Device – Device

Muistatko vielä ne räkäiset äänenavaukset levyllä? Etäisesti parralta näyttävät lävistykset? The Guy-nimisen yhtyeen maskotin, ja vähintäänkin bändin yhteiskuntakriittiset sanoitukset? Sitten muistat Disturbedin. Suhteellisen varmasti vokalisti David Draimanin persoonallinen ääni on jäänyt mieleen tavalla tai toisella. Draiman pisti pystyyn uuden bändin: Devicen.

Kun lähestulkoon 10 vuotta keikkoja tahkonnut yhtye nimeltään päätti jäädä 2011 määrittämättömälle tauolle, niin sen jäsenet eivät kuitenkaan jääneet lepuuttelemaan. Basisti John Moyer lähti hoitelemaan Adrenaline Mobin bassokuvioita, David Draiman perusti käsillä olevan Devicen ja jäljelle jääneet Dan Donegan (kitara) ja Mike Wengren (rummut) lähtivät yhtyeen Fight or Flight matkaan.

Draimanin polulla tällä hetkellä ovat kitaristi Geno Lenardo (ex-Filter), joka auttoi yhtyettä ainoastaan studiossa. Lukuisissa bändeissä rumpalina toiminut Will Hunt (mm. Static-X, BLS, Methods of Mayhem ja Evanescence) kannuttaa myös kiertueella kera kitaristin, joka tottelee nimeä Virus (mm. Dope, Lords of Acid).

on kuin kevyt kopio Disturbedista: vähemmän rankempi, enemmän taiteellisempi ja kone-efekteihin (industrial-pohjalta) nojaava projekti. Levyllä on 10 biisiä ja kaksi bonus-kappaletta. Apua on saatu vierailevien tähtien muodossa, joka pistää miettimään, että paljonko luottoa levylle on annettu, kun omat rahkeet eivät riitä. Vai onko tämä alusta saakka niin hyvin laskelmoitua tuottamista?

Biiseistä ei paista niin selkeä yhteiskuntakriittisyys kuin Disturbedista, mutta siihen päästään vähintäänkin kappaleessa ”Out of Line”, jossa Draimanin lisäksi vokaaleissa häärii itse Serj Tankian ja bassokuvioissa Black Sabbathista tuttu Geezer Butler. Levyn yksi hienoimmista raidoista on Draimanin duetto Halestormin Lzzy Halen kanssa ”Close My Eyes Forever” -kappaleessa. Tämän cover-biisin tekivät aikaisemmin tutuksi tietenkin Ozzy Osbourne ja Lita Ford.

Levyltä löytyy toinen cover-biisi, ”Wish”, joka iskee vauhdilla tajuntaan tehokkaana junttana toisin kuin esikuvansa, josta vastasi tietenkin Nine Inch Nails. Muitakin vierailijoita löytyy, kuten M. Shadows (Avenged Sevenfold) biisissä ”Haze” ja Glenn Hughes (mm. Deep Purple, Black Sabbath) kappaleella ”Through it All”. Ja ”Opinion” -veisussa häärii mukana Rage Against the Machinesta tuttuakin tutumpi Tom Morello.

Draimanin yksin luotsaamat kappaleet jäävät jollain tapaa vierailijoilla varustettujen varjoon, vaikkakin avausraidat ”You Think You Know”, ”Penance” ja ”Villify” lupaa sitä tuttua ja turvallista Draimania, kera persoonallisen vokalisoinnin. Mielenkiinto kuulijalla on kuitenkin jossain muualla. ”Device” ei vaan yksinkertaisesti kanna kestoaan pidemmälle ja se ei anna lupausta tulevasta, vaan lähinnä lisää halua että Disturbed palaisi jälleen studioon kera Draimanin ja kumppaneiden.

Harmittavasti tuntuu siltä, että Devicen matka maailmalla jää jollain tapaa liian lyhyeksi, vaikka vetoapua on maailmankiertueita ja bändikamuja myöten tullut. Enemmän olisi toivonut Draimanin kaltaiselta vokaalivelholta, mutta tällä kertaa ”Device” kuulostaa liikaa Disturbedilta, ja jos enempää materiaalia ei ulos tule pian, niin tämä jää vain yhdeksi lukuisista metallimaailman projektikuriositeeteista.

Devicea voi käydä todistamassa 6.marraskuuta (2013) Hartwall Areenalla, jossa se lämmittelee Avenged Sevenfoldia kera Five Finger Death Punchin.

 

7-/10


Kappalelista:
1. You Think You Know
2. Penance
3. Vilify
4. Close My Eyes Forever (feat. Lzzy Hale, Ozzy Osbourne+Lita Ford -cover)
5. Out of Line (feat. Serj Tankian & Geezer Butler)
6. Hunted
7. Opinion (feat. Tom Morello)
8. War of Lies
9. Haze (feat. M.Shadows)
10. Through it All (feat. Glenn Hughes)
11. Wish (bonus track – NiN-cover)
12. A Part of Me (bonus track)

Device Facebookissa
Devicen kotisivut

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua