käsin kosketeltava. Kirsikkana kakun päällä toimii laulajan lämmin väreinen matala ääni, johon toivoisit voivasi nukahtaa. Toisaalta kun tumman puhuvien sanojen taakse mennään syvemmin, niin kappale bändin omin sanoin on poliittista ”doomia”, joka käsittelee vahvasti Yhdysvaltojen poliittista ilmapiiriä. Kaikesta huolimatta tästä kappaleesta löytyy päällisinkin puolin kaikki toimivan kappaleen kriteerit. Se on yksinkertainen kokonaisuus pienillä yksityiskohdilla höystettynä, unohtamatta mieleenpainuvaa kertosäettä ja hieman oudohkoa, vaikka sitäkin asiallisempaa kitarasooloa. Kitarasoolo siis kirjaimellisesti loppuu yhtä nopesti kuin alkaakin. En ole edes enää varma oliko se edes kitarasoolo.

bugs bunny wtf GIF by Looney Tunes

https://www.facebook.com/kuunpimeapuoli/

Kuun Pimeä Puoli – ”Neverland”

Sitten viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä tämän viikon suomi-punk jyrä. Kuun Pimeä Puoli käsittelee kappaleessaan dokumenttielokuvan ”Leaving the Neverland” uhreja, sekä rinnastaa sanat myös yleiselle tasolle, kaikille samaistuttavampaan muotoon. ”Neverland” muistuttaa hyvinkin paljon soundillisesti Klamydian tuotantoa. Epätoivo sekä elämän mittainen vale ovat läsnä lyriikoissa, sekä särökitarat antavat siihen hyvää tuntumapintaa. Kokonaisuutena lyhyehkö alle kolmen minuutin kappale sanoo sanottavansa, eikä kysele mitään!

animation animated gif GIF by weinventyou

Tämän viikon Demonurkan vie ehkä epäreilulla asetelmalla Anderwelt kappaleellaan ”True”, joka kumminkin rinnastuu laajempaan kokonaisuuteen ”2084”.

 

Ja tästä tuttuun tapaan vielä demoupload-linkki!

http://kaaoszine.fi/demoupload/