Disturbed - Rockfest 2019.

Disturbedin David Draiman avaa musiikkialan tilannetta koronapandemian jälkeisessä maailmassa: ”Menetimme kaksi kolmasosaa työvoimastamme”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 20.2.2023

Vuonna 2020 käynnistynyt koronapandemia aiheutti kenties peruuttamattomia haavoja musiikkialalle ja tapahtuma-alalle, sekä tietenkin myös koko maailmaan.

Helmikuussa 2022 käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on puolestaan tehnyt vielä omia tuhojaan taloudelle, ja se vaikuttaa luonnollisesti myös musiikkialaan. Materiaaleista ja työntekijöistä on pulaa, eikä esimerkiksi keikkabusseja ole ollut saatavilla samaan tapaan kuin aikaisemmin. Osa työntekijöistä on jo vaihtanut alaa pandemian aikana, ja osaavista tekijöistä on jatkuvaa pulaa.

Nyt metallimenestys Disturbedin laulaja David Draiman avaa tuoreessa Audacyn haastattelussa hieman alan tilaa ja tuntemuksiaan keikoille paluusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Meiltä riistettiin normaali elämä niin pitkään. Tunne siitä, että asiat ovat jälleen kerran normalisoitumassa, ja että pääsemme takaisin tekemään sitä, mitä meidän todella on tarkoitus tehdä tässä elämässä – meidän kaikkien, ei vain meidän [bändissä olevien] – on uskomaton asia. Mutta nyt kun voi kokea sen juhlan, joka tunnetaan live-esiintymisenä, ja tuntea tuon ympyrämäisen, symbioottisen suhteen, johon päädyt, ja tuon energia-aallon aivan uudella tavalla, koska se oli viety pois niin pitkäksi aikaa, se on makeampaa. Ja luulen, että ihmiset ovat entistäkin intohimoisempia. He ovat niin täynnä patoutunutta energiaa. He ovat valmiita. Ja mekin olemme”, Draiman kertoo keikoille paluun herättämistä tuntemuksista.

”Uskon, että ihmisiltä saattaa kestää koko loppuelämän, ennen kuin he pääsevät joskus takaisin siihen, missä he olivat sen jälkeen, mitä tämä koko kokemus teki meille psykologisesti, mutta myös sen jälkeen, mitä se teki joillekin ihmisille taloudellisesti. Se tuhosi perheitä, se tuhosi työpaikkoja, se tuhosi kokonaisia maailmoja. Tarkoitan, että vaikutukset olivat laajempia kuin vain viruksen viemät elämät. Kauheaa”, Draiman kertoo ja jatkaa:

”Se on siis outoa. Tunnen itseni hyvin, hyvin onnekkaaksi, että olemme yhä yksi niistä, jotka voivat palata takaisin ja tehdä sitä, mitä teemme, ja jatkaa sitä, mitä rakastamme. Koko musiikkiteollisuus – me menetimme kaksi kolmasosaa työvoimastamme. He ovat poissa. He menivät tekemään muita asioita, koska live-tapahtumia ei voitu järjestää kahteen tai kolmeen vuoteen. Heidän oli siis saatava ruokaa pöytään. On yhtyeitä, kuten me, jotka tekivät kaikkensa miehistönsä eteen, ja tekisimme sen uudelleen, mutta monet yhtyeet eivät pystyneet siihen. Ihmisten oli ansaittava elantonsa. Ja nyt on vain muutama ihminen jäljellä. Nyt kustannukset ovat huipussaan, ja kaikki kamppailevat, mutta me haluamme yhä kovasti päästä keikoille. Mielestäni haaste tekee siitä paremman kokemuksen.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy