Demonurkka vol. 65 (vk 19/2017)

Kirjoittanut Tapio Aro - 14.5.2017

Äitienpäivä vietetään Demonurkassa suomenkielisillä teksteillä varustetun death-thrashin parissa. Alati kasvavasti demoläjästä löytämäni kolme kyseisen genren edustajaa ovat HC Hänninen, Pahan Ikoni sekä jo muutamaan otteeseen Demonurkassa pyörähtänyt Vocatus. Kaikilta kolmelta ripeitä riffejä musiikissaan hyödyntävältä yhtyeeltä olen valinnut sen väkevimmän kappaleen teille soitettavaksi.

https://www.facebook.com/HCHanninen

HC Hänninen – Viikinki

HC Hänninen on perustettu Pieksämäellä vuonna 2008. Näiden yhdeksän vuoden aikana yhtye on julkaissut kaksi demoa sekä omakustanteisen albumin, joka kulkee nimellä ”Minä Perkele” ja sisältää kymmenen kappaletta. Ensimmäisen kerran ”Minä Perkele” -levyn kuunneltuani korviini erottuivat kappaleet ”All In”, ”Viikinki” ja ”Minä Perkele”. Ensimmäinen hyvien riffiensä ja armottoman rytyytyksen, toinen ja kolmas melodisten kohtiensa ansiosta. Toisella kuuntelukerralla kappaleista korviin pomppasi ärhäköillä riffeillä aseistettu ”Trapetsi”. Levyn parhaaksi kappaleeksi ”Trapetsi” ei kuitenkaan yllä, vaan tittelistä taisteleee nimikkokappale ”Minä Perkele” sekä kappale ”Viikinki”. ”Minä Perkele” -nimikkokappaleen vahvuuksina ovat levyn nopeasta linjasta poikkeavat kompit, jotka tuovat ”Master Of Puppets” -levyn aikaiselta Metallicalta haiskahtaviin riffeihin mukavaa kontrastia. Kappaleen lopussa kompit muuntautuvat yhtyeelle tuttuun kaahaukseen, mikä toimii hyvin kokonaisuuden kannalta. ”Viikinki”-kappaleen vahvuuksia sen sijaan ovat kolmijakoinen tahti, joka luo jo sinäänsä piristystä nelijakoisen rytmin dominanssiin. Toinen kappaleen vahvuuksista on kappaleen runkona vaikuttava, heti kappaleen alussa kuultava, melodinen riffi. Kappaleeseen vaihtelua tuovasta kitarasoolosta irtoaa plussaa kuten myös noin puolentoista minuutin kohdalla kuultavasta oivallisesta välikohdasta. Ainoa miinus tulee väliosan lyhyydestä, sillä nyt pää jää ensimmäisen heilautuksen puoliväliin, kunnes välikohta on jo loppunut.

Ikävä kyllä HC Hänninen ei ole laittanut kappalettaan Viikinki” kuunneltavaksi nettiin, joten joudutte tyytymään toiseen v:llä alkavaan kappaleeseen.

 

https://www.facebook.com/pahanikoni/

Pahan Ikoni – Nimeni on misantropia

Myös Pahan Ikoni on perustettu vuonna 2008, ei tosin Pieksämäellä vaan Helsingissä. Yhtye toimi aiemmin nimellä Halo Of Dreams, mutta vaihtoi nimensä viimeisimmän EP:nsä julkaisun yhteydessä. Kyseisellä EP:llä, kuten yhtyeen aiemmillakin julkaisuilla, tekstit on kirjoitettu suomeksi, joten nimenvaihto on enemmän kuin perusteltu. Tämä uusi EP kulkee nimellä ”Misantropia” ja sisältää neljä ripeillä riffeillä ja loistavilla kitarasooloilla varustettua kappaletta. Kitarasoolot ovat ajoittain jopa niin kovaa luokkaa, että ne tuovat mieleen Alexi Laihon Children Of Bodomille taituroimat tilutukset. Väkevimmät soolot löytyvät kappaleista ”Surman suuhun” ja ”Nimeni on misantropia”, joka on myös levyn paras kappale. Pelkän soolonsa varassa ”Nimeni on misantropia” ei kuitenkaan ole, vaan kappale sisältää myös EP:n parhaan kertosäkeen, joka kutkuttelee kiusoittelevasti kaupallisuuden rajamaita. Kerrassaan maittavaa menoa.

https://www.facebook.com/Vocatus-612232812252431/

Vocatus – ”Viinalöylyt

Vocatus, tuo kiljusta ja lähiöiden värikkäästä menosta ammentava death-thrash -retkue, on täällä taas. Nyt arviossa on yhtyeen järjestyksessä kolmas EP. Julkaisu kantaa nimeä ”3 Promillea” ja jatkaa nimensä lisäksi vakaasti kahden edellisen EP:n linjalla tarjoten tiukkoja riffejä ja huuruisia sanoituksia. Ensikuuntelulla EP:ltä ei jää kiljuhumalan tavoin selvää muistikuvaa oikeastaan yhdestäkään kappaleesta. Onneksi muutaman kuuntelukerran jälkeen kappaleista alkaa erottua sävyjä. Esille nousee veikeällä kitarariffillä alkava mutta ikävä kyllä turhan vaisulla kertosäkeellä varustettu ”Väärille velkaa” sekä kelpo kertosäkeellä ja väkevällä kitarasoololla varustettu ”Viinalöylyt”, joka nappaa myös EP:n parhaan kappaleen tittelin soolonsa lisäksi parikymmentä vuotta kiljua kitanneen punkkarin mahalaukun lailla koossa pysyvällä rakenteellaan.

Viikon väkevin death-thrash -veisu on ”Nimeni on misantropia”, josta on vastuussa loistavalla soolokitaristilla varustettu Pahan Ikoni. Yhtye pääsee täten kilpailemaan hamassa tulevaisuudessa selviävistä palkinnoista.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, laita demosi meille osoitteessa: http://kaaoszine.fi/demoupload/