Demonurkka vol. 92 (vk 6/2018)

Kirjoittanut Tapio Aro - 11.2.2018

Melodista äärimetallia on tarjolla Demonurkassa tällä viikolla. Demoläjästä kyseistä genreä edustamaan löytämäni yhtyeet ovat Noceborn, Limos ja Unawaked, joista jokaiselta olen valinnut yhden kappaleen teille soitettavaksi. Viikon väkevimmästä melometallikappaleesta vastannut yhtye pääsee kilpailemaan paikasta ensi kesän Nummirockiin.

https://www.facebook.com/Noceborn/

Noceborn – ”Gratitude

Noceborn on vuonna 2017 perustettu melodista dödistä soittava yhtye Vantaalta. Demonurkan ihmeteltäväksi yhtye on lähettänyt ensimmäisen, nimellä ”Past Reflection” kulkevan EP:nsä, joka käsittää neljä kappaletta. EP lähtee käyntiin nimikkokappaleella ”Past Reflection”, joka esittelee yhtyeen arsenaalia kuten örinälaulua, puhdasta laulantaa, melodisia kitarakuvioita sekä veikeitä kitarasooloja. Kokonaisuutena kappale ei kuitenkaan tunnu löytävän punaista lankaansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisena kappaleena kuultava ”Gratitude” esitteleekin jo astetta äkäisempää ja suoraviivaisempaa toimintaa. Kappaleesta on jätetty myös puhtaat laulut ja muut melodiat pois, pätevää kitarasooloa lukuunottamatta, mikä lisää osaltaan myös kappaleen äkäisyysastetta. Kappaleen kesto on myös pidetty aisoissa, eikä se kestäkään kuin kaksi minuuttia neljäkymmentä sekuntia. Ehkei kappale enää täytä melodödön määritelmää ollessaan pikemminkin death-thrashia, mutta erinomaisesti se kuitenkin potkii.

EP:n kolmas kappale ”Machine Mind” palauttaa vaa’an taas melodödön puolelle, puhtaat vokaalit tosin loistavat poissaolollaan. Kappaleen parasta antia ovat hokemakertsosäe sekä vikkelä kitarasoolo, kokonaisuutena kappale kuitenkin on ensimmäisen kappaleen tavoin vähän eksyksissä. EP:n päättää kappale ”Madness”, jossa puhtaat vokaalit palaavat taas framille ja toimivat myös yllättävän hyvin. Kappaleesta löytyy myös puhtailla kitaroilla kulkeva välikohta, joka tuo hyvää kontrastia kappaleeseen. Kappaleen loppupuolella kuullaan puhtaita vokeeleja, joita silloin tällöin kuultavat örinät maustavat toimivasti.

EP:n parhaita kappaleita ovat äkäinen ”Gratitude” sekä tunnelmallinen päätösraita ”Madness”, joista suuremmat kiitokset ansaitsee ”Gratitude” sen anteeksiantamattoman äkäisyytensä ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://www.facebook.com/LimosBand/

 Limos Encompass The Spirit

Kajaanista tulee vuonna 2017 perustettu ja melodista dödistä paiskiva Limos. Yhtyeen nimi viitannee kreikkalaisesta mytologiasta tuttuun nälänhädän ja nälkiintymisen jumalaan, vaikka yhtyeen musiikista tuleekin mieleen lähinnä skandinaavinen mytologia. Musiikillinen yhtymäkohta löytyy naapurimaan viikinkiylpeydestä Amon Amarthista, jonka oletan olevan suuri innoittaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Encompass The Spirit” on Limos-yhtyeen ensimmäinen single, mutta tyyli tuntuu jo hyvin istahtaneen paikoilleen. Amon Amarthin yksinkertaiselle, mutta toimivalle tasolle on vielä matkaa, mutta lupaavia viitteitä on jo ilmassa. Erityiskiitokset örinävokaaleista, jotka irtoavat tyylipuhtaasti. Kehityskohteitakin löytyy kuten esimerkiksi karmaisevan korkeaan ja kimeään ääneen päättyvä kitarasoolo aivan kappaleen lopussa. Tuotannossakin riittää vielä näillä parantamisen varaa, mutta loppujen lopuksi kelpo pelinavaus Kajaanin viikingeiltä.

Unawaked – ”Trip Through Chaos

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Unawaked tulee pääkaupunkiseudulta ja mätkii saatekirjeensä mukaan melodista metallia, johon se ottaa vaikutteita black metallista aina klassiseen musiikkiin. Demonurkkaa yhtye lähestyy neljä kappaletta sisältävällä ja ”Beyond Nowhere” nimeä kantavalla debyytti-EP:llään.

EP:tä kuunnellessa tulee mieleen, että Children of Bodomilla taitaa olla erityinen paikkansa yhtyeen jäsenten levyhyllyissä, sillä niin vahvasti Alexi Laihon vaikutus yhtyeen riffeissä, vokaaleissa ja etenkin kitarasooloissa kuuluu. Bodomin omaperäisyyden tasolla Unawaked ei vielä yllä, mutta lupaavia osasia on jo kuultavissa. Levyn kaksi ensimäistä kappaletta eivät herätä suuria tunteita, mutta kolmantena kuultava ”Trip Through Chaos” osoittaa jo omaperäisyyttä. Kappale alkaa melodisella sahausriffillä, joka enteilee black metallia, mutta kääntyykin yllättäen kuulostamaan enemmänkin tukkaheviltä. Vähän päästä ilmoille heitetään myös melodinen ja hyvin Bodom-tyylinen melodinen kitarakuvio, joka voisi – ja saattaa jopa – löytyä joltain Bodomin levyltä. Kitarakuvion ohella kitarasoolo ansaitsee erityismaininnan, sillä se on taidokkuudessaan melkein Alexi Laihon tasolla, mikä ei ole yhtään pöllömpi suoritus ottaen huomioon, että Laiho on yksi maailman parhaista metallikitaristeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Viikon väkevimmän melometallikappaleen valinta ei ollut aivan helppo nakki, mutta lopulta vaaka kääntyi kappaleen ”Trip Through Chaos” suuntaan. Kappaleesta vastuussa oleva Unawaked pääsee täten kilpailemaan paikasta kuluvan vuoden Nummirockiin.

Mikäli mielit yhtyeesi kanssa Demonurkan syyniin, tyrkkää demosi meille osoitteessa: http://kaaoszine.fi/demoupload/