Demonurkka vol. 90 (vk 4/2018)

Kirjoittanut Tapio Aro - 28.1.2018

Tällä viikolla Demonurkassa seikkaillaan Aurajoen ympäristössä, sillä teemana on Turku. Kolmea demoläjästä noukkimaani yhtyettä yhdistää siis turkulaisuus. Yhtyeet ovat Feral Young, Kallion lukio ja Crest, joista jokaiselta olen valinnut yhden kappaleen soitettavaksi. Näistä parhaan kappaleen rykäissyt yhtye pääsee kilpailemaan paikasta ensi kesän Nummirockiin.

https://www.facebook.com/theferalyoung

Feral Young – ”Been Down So Long

Feral Young määrittelee itsensä noise rock -bändiksi, joka nappaa musiikkiinsa vaikutteita alternativen suunnalta.  Yhtye on toimittanut Demonurkan pällisteltäväksi marraskuussa ilmestyneen ”Failures”-EP:nsä, joka käsittää kolme kappaletta. EP lähtee liikkeelle asenteellisesti alkavalla nimikkokappaleella ”Failures”, joka pyörii sen verran hektisellä rumpukompilla, että kuulijan kurkkua alkaa kuivata ja paniikkikohtauksen oireet lähestyä. Kappale on mielenkiintoinen ja kuulijan huomion nappaava muttei lopulta kovin miellyttävä kokemus. Seuraava kappale laskee vähän intensiteettiä mutta nojaa paljolti samoihin rakennusaineisiin, raakaan ilmaisuun ja räiskyvään energiaan, kuin aloituskappale. EP kannattaa ehdottomasti kuunnella loppuun, sillä lopussa palkinto seisoo. Viimeinen kappale kantaa nimeä ”Been Down So Long”, ja se kulkee astetta rauhallisemmissa tempoissa kuin kaksi sitä edeltävää kappaletta. Musiikillisesti kappaleesta tulee mieleen Queens Of The Stone Agen aavikolle tuoksahtava musisointi, tosin Feral Youngilla vokaalit ovat paikoitellen astetta rankemmat, mutta taipuu se puhdaskin ilmaisu. Omaperäisyydestä Feral Youngille pisteet, tällaiselle mäiskeelle on Suomen musiikkiskenessä hyvin tilaa.

Kallion lukio Sä et pääse mun bändiin

Kallion lukio tulee nimestään huolimatta Turusta. Musiikkityylikseen yhtye mainitsee kovan rockin, mutta yhtyeen musisointia voisi kutsua myös punkrockiksi, huuruisten soundien perusteella jopa indie rockiksi. Yhtye lähestyy Demonurkkaa kappaleellaan ”Sä et pääse mun bändiin”, jota ei ole venytetty ainakaan liian pitkäksi, sillä  kappaleella on kestoa minuutti ja viisikymmentä sekuntia. Kappaleen säkeistöt toimivat hyvin kuten myös veikeät kitaramelodiat, joita kuullaan myös kertosäkeen alla, tai oikeammin päällä, sillä vokaalit jäävät kertosäkeissä auttamatta kitaramelodioiden jalkoihin. Kappale saisi mielellään kestää vähän pidempäänkin, sillä se tuntuu nyt loppuvan kohdassa, jossa ainakin tämä kuulija odottaa jonkinlaista välikohtaa. Palikat ovat kuitenkin ihan hyvässä kunnossa, joten pienellä uudelleensovittamisella niistä saatettaisiin saada toimivampi kokonaisuus.

https://www.facebook.com/crestofficial/

Crest – Facelift

Vuonna 2015 perustettu Crest mättää Amerikalta haiskahtavaa metalia lisäillen siihen ajoittain melodisia mausteita. Yhtye julkaisi keväällä 2016 ensimmäisen ja nimellä ”Backbone” kulkevan EP:n. Viime vuoden syyskuussa Crest pisti pihalle ”Facelift”-sinkun, jonka se lähetti myös Demonurkan arvioitavaksi. Kappale lähtee liikkeelle kiinnostavasti ja progressiivisesti veikeillä kitarariffeillä ja tahtikikkailuilla. Meininki latistuu vähän puhtaiden vokaalien tullessa ensimmäisessä säkeistössä mukaan, kunnes ilmoille lävähtää tapping-tekniikalla soitettu basso ja ärjyntä-vokaaleja. Puhtailla vokaaleilla kulkevassa kertsosäkeessä homma taas hieman lässähtää, sillä vokaalien puhtaudessa on vielä työsarkaa. Seuraava huippukohta kuullaan neljän minuutin paikkeilla kuultavassa rankassa ja hyvällä tavalla hämärillä lead-kitaroilla vahvistetussa välikohdassa, minkä tahtiin kelpaa heiluttaa päätään niin, että hilseet laskeutuvat lumihiutaleiden tavoin lattialle. Myös rankan kohdan jälkimainingeissa kuultava kitarasoolo on kelpo suoritus. Vähän vaille seitsemän minuutin kestostaan huolimatta kappale kantaa sävellyksenä loppuun saakka. Toteutuksen puitteissa etenkin puhtaissa vokaaleissa riittää kuitenkin vielä työsarkaa.

Viikon paras turkulainen kappale on ”Been Down So Long”, josta on vastuussa omaperäinen Feral Young. Yhtye pääsee täten kilpailemaan paikasta vuoden 2018 Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille osoitteessa: http://kaaoszine.fi/demoupload/

Luetuimmat

Uusimmat