Destructionin Schmier Kaaoszinelle: ”Thrash metalin tulevaisuus näyttää valoisalta”

Kirjoittanut Anu Ikonen-Kullberg - 15.8.2019
Destruction

Saksalainen pitkän linjan thrash-yhtye Destruction julkaisi uuden levynsä ”Born to Perish” 9. elokuuta. Yhtyeen keulamies Marcel ”Schmier” Schirmer tavoitettiin Skype-haastatteluun, jossa hän kertoo, että uusi levy on tehty keikkoja ajatellen. Schmierin mukaan bändi on oppinut virheistään, joita se on tehnyt edellisillä levyillä.

”Yritimme kirjoittaa albumin, joka on tavallaan ’in your face’, ja joka on brutaali ja tumma. Samalla kuitenkin albumin, jossa on päähän jääviä biisejä ja tarttuvia kertosäkeitä. Albumiin on yritetty saada iskeviä biisejä, jotka toimivat myös keikoilla. Viimeisten 20 vuoden aikana olemme kirjoittaneet monia biisejä ja levyjä, joista olemme tajunneet jälkikäteen, että kaikki biisit eivät vain toimi keikoilla. Tämä levy on tulos kahdenkymmenen vuoden kokemuksista.”

Schmierin sanoitukset käsittelevät usein synkkiä asioita kuten kapitalismia, epätasa-arvoa ja rahan valtaa. Uuden levyn biiseistä monet käsittelevät kuolemaa. Synkkyys ei ole kuitenkaan hänen mukaansa itseisarvo, vaan Schmier kirjoittaa omasta kokemuksestaan ja purkaa tuntojaan.

”On surullista, että maailmassa on liikaa asioita, joista kirjoittaa biisien sanoituksia. Maailma on ahdistanut itsensä nurkkaan systeemillä, joka ei toimi. Kommunistinen järjestelmä ei toiminut, kapitalistinen järjestelmä ei toimi. Asioista kirjoittaminen helpottaa, mutta en halua saarnata. Kaikkien ei tarvitse olla kanssani samaa mieltä tai pitää sanoituksistani. He voivat kuitenkin pitää musiikistamme. ”

Destructionilla ja monilla thrash-bändeillä on juuret punkissa. Sanoituksilla halutaan herättää eikä vain viihdyttää.

”On bändejä, jotka haluavat vain viihdyttää, kuten Abba ja Sabaton, ja sitten on bändejä kuten Destruction ja Dead Kennedys, jotka haluavat viihdyttää ja viestiä sanomaa. Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää kirjoittaa merkityksellisistä asioista eikä vain merkityksettömistä asioista kuten rakkaudesta, yksisarvisista, sateenkaarista ja sen sellaisesta.”

Kun bändi on toiminut 35 vuoden ajan, kuten Destruction, matkaan mahtuu monenlaisia käänteitä. Bändi on hajonnut ja palannut yhteen. Musiikki on aina ollut tunnistettavaa, eikä vähiten Schmierin omintakeisen laulun ansiosta. Schmier kertoo, että uuden levyn työstämiseen osallistuivat myös bändin kaksi uutta jäsentä, rumpali Randy Black (mm. Annihilator ja Primal Fear) ja kitaristi Damir Eskic (mm. Minotaur, Destructive Ways), jotka ovat soittaneet keikoilla jo reilun vuoden ajan.

”Kirjoitamme biisit tietyllä tavalla. Minä ja Mike kirjoitamme biisit. Annoimme rumpalillemme Randylle mahdollisuuden tuoda biiseihin omia rumpukuvioitaan. Kirjoitimme myös biisejä rumpubiittien pohjalta, mitä emme ole tehneet vähään aikaan. He eivät kuitenkaan vaikuttaneet itse biisien kirjoittamiseen, koska emme halunneet soundimme muuttuvan liikaa, halusimme edelleen kuulostaa Destructionilta. Levy on hyvän tiimityöskentelyn tulosta.”

Thrash-musiikki eli huippuvuosiaan 1980-luvun lopulta 1990-luvun alkuun, jonka jälkeen suosio hiipui. Viime vuosina on syntynyt nuoria thrash-bändejä ja monet vanhat bändit ovat palanneet juurilleen. Keikoilla suunta näkyy myös, yleisössä on uskollisia faneja vuosikymmenten takaa, mutta myös nuoria faneja, jotka ovat löytäneet thrashin. Schmier kommentoi asiaa seuraavasti:

”Nuoret pitävät thrash-musiikista, koska se on aitoa. Emme käytä taustanauhoja. Thrash on villiä ja sillä on sanoma. Olen tyytyväinen, että tämä ei-kaupallinen tyyli on säilynyt. 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa ei tullut uusia thrash-bändejä, ja vanhatkin bändit tekivät huonoja levyjä, kuten Slayerin ”God Hates Us All”. Se oli outoa aikaa. Minulle thrashin isoisänä on hienoa nähdä uusien bändien tulevan ja thrashin välittyvän uusille sukupolville.”

Musiikkiteollisuus on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Levyjen myynti on notkahtanut ja kokonaisten levyjen julkaiseminen ei tietyissä musiikkigenreissä ole enää yleistä. Musiikkia kuunnellaan suoratoistopalveluiden kautta. Suoratoisto ei ole Schmierin mukaan pelkästään huono asia.

”Nyt kaikki fanimme saavat albumin kuultavakseen samana päivänä, kun se ilmestyy. Ennen esimerkiksi fanit Malesiassa joutuivat odottamaan viikkoja, kunnes he saivat ostettua levyn. Nyt he voivat striimata sen ja ostaa levyn myöhemmin. Täytyy hyväksyä, että striimaus on nyt ja tulevaisuutta, mutta samalla meidän täytyy taistella fyysisen tuotteemme puolesta. Striimauksen myötä uudet fanit löytävät meidät helpommin.”

Destruction on keikkaillut etenkin Saksassa yhdessä Overkillin ja Flotsam and Jetsamin kanssa. Bändit tuntevat Schmierin mukaan toisensa jo vuosien takaa.

”Päätimme tehdä myös toisen osan kiertuetta, koska kaikki toimi hyvin. On kuin olisi perheen kesken. Keikkabussielämä on hyvin intiimiä, jaat oman pienen henkilökohtaisen tilasi. Se on paljon helpompaa tuttujen kanssa.”

Destruction soittaa Suomessa marraskuussa Steelchaos-festareilla Helsingin Nosturissa. Keikkasetti tulee koostumaan sekä vanhoista että uusista biiseistä. Schmier kertoo:

”Olemme todella iloisia, että pääsemme Steelchaos-festareille. Suomen-keikka on ensimmäinen keikka Skandinaviassa, jossa soitamme uuden levyn biisejä. Toivomme, että ruotsalaiset tulevat myös Helsinkiin. Soitamme Ruotsissa vasta maalis-huhtikuussa. Tuomme Suomeen valoa pimeimpään aikaan.”

Destruction Facebookissa.

Katso video uuden levyn biisistä ”Betrayal”: