Deuteronomium – The Amen

20-vuotiaan Deuteronomiumin viidennen albumin kansitaide näyttää päällisin puolin tarkisteltuna minkä tahansa keskiverto death metal –bändin julkaisulta: kannessa on pääkalloja, bändin nimi on pitkä ja vaikea eikä logosta meinaa saada selvää. Kansivihon tarkempi selailu paljastaa, ettei kyseessä kuitenkaan ole ihan perinteinen death metal -yhtye; kappaleiden sanoitukset perustuvat raamattuun ja kertovat kyseisen julkaisun tarinoista.

Albumin avauskolmikko ”Dead Man Dancing”, ”In The Midst Of Lions” ja ”Nazorean” tarjoaa paikoin varsin maukasta riffittelyä ja niskajumppaa. Kappaleissa on mukana thrashia ja groovea, death metallin ollessa lähinnä vain yksi musiikillinen vaikute muiden joukossa. ”The Amen” ja ”Psalm 117” pudottavat tempoa, ammentaen myös doom metallista. ”Jehovah Sabaoth”

puolestaan synkistelee musiikillisesti paikoin lähes black metallin tunnelmissa, pääpainon ollessa kuitenkin kahden edellisen kappaleen tavoin doomahtavassa death metal -jyräyksessä.

Jottei arvostelu menisi pelkästään kappale kappaleelta -listaukseksi, todettakoon loppualbumista vaan, että se tallaa pitkälti samoja polkuja kuin kappaleet 4-6. Eli keskitempoista, doomahtavaa ja melodista death metallia ilman selkeästi muiden yläpuolelle nousevaa hittiä. Muutoin melko samankaltaisten biisien ryppäästä eniten erottuu tunnelmallisten melodioiden ja blast beatin vuorottelua tarjoava ”The Place Of A Skull”.

”The Amen” hämää ensivaikutuksellaan; kolme ensimmäistä, paikoin hyvinkin tarttuvaa rallia nostavat odotukset korkealle loppualbumia ajatellen. Valitettavasti jo parin läpikuuntelun jälkeen on selvää, ettei kokonaisuus jaksa pitää otteessaan koko yhdentoista kappaleen mittaansa. Esimerkiksi runsaalla kädellä viljellyt melodiset osuudet eivät kovinkaan ikimuistoisia hetkiä esittele. Musiikin ollessa kovin keskinkertaista fanijoukot löytynevätkin siitä ryhmästä, joka jakaa bändin musiikillisten mieltymysten lisäksi myös sen hengellisen sanoman. Muutoin albumin kohtalona lieneekin unohtua sinne keskiverto death metal -julkaisujen joukkoon, josta jo kansitaidekin antoi viitteitä.

6/10

Kappalelista:
1. Dead Man Dancing
2. In The Midst Of Lions
3. Nazorean
4. The Amen
5. Psalm 117
6. Jehovah Sabaoth
7. The Harrowing Of Hell
8. Hymn (of a lost)
9. The Place Of A Skull
10. Shiloh
11. Threnoi

http://www.deuteronomium.net/

Kirjoittanut: Toni Lehtonen

Kommentoi julkaisua