Demonurkka vol. 67 (vk 21/2017)

Toukokuun viimeisen Demonurkan teema on hämyinen rock-musiikki. Kyseinen genre mielessäni olen hapuillut demoläjän savuisimmasta siivestä kolme yhtyettä genreä edustamaan. Haaviini sattuneet yhtyeet ovat Thermate, Aurinko ja Your Royal Madness, joista jokaiselta olen valinnut yhden kappaleen kunkin hämyisyyttä edustamaan.

https://www.facebook.com/Thermate/

Thermate – ”Black Desert Highway

Thermate tulee kalakukkojen kaupungista ja sekoittaa musiikillisen soppansa 70-luvun hevistä ja 90-luvun stonerista. Nyt kyseistä sekoitusta on kuultavissa yhtyeen kuusi kappaletta sisältävällä ”Black Desert Highway” -EP:llä, joka on järjestyksessä yhtyeen toinen julkaisu. EP:n parhaita hetkiä ovat hienosti hidasteleva nimikkokappale ”Black Desert Highway”, kappaleen ”Bullets To Feed” junttaava välikohta, jota kuunnellessa on miltei mahdotonta estää päätään nyökyttelemästä rytmikkäästi mukana sekä ”The Last Stand” -kappaleen eeppisiä mittoja havittelevat kitarasoolot. Näiden lisäksi yksi EP:n potentiaalinen huippukohta on ”The Last Stand” -kappaleen uruilla kuorrutettu outro. Ikävä kyllä hienoa maustetta kappaleeseen tuovat urut on miksattu turhan matalalle, ja näin ollen outro jää vain potentiaaliseksi huippukohdaksi. EP:n ehdoton ykköskappale ”Black Desert Highway” sen sijaan lunastaa koko potentiaalinsa möyrimällä tasaisen varmasti eteenpäin kuin amerikanrauta moottoritiellä. Kappale erottuu jopa sen verran veikeästi edukseen, etten pistäisi yhtään pahakseni, vaikka Thermate teettäisi siihen musiikkivideon lähiaikoina.

 

https://www.facebook.com/aurinkoband/

Aurinko – ”Drifting

Kouvolasta saapuu itämaisia viboja ja psykedeliaa yhteen sulattava Aurinko. Yhtye on perustettu vuonna 2013, ja se lähestyy nyt Demonurkkaa ensimmäisellä EP:llään. EP kantaa nimeä ”Drifting” ja sisältää neljä hämyistä ja lyhimmilläänkin yli viisiminuuttista kappaletta. Kappaleista on turha etsiä helposti lähestyttäviä kohtia kuten meneviä kertosäkeitä tai suoraviivaisia riffejä, sillä yhtye tuntuu karttavan niitä kuin aurinko Suomen kesää. Kappaleista löytyy kuitenkin hienoa tunnelmaa ja veikeää rakentelua, josta paras esimerkki on nimikkokappale ”Drifting”. Kappaleessa ei ole kiire mihinkään, vaan nimensä mukaisesti siinä keskitytään ajelehtimiseen. Kahden ja puolen minuutin kohdalla korviin kantautuu kertosäe, jonka aikana maata tuntuu olevan näkyvissä horisontissa. Horisontissa näkyvä maa osoittautuu kuitenkin Auringon aiheuttamaksi kangastukseksi, ja ajelehtiminen saa jatkua.

https://www.facebook.com/yourroyalmadness/

Your Royal Madness – ”Burning Soul

Your Royal Madness vääntää progressiivista hard rockiaan ihailtavalla pieteetillä. Vaikutuksen tekevät kekseliäät kappaleet ja yhtyeen jäsenten korkealla tasolla olevat taidot. Taivaanlahja taitojen karttuminen tuskin kuitenkaan on, sillä yhtye on etsinyt yhteistä säveltään jo vuodesta 2010. Viimeisin levytetty näyttö yhtyeen taidoista on kolme kappaletta sisältävä ”Vallilla Sessions” -EP, jonka kolme kappaletta muodostavat monipuolisen ja kiinnostavan kokonaisuuden, jonka pyöräyttää soittimessa mielellään useammankin kerran. EP:n parhaita hetkiä ovat ”I Don’t Care” -kappaleen valtoimenaan poukkouleva pääriffi, ”You And I” -kappaleen oivallinen outro sekä avauskappale ”Burning Soul” majesteettisiin mittoihin kasvavassa kokonaisuudessaan. ”Burning Soul” -kappaleen kaltaisia progressiivisen hard rockin mestariteoksia tehtailemalla Your Royal Madness -yhtyeellä on edessään valoisa tulevaisuus.

Tämän viikon väkevimpiä hämystelyjä ei ollut mitenkään helppo valita, sillä kaikki kolme yhtyettä hallitsevat hommansa todella mallikkaasti. Päätös oli kuitenkin tehtävä, joten vieköön voiton tällä kertaa Your Royal Madness -yhtyeen majesteettinen kappale ”Burning Soul”. Yhtye pääsee täten kilpailemaan hamassa tulevaisuudessa selviävistä palkinnoista.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, laita demosi meille osoitteessa: http://kaaoszine.fi/demoupload/