Devin Townsend Project @ Pakkahuone, Tampere, 13.3.2014

Devin_Townsend_pakkahuone_2014_10Kanadan lahja maailmalle, Devin Townsend toi Projectinsa jälleen Tampereen kamaralle 13.3.2014. Lämmittelijänä toiminut norjalainen Insense oli juuri aloittanut settinsä, kun raportointiorientoitunut ryhmittymämme laskeutui Pakkahuoneelle. Melkoisen säätämisen jälkeen pääsimme vihdoin sisätiloihin asti. Jostain syystä informaatio oli jäänyt jonnekin puolitiehen, joten jouduimme kevyeen selvitystilaan, ennen kuin meidät päästettiin oikeasti keikkapaikalle.

Sisälle päästyämme otimme suunnan kohti tarjoilualuetta, jossa sitten kohtasimme heti seuraavan ongelman. Kuvaajamme oli onnistunut jättämään paperinsa käsilaukkuun, joka oli tietenkin autossa. Ongelmahan tämä oli ainoastaan sen takia, että anniskelualueelle mentäessä tarkistettiin paperit ilmeisesti kaikilta. No, jättäydyimme sitten koko porukan voimin ulkopuolelle ja perustimme toistaiseksi leiripaikan mikserikopin läheisyyteen.

Vasta tässä vaiheessa pääsimme perehtymään lauteilla olevaan lämmittelijään. Insense oli coreoireinen, jonkinasteista metallisuuntausta edustava bändi, joka myös halusi ilmeisen kovasti ainakin esittää olevansa progressiivinen. Vokalisti kuulosti enimmäkseen siltä, että olisi halunnut oksentaa äänihuulensa ulos. Aina hetkittäin odotin, alkaako miehen suusta valua verta. Progressiivisuuden yritys ilmeni siten, että biisit olivat melkoista sillisalaattia. Sen voisi toteuttaa tyylikkäästikin, mutta tämä nyt sai aikaan vain sen, että ryhmittymämme kolme jäsentä huokaili ja pyöritteli päätään mikserinkopin vieressä kuin ammattimaiset rokkipoliisit.

Keikkojen välissä olisi ollut mainiosti aikaa juoda esimerkiksi lasillinen tai pari tai käydä ostoksilla tuoteständillä. Sepäs vaan oli helpommin sanottu kuin tehty. Ständillä ei kelvannut kortti, ja Visa Electronit vain lakkasivat toimimasta juuri, ennen kuin pääsin tiskille asti, joten jäivät sitten ostokset tekemättä. Tästä siis muodostui huomattavan halpa keikkareissu. Rehellisesti sanoen, minua kyllä jäi vähän harmittamaan.

Devin_Townsend_pakkahuone_2014_24And then it was time to enter the HevyDevy Land. Neljäntoista biisin settilista oli rakennettu hyvin vahvasti Devin Townsendin soolotuotannosta. Varsinaisia Projectin biisejä oli mukana vain kuusi, ja vaikka kyseessä oli “Epicloud”-kiertueen konsertti, kyseiseltä levyltä kuultiin vain yksi biisi, “Grace”. Tai kaksi, mikäli “Kingdom” lasketaan; mieluummin jättäisin laskematta, koska sekin on alun perin “Physicist”-levyltä. Muut Projectin biisit setissä olivat peräisin “Addicted!”- ja “Deconstruction”-levyiltä.

Setti alkoi vakuuttavasti “Ocean Machine: Biomech” -levyn “Seventh Wavella”. Levy oli muutenkin melko hyvin edustettuna setissä, sillä siltä kuultiin peräti kolme biisiä. Yleisön sekaan oli keikalle ilmaantunut useampikin Ziltoid. “By Your Command” sai jännittävästi esiin sen, miten monta niitä oikein olikaan, ja yleisö meni aivan pähkinöiksi. Kuten Devin itsekin totesi: “I can’t wait to see the return of Ziltoid!” “Bad Devilin” aikaan sai sheikata bootya oikein luvan, ellei jopa käskyn kanssa.

Devin_Townsend_pakkahuone_2014_3Projectin biisit olivat painottuneet setin loppupuolelle, kun “Bad Devilin” jälkeen päästiin “Panet Of The Apesille”. Parhaiten edustettu Project-levy oli “Addicted!”, jolta siltäkin kuultiin kaksi biisiä, “Numbered!” sekä “Supercrush!”. Näistä erityisesti “Numbered!” sai yleisön laulamaan mukana kovaa ja korkealta. Annekea tuli jälleen ikävä, kun häntä oli taas paikkaamassa taustanauha.

Tavoilleen ominaisesti Devin oli vain poistuvinaan lavalta. Encorea edelsi onnittelulaulu miksaaja Mikelle ensin Devinin johdolla englanniksi ja sitten vielä pyynnöstä suomeksi.  Encoressa kuultiin vain yksi, mutta sitäkin tunteikkaampi biisi, “Ocean Machine: Biomech” -levyn “Life”.

Kaiken kaikkiaan setti oli täynnä yllätyksiä, eikä mitenkään päin ollut mahdollista sanoa, että bändi olisi toistanut itseään edelliseltä keikalta, vaikka samaa kiertuetta tämä taisi vieläkin olla. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta kerrassaan mainio keikka.

Devin Townsendin settilista:
1. Seventh Wave
2. War
3. Regulator
4. By Your Command
5. Deadhead
6. Bad Devil
7. Planet of the Apes
8. Numbered!
9. Supercrush!
10. Kingdom
11. Juular
12. More!
13. Grace
Encore:
14. Life

Raportti: Nina Hurme
Valokuvat: Outi Puhakka

Kommentoi julkaisua