Diabulus In Musica – Argia

Kirjoittanut Janne Partanen - 26.4.2014

Espanjalainen Diabulus In Musica julkaisi huhtikuun puolenvälin tienoilla kolmannen, ”Argia” -nimeä kantavan levynsä. Bändin musiikki on sinfonista metallia naislaulajalla, ja mausteena sekaan on heitetty aineksia melodisesta death metallista. Harvinaisen tutun kuuloinen konsepti siis kyseessä, mutta ei nyt teilata levyä pelkän genremääritelmän takia.

Alkuun kuvittelin bändin musiikin olevan kuin suora kopio Amaranthe-yhtyeestä, mutta Diabulus In Musica onkin vetänyt musiikkinsa enemmän Nightwishin suuntaan, ja vielä tarkemmin Tarja Turusen viimeisimpien levyjen tunnelmiin. Sinfoniaosuudet ovat komean kuuloiset, ja niitä sävytetään veikeästi syntikoilla. Death metal -elementit tulevat muutamassa biisissä selkeästi aggressiivisemmin esiin kitaroiden ja matalan taustalaulun mukana. Raskaammat osuudet sävyttävät ihan hyvin muuten hyvinkin melodista poljentoa, ja ovat ovela vastapaino sinfoniaosuuksille. Tämän tyylisissä bändeissä usein vokalisti pilaa koko sopan. Onneksi yhtyeen naisvokalisti Zuberoa Aznárez vetää pestinsä hyvin, ja jyrää äänellään selkeästi paremmin kuin esimerkiksi ex-Nightwish Anette Olzon tai Amaranthen Elize Ryd.

Paketti on siis ihan hyvin kasassa, ja kyllähän tätä jaksaa useammankin kerran kuunnella. Pari raskaampaa kappaletta lisää olisi tehnyt hyvää, ja balladit olisi voinut jättää tekemättä. Tietyt industrial-elementit, raskas kitarointi, hyvä vokalisti ja jämäkkä yleisolemus nostaa ”Argian” selkeästi kilpailijoidensa ohi. Diabulus In Musica oli vallan positiivinen yllättäjä.

8/10

Kappalelista:
1. Et Resurrexit (Libera Me)
2. From the Embers
3. Inner Force
4. Furia de Libertad (feat. Ailyn Giménez)
5. Maitagarri
6. Sed Diabolus
7. Spoilt Vampire
8. Eternal Breeze
9. Mechanical Ethos
10. Encounter at Chronos’ Maze (feat. Thomas Vikström)
11. Indigo
12. Healing
13. Horizons

http://www.facebook.com/diabulusinmusicaofficial

Kirjoittanut: Janne Partanen