Desolate Shrine – The Heart of the Netherworld

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 15.2.2015

Mitä on death metal? Nykypäivänä kyseisen genremääritelmän alta voi löytyä ties minkälaista pilipalihumppaa tahansa, vaikka jo edesmennyt Mayhem-kitaristi Euronymous kirjoitti aiheesta muun muassa näin: “If a band cultivates and worship DEATH than it’s death metal, no matter what kind of metal they play. And ”cultivating” DEATH doesn’t mean to think it’s funny or being into gore, but I mean being able to KILL just because you HATE life.”

Nämä sanat jäivät pyörimään päässäni kuunnellessani helsinkiläisen Desolate Shrinen kolmatta täyspitkää ”The Heart of the Netherworld” ensimmäisiä kertoja. Ei siksi, että olisin yhtyeen kanssa eri mieltä genreluokittelusta, pikemminkin päinvastoin. Nykypäivänä ei vain oikein tiedä, mitä odottaa death metal -yhtyeeltä, johon ei ole aiemmin perehtynyt. Mahdollisuuksia on monia, ja yksi niistä on tämä. En tiedä, ovatko yhtyeen jäsenet sentään valmiita tappamaan, koska vihaavat elämää tai muuta, mutta musiikillisesti yhtyeen death metal löyhkää niin vahvasti kuolemalta, että veikkaisinpa tämän kelpaavan death metallina jo itselleen Euronymouksellekin, jos ei mies mullan alla jo makaisi. Termi ”netherworld” levyn tittelissäkin viittaa todelliseen kuoleman metalliin. ”Netherworld” on Sumerian mytologiassa kuoleman maailma, johon levyn nimikappale viitannee; ”netherworld” on paikka, johon ruumiit jäävät kuoleman jälkeen. Siellä se Euronymouksenkin ruumis majailee.

”The Heart of the Netherworld” pukee kuoleman musiikiksi lähes täydellisesti. Ei siinä ole mitään hauskaa tai kaunista, kun ruumis mätänee. Iloiset tunnelmat ja valonpilkahdukset levyllä loistavatkin ainoastaan poissaolollaan. Äärimmäistä synkkyyttä ja painostavaa toivottomuuden tunnelmaa yli 60-minuuttinen eepos sen sijaan tarjoilee yllin kyllin.

Albumi ei ole mikään helposti lähestyttävä teos, sillä siitä on vaikea erotella suuria kohokohtia. Näinkin pitkän albumin vaarana on helposti kuuntelijan kyllästyminen, mikäli niitä herkkupaloja ei matkan varrelle ole aseteltu. Mutta Desolate Shrinen kohdalla keskittyminen albumin kokonaisuuteen palkitsee lopulta, sillä vaikka matka on pitkä ja jopa raastavan tuskainen, näinhän sen pitää tässä tapauksessa ollakin.

”The Heart of the Netherworld” koukuttaa pikemminkin pienillä yksityiskohdilla kuin varsinaisilla hittikappaleilla. Tempon vaihtelut kappaleiden sisällä aina doom metallimaisesta raskaasta murhasta blastbeatien tahdittamaan ryminään sekä kahden laulajan tuomat vivahde-erot murinapuolella tuovat kappaleisiin riittävästi vaihtelua. Silti jutun juoni on ainakin omasta mielestäni siinä, että albumi pitää nauttia kokonaan tai ei laisinkaan. Yksittäisiä kappaleita albumista on täysin mahdotonta erotella.

Uskoisinkin, että ”The Heart of the Netherworld” on metallin ystävien parissa todellinen ”tykkäät paljon tai et yhtään” -albumi. Ja koska itse olen levyä kuunnellessa haistavinani ruumiiden löyhkän nenässäni, painan ”tykkää”-nappia ja totean albumin olevan kuoleman metallia aidoimmillaan.

8½/10

Kappalelista:
1. For the Devil and His Angels
2. Black Fires of God
3. Desolate Shrine
4. Death in You
5. We Dawn Anew
6. Leviathan
7.The Heart of the Netherworld

Desolate Shrine Facebookissa

Kirjoittanut: Riku Mäkinen