Demonurkka vol. 165 (vk 8/2021)

Kirjoittanut Mikael Säynevirta - 28.2.2021

Suomea ja muita Pohjoismaita monesti tituleerataan metallimusiikin pyhäköiksi, tästä huolimatta demouploadiin tulee viikoittain todella paljon punkmusiikkia. En sitten tiedä, onko tarjonnan ja kysynnän välillä jonkinlainen yhteys, mutta kun koko homman pohjana on se, että bändit saisivat musiikillensa kuuntelijoita ja joku arvioisi kappaleita, kyseisillä yhtälöillä ei ole paljoakaan painoarvoa. Joka tapauksessa tällä viikolla paneudumme punkmusiikkiin tarjonnan suuruuden vuoksi, ja tätä uhontäyteistä genreä edustavat tämän viikon Demonurkassa WastineFaceless Fiends sekä Kyr12!

https://www.facebook.com/wastineofficial/

Wastine – ”Poikki”

Kappale on sitä, mitä voi odottaa punk-kappaleelta. Jokaisella soittimella on oma roolinsa, ja vaikka kappale on rosoinen, positiivisena yllätyksenä jokainen instrumentti kuuluu selkeästi. Basso joka tapauksessa dominoi todella vahvasti, mikä on varmastikin jonkinlainen artistinen valinta. ”Poikki” on päällisin puolin arjen askareisiin sopiva, menevä taustakappale, jonka kitaramelodia introssa sekä kertosäkeessä kuitenkin pistää korvaan jopa häijyllä tavalla. En ole luultavasti ainut, jolla tulee tuosta kyseisestä ”leadista” mieleen Papa Roachin ”Last Resort”. Tämä melodia on kuitenkin uudella pohjalla erotettu alkuperäisestä ideasta ja sille on annettu uusi elämä. Isot propsit kekselijäisyydestä Wastinelle.

jeff the brotherhood nothing weird GIF by Infinity Cat Recordings

https://www.facebook.com/facelessfiends/

Faceless Fiends – ”Teenage Bloodsuckin’ Mutant Freak

(Huom! Alle on tällä kertaa linkattuna koko yhtyeen EP ”Songs From Under The Floorboards”, vaikka keskitymmekin EP:n avausraitaan.)

Teenage Bloodsuckin’ Mutant Freak” kiihtyy nollasta sataan ensimmäisen sekunnin aikana, eikä tahti nyt kappaleen aikana hidastumaankaan kerkeä. Jollain hämärällä tavalla laulajan äänessä kuuluu goottimaisia Type O Negative -tyylisiä vivahteita, vaikka samaan aikaan kyseinen laulaja kiekuu kuin itse Billy Idol. En olisi kyllä koskaan uskonut meneväni sanomaan tällaista punkmusiikista, mutta tämänkaltaisina hetkinä musiikin monimuotoisuus muistuu. Ihailtavaa kyseisessä kappaleessa ovat myös sanat, ja pelkkä kappaleen nimi huutaa punkia. Toki myös kertosäkeen joukkohuuto ”Heijjeijjeijjei” kruunaa tämän minuutin ja reilun neljänkymmenen sekunnin paketin.

Dance Cat GIF

https://www.facebook.com/kyr12klahc/

Kyr12 – ”Joku Roti

On helppoa sanoa, että joku kappale on punk. Se on todistettu tässäkin Demonurkassa, mutta tässä kappaleessa se pääsee valloilleen ja sen kuulee. Sanoitukset kertovat suoraan jostain omakohtaisesta kokemuksesta jonkun toisen ihmisen kanssa, joka taas on johtanut johonkin tapahtumaan, joka on ruvennut rassaamaan vähän enemmän. Kyr12 on osunut tässä suhteessa kultasuoneen ja purkanut tunteet paperille niin, että tavan tallaajakin ymmärtää sen. Tämän jälkeen duo on rakentanut sanojen ympärille oikein menevät raamit ja muuntanut ne sopivaksi kahden ja puolen minuutin punk-ralliksi, jossa on edes joku roti! On mielestäni myös hienoa, että tämänkaltainen ”moderni punk” on kovassa nosteessa underground-piireissä. Ja voisi kuvitella, että Kyr12:ssa olisi saumoja tuoda genreä suuremman kuuntelijakunnan tietoisuuteen tulevaisuudessa. Kerrassaan pimeällä tavalla bändistä tulee todella vahvat Apulanta-fiilikset.

Fight No GIF by BBC Earth

Kaikkein tärkein kysymys kuuluukin, että kuka on tämän viikon Demonurkan ”The Punk”? Ja pidemmittä rumpujen pärinöittä valtuuksillani julistan Demonurkan tämän viikon voittajaksi suorasanaisen, henkilökohtaisuuksiin menevän Kyr12:n kappaleellaan ”Joku Roti”

Ja jos sulla tai sun bändillä on ylimääräisiä demoja, joissa on joku roti, niin täältä löytyy tuttuun tapaan demoupload-linkki:

https://kaaoszine.fi/demoupload/