Die So Fluid

DieSoFluidYhdysvaltalais/englatilainen goottirockia soittava Die So Fluid saapuu  viisi keikkaa kattavalle ja järjestyksessään jo kymmennelle Suomen kiertueelleen syyskuun alussa, kun yhtye soittaa keikat  Yo-talolla Tampereella, Henry´s Pubissa Kuopiossa, LeBonkissa Helsingissä, Mustassa Kynnyksessä Jyväskylässä sekä Ravintola Torvessa Lahdessa. Kaaoszine tavoitti kiertueen keskeltä yhtyeen laulaja-basisti Grogin, joka kertoi meille hieman odotuksistaan tulevaa kiertuetta kohtaan. Haastattelun lopuksi ääneen pääsi myös yhtyeen kitaristi Drew Richards, joka tunnustaakin olevansa yhtyeen suurin Suomi -diggari. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. saapuu Suomeen kahden vuoden tauon jälkeen. Sitä ennen olette käynyt täällä yhdeksän kertaa. Taidatte pitää Suomesta?

Grog: Iso-Britanniassa rock on nykyisin marginaalissa, eikä valtavirran media ole siitä lainkaan kiinnostunut. Brittirockin 70-lukulainen perinne kyllä tunnustetaan, mutta uusi musiikki koetaan lähinnä markkinasegmentteinä. Kun saavuimme ensimmäisen kerran Suomeen, huomasimme, että teillä on erilainen asenne. Die So Fluid on saanut kaikilla kiertueillaan mahtavan vastaanoton. Ja kun huomaa, että suomalaiset matkustavat Lontooseen katsomaan meitä, on enemmän kuin oikein palata Helsinkiin ja muualle soittamaan suomalaisille.

Mitkä ovat erityisimmät muistosi kiertueilta Suomesta?

Die So Fluid 2014Grog: Vuonna 2011 soitimme Naamat-festareilla. Saavuimme paikalle noin 20 minuuttia ennen esiintymisaikaa, hyppäsimme ulos pakusta, nousimme lavalle, säädimme kamat ja aloimme soittaa. Oli puoliyö, mutta aurinko paistoi yhä. Yleisö oli mukana menossa ensitahdista lähtien: se taitaa olla paras keikkamme Suomessa koskaan!

Lava oli vanhassa navetassa ja soundi oli alusta asti mieletön. Viimeisen biisin jälkeen poistuimme lavalta ja juontaja jäi huudattamaan yleisöä. Luulimme, että hän kannusti porukkaa vaatimaan encorea. Kun palasimme stagelle, yleisö oli puolialastonta. Juontaja oli käskenyt yleisöä riisuuntumaan, jotta Die So Fluid esittäisi vielä yhden biisin. YouTubesta löytyy koostevideo sen vuoden festareista, myös vilaus tuosta hetkestä.

Tuore albuminne on nimeltään ”The Opposites of Light”. Oliko studiossa haasteellisia hetkiä? Mitkä levyn biiseistä toimivat parhaiten elävänä?

Grog: Levyllä on kaksi luonnetta. Se on tutun raskas, mutta osittain myös tumma ja vanhempaa materiaaliamme hitaampi: kutsumme osaa kappaleista “vampyyriaavikkoballadeiksi”. Tumma ja raskas ovat ikään kuin valon kaksi puolta. Levy on pitkä, koska halusimme, että kokonaisuudella on myös riittävästi klassista Die So Fluid -materiaalia.

Levyn haastavin biisi on ”The World Opposite”, koska siinä on erittäin yksinkertainen melodia, mutta siinä käytettävät soinnut muuttuvat jatkuvasti laulun aikana. Minun piti oikein kirjoittaa soinnut eteeni studiossa, mitä minun ei ole koskaan ennen tarvinnut tehdä.

Uuden albumin kappaleista soivat livenä hienoimmin ”Black Lizzard” ja ”Comets”.

Asut Los Angelesissa. Vaikuttaako enkelten kaupunki jotenkin kirjoittamiisi biiseihin?

Grog: Paljonkin. Jo tänne asumaan asettuminen on ollut hyvin myönteinen juttu. Meiltä kysytään, kuinka pärjäämme, kun bändin jäsenet asuvat eri mantereilla, mutta sähköposti ja Skype auttavat selättämään välimatkan.

Luovan ihmisen on ensiarvoisen tärkeää kokea uusia asioita, joista syntyy ideoita ja inspiraatiota. Tuoreissa biiseissä on syvyyttä juuri siksi. Niissä on parin viime vuoden aikana Los Angelesissa elettyä elämää; siksi kappaleiden tyylit ja teemat myös vaihtelevat niin paljon.

On ironista, että aikaisemmin ihmisiä huoletti, ettei Die So Fluid saa aikaan mitään, koska asumme eri maissa. Nyt jotkut valittavat, että levy on liian pitkä ja moni-ilmeinen. Die So Fluid on ainoastaan liian luova!

Kuinka kuvailet Die So Fluidia sitä tuntemattomalle?

Grog: Die So Fluid sotkee rockin klassiset arvot laadukkaaseen biisien kirjoittamiseen ja tiukkaan bändisoittamiseen, mutta haluaa aina luoda jotakin uutta. Emme tahdo seurata vanhoja polkuja, vaan pitää homman tuoreena niin levyllä kuin livenä.

Lopuksi kitaristi Drew Richardsin terveiset Kaaoszinen lukijoille:

Drew Richards: Anoin vähän aikaa sitten Suomen kansalaisuutta. Menin Lontoossa lähetystöön, jossa suomalaiset pistivät minut istumaan saunaan. Ikävä kyllä en kestänyt vaadittua puolta tuntia 50 celsiusasteen lämmössä, joten hakemustani ei hyväksytty. Näkisin, että se on teidän vahinkonne. Voisin nimittäin tuoda merkittävän lisän suomalaiseen yhteiskuntaan, kun esittelisin teille perheeni reseptin jamaikalaisista piiraista ja maissipihveistä.

Die So Fluid kiertueDie So Fluid kiertueella Suomessa seuraavasti:

Ke 3.9.2014 Tampere, Yo-Talo (liput 8 e enn. / 10 e ovi)

Support: Kaaoksen Ystävät, Amendfoil

To 4.9.2014 Kuopio, Henry’s Pub (liput 6 e enn. / 6 e ovi)

Support: Human Waste Disposal Unit

Pe 5.9.2014 Helsinki, LeBonk (liput 10 e enn. / 12 e ovi)

Support: Amendfoil

La 6.9.2014 Jyväskylä, Musta Kynnys (liput 7 e ovi)

Su 7.9.2014 Lahti, Ravintola Torvi (liput 6 e ovi)

Support: Action Drop

Kommentoi julkaisua