Disco Ensemble

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.5.2008

Yksi vuoden odotetuimmista albumeista, Disco Ensemblen uusi ”Magic Recoveries” julkaistaan huomenna, toukokuun 7:nä päivänä. Otimme puhelimitse yhteyttä yhtyeen basistiin Lasse Lindforssiin, joka kertoi meille hieman yhtyeen uuden albumin teosta sekä yhtyeen uudesta ”Video Vortex” DVD:stä. Lue lisää nähdäksesi koko haastattelu.

discoensemble.jpg

Mitäs Disco Ensemblelle tällä hetkellä kuuluu?

Lasse Lindfors: Hyvää kuuluu. Yritämme juuri saada uusi kappaleita kuntoon ensi viikolla alkavaa kiertuetta varten. Fiilikset on hieman odottavaiset kiertuetta kohtaan.

Millaisia odotuksia sinulla on tulevaa kiertuetta kohtaan?

Lasse Lindfors: Ei sen suurempia. Levy ei ole vielä tullut ulos Saksassa, joten emme voi kauheasti soittaa vielä uusia kappaleita. Toivottavasti Saksassa ihmiset löytävät tiensä keikoille. Vähän jännittää uusien biisien soittaminen, kun emme ole niitä vielä soittaneet koskaan livenä. Sinänsä se on harmillista, että kiertue on ennen levyn tuloa, koska nyt emme voi kaikkia uusia kappaleita soittaa joita haluaisimme.

Teiltä ilmestyi hetki sitten DVD nimeltä ”Video Vortex”. Kertoisitko meille hieman kyseisestä DVD:stä.

Lasse Lindfors: Toi DVD:hän vähän muodostui yleiseksi vitsiksi. Alunperin se oli tarkoitus julkaista vuonna 2005, mutta sitä ei vain saatu silloin valmiiksi. En oikein tiedä syytä, miksi sen tekeminen kesti niin kauan, mutta halusimme kuitenkin antaa faneille kattavan paketin, joten halusimme todella tehdä Video Vortexista kattavan paketin.

Oletko itse nähnyt valmiin DVD:n? Mitä mieltä olet lopputuloksesta?

Lasse Lindfors: Mielestäni DVD:stä tuli todella kattava. Siihen voi olla tyytyväinen, että ainakaan se DVD ei näytä siltä, että se olisi tekemällä tehty.

Millaista palautetta olette DVD:stä saaneet?

Lasse Lindfors: Ihan hyvää palautetta. Vähän ihmiset ovat jääneet kaipailemaan lisää niitä aivan alkuaikojen juttuja, mutta koska kamerat ei siihen aikaan vielä olleet niin yleisiä, ei meillä materiaalia ollut loputtomiin.

”First Aid Kit” albumin kappaleet ovat päätyneet mm. uusiman NHL2008:n ja FIFA2008:n soundtrackille. Miltä tuntuu kuulla oma kappale pelissä?

Lasse Lindfors: En ole itse pelannut kumpaakaan peliä, mutta Miikka on pelannu muistaakseni Fifa socceria PSP:llä. Pelin täytyy olla hyvä, kun Miikka sitä jaksaa pelata päivästä toiseen. Itse en ole suuri penkkiurheilija, joten en kauheasti pelejä pelaa.

Mitä se itsellesi merkitsee, että Disco Ensemblen musiikki ylipäätänsä kuuluu tälläisessä muodossa?

Lasse Lindfors: Onhan se tärkeää ja todella hienoa huomata, että musiikkiamme löytyy myös peleistä. Onhan se myöskin tapa promotoida yhtyettä uusille kuuntelijoille. Mielummin pelissä näkyy musiikki, kuin esimerkiksi jossakin mainoksessa.

Pelle Gunnerfeldt tuotti teidän uuden albumin. Miten päädyitte tekemään yhteistyötä juuri hänen kanssaan ja millaista oli hänen kanssaan työskentely?

Lasse Lindfors: Teimme muutaman bonus kappaleen ”First Aid Kit” – albumin uudelleen painokseen Pellen kanssa ja koska yhteistyö sujui hyvin, päätimme jatkaa sitä. Olemme myös tykänneet levyistä, joita Pelle on tuottanut, joten oli luonnollista jatkaa työskentelyä hänen kanssaan myös ”Magic Recoveries” albumilla. Hänen kanssaan työskentely oli helppoa, koska saimme tehdä melkein sellaisen levyn kun halusimme. Hän puuttui levyn tekoon ainoastaan silloin, jos oli jostakin asiasta eri mieltä.

Mistä albumin kappaleet kertovat?

Lasse Lindfors: Ehkä Miikka olisi oikea vastaamaan tähän kysymykseen, mutta käsittääkseni albumilla ei ole selkeää teemaa.

Jos vertaisit ”First Aid Kit” albumia ”Magic Recoveries” – albumiin, missä näet albumeiden suurimmat eroavaisuudet?

Lasse Lindfors: Ehkä suurin ero oli tekotapa. ”First Aid Kit” albumi tehtiin osissa. Ensin nauhoitettiin rummut jopa biisi kohtaisesti ja sen jälkeen lisättiin soittimia kerrallaan. Edellinen tuottaja tykkäsi editoida todella paljon, joten hän ehkä muokkasi levyä enemmän. Uusi albumi tehtiin niin, että soitimme kaikki soittimet sisälle ja aloimme sitten muokata albumia. Toinen lähestymistapa antoi sen, että oli helpompi keskittyä kappaleiden kokonaisuuksiin ja se oli myöskin mielestäni vähän vapautuneempaa.

Miten musiikillisesti näet kappaleiden erot?

Lasse Lindfors: ”Magic Recoveries” on paljon vaihtelevampi albumi kuin ”First Aid Kit”. ”Magic Recoveries” albumilta on todella vaikea poimia kappaletta, joka kiteyttäisi koko levyn kun taas ”First Aid Kit” albumilta sellaisen löytäminen on helpompaa. Halusimme tehdä hieman erilaisen levyn, jossa ei ole pelkästään ”First Aid Kit” – albumin kaltaisia kappaleita ja mielestäni onnistuimme siinä hyvin tosin siitä johtuen levy on myös paljon haastavampi kuuntelijalle.

Mikä on oma suosikki kappaleesi uudelta albumiltanne?

Lasse Lindfors: Todella vaikea sanoa, mutta ehkä yksi suosikkini on levyn viimeinen kappale ”Stun Gun”. Se on yksi sellaisia kappaleita, jotka eivät noudata tyypillistä säkeistö-kertosäe rakennetta ja sen vuoksi se on oma suosikkini.

Minkälaisia odotuksia itselläsi on levyä kohtaan?

Lasse Lindfors: Ne odotukset on täytetty siinä vaiheessa, kun saimme levyn valmiiksi. Myynnin suhteen itselläni ei ole minkäänlaisia odotuksia.

Mikä on itsellesi se paras festivaali Suomessa?

Lasse Lindfors: Vaikea nimetä yhtä, mutta Ruisrock ja Provinssirock ovat ehkä itselleni ne mieluisimmat. Toisaalta pidän myös pienemmistä festivaaleista, koska sielä on aina hyvä ilmapiiri.

Saitte myös paikan ensimmäisenä Suomalaisena yhtyeenä Warped Tourille. Oletko kuullut mitään festivaalista aikaisemmin? Millaisia odotuksia itselläsi on kiertueen suhteen?

Lasse Lindfors: Yhtyeitä on kuulemma todella paljon. Meille se on todella hyvä näytön paikka, koska emme ole soittaneet kauheasti keikkoja vielä Yhdysvalloissa. Tämä on ensimmäinen kiertue meille Yhdysvalloissa ja uskon, että kiertueesta tulee hyvä koska kyseessä on iso kiertue. Fiilis sielä on kuulemma todella loistava.

Hieman loppuun musiikkimaustasi. Millaista musiikkia tällä hetkellä kuuntelet?

Lasse Lindfors: Välillä on vaiheita, jolloin en musiikkia kuuntele juuri lainkaan. Levynteon aikaan kuuntelin Nina Simonea, koska se oli aivan erilaista musiikkia mitä itse soitamme. Chrystal Castles on myös yksi yhtye, jota olen todella paljon kuunnellut sekä Murmanski, joka oli livenä todella hyvä.

Kiitoksia todella paljon haastattelusta. Viimeisiä sanoja hcsanomien lukijoille?

Lasse Lindfors: Kiitoksia todella paljon haastattelusta itsellesi. Suomen kiertueemme alkaa toukokuussa, joten tulkaahan kaikki paikalla katsastamaan, miltä uudet kappaleet livenä kuulostavat.