Disturbedin ”Evolution” rikkoo yhtyeen omia rajoja paikoitellen hyvinkin onnistuneesti

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 17.10.2018

Yhdysvaltalaisen metalliyhtye Disturbedin seitsemäs täyspitkä, “Evolution”, julkaistaan tulevana perjantaina. Yhtye on kuvaillut uuden albumin olevan monipuolinen, mitä se onkin. Disturbed on myös verrannut uusinta albumia omaksi ”Black” -albumikseen. Aika näyttää, millaisen aseman ”Evolution” vakiinnuttaa.

Disturbed on muuttanut tyyliään uransa aikana suhteellisen maltillisesti. Ehkäpä yhtyeen tuotannosta parhaiten erottuu ”The Sickness” -albumi, jossa on vahvoja nu metal -vaikutteita. Yhtyeen edellisellä levyllä, ”Immortalizedilla” päästiin kuulemaan aiempaa enemmän Disturbedin kevyempää puolta, ja levyllä esitelty coverointi Simon & Garfunkelin ”The Sound Of Silencesta” onkin muodostunut yhtyeen uran mahtavimmaksi kevyeksi kappaleeksi. Tulevalla albumillaan yhdysvaltalaisyhtye esittelee tuttua raskasta soundiaan, mutta myös aiempaa enemmän kevyttä musiikkia.

Jos en muista väärin, viime vuonna uutisoitiin, että yhtye julkaisisi akustisen EP:n ennen seuraavaa täyspitkää. Selasin tiedotteita, mutta näyttäisi siltä, että yhtye on kaikessa hiljaisuudessa kuopannut EP:n. Toisaalta idea akustisista kappaleista ei ole kadonnut mihinkään, sillä ”Evolutionilta” löytyy monta akustista kappaletta. Tällaisia ovat ”A Reason To Fight”, ”Hold On The Memories”, ”Watch You Burn”, “Already Gone” ja deluxe-versiolta löytyvä “Uninvented Guest”.

Näyttäisikin siltä, että joko Disturbed tai yhtyeen levy-yhtiö päätti, ettei vielä ole akustisen EP:n aika, mutta kappaleita voisi ripotella uudelle albumille. Ratkaisulla on taatusti puolensa. Olin kyllä itse odottanut kovasti akustista EP:tä, sillä se olisi ollut oma erilainen kokonaisuutensa. Toki kun kevyitä kappaleita on sijoiteltu raskaampien kappaleiden sekaan, kappaleiden välille on saatu hyvin kontrastia ja näin monipuolisuutta koko albumille.

Osa ”Evolutionin” kappaleista, kuten ”Are You Ready” ja ”In Another Time”, ovat hyvin tyypillisiä Disturbedin kappaleita, jotka eivät yllätä, mutta toimivat hyvin. Vastaavasti ”No Moressa” on mukavasti groovia, joka on aina myönteinen seikka. ”Stronger On Your Ownissa” kuullaan yhtyeelle tuttua synkistelyä, joka saa vastapainokseen juhlavat ja kauniit kertosäkeistöt.

Ehkä yksi merkittävin muutos vanhempaan tuotantoon verratessa on se, ettei David Draiman laula enää yhtä aggressiivisesti kuin ennen, vaan tuo esille enemmän puhtaita lauluosuuksia. Kevyempi laulutyyli sopiikin mainiosti yhteen ”Evolutionin” ilmavan äänimaiseman kanssa. Erityisen hyvin kevyt tulkinta istuu tietenkin akustisiin kappaleisiin.

”Evolution” sisältää kaikkiaan kymmenen kappaletta, mutta albumin deluxe-versiolla on neljä kappaletta enemmän. Deluxelta löytyy livetaltiointi ”The Sound Of Silencestä” yhdessä Myles Kennedyn kanssa. Ikäväkseni sain huomata, ettei Kennedyn läsnäololla ole kovin suurta merkitystä kappaleessa, ja sen takia kappale tuntuukin hieman turhalta täytteeltä. Samaa voi myös sanoa ”Are You Readyn” remix-versiosta, vaikka se onkin omalla tavallaan miellyttävä. Sen sijaan ”This Venom” on rautaisa annos Disturbedia, jonka puolesta deluxe-versio kannattaa jo ostaa. Toki myös albumin päättävä kevyt ja kaihoisa ”Uninvented Guest” ansaitsee erityismaininnan, sillä sekin on hieno kappale.

Disturbedin seitsemäs täyspitkä vaatii sulattelunsa. Levy ei ole kokonaisuutena ihan yhtyeen parhaimmasta päästä, sillä akustiset kappaleet erottuvat vahvasti yhtyeen tyylistä. Toisaalta kappaleet nousevat hyvin esille ja jaksottavat levyä, mutta en silti voi olla miettimättä, olisiko akustinen EP ollut parempi ratkaisu. No, sitä on turha jossitella. Kokonaisuudessaan ”Evolution” erottuu muusta yhtyeen tuotannosta olemalla muita albumeja kevyempi ja olemalla myös töksähtelevämpi kokonaisuus. Näistä huomioista huolimatta levy on ehtaa Disturbedia, jolla kevyet, oletettavasti akustiselle EP:lle kaavaillut kappaleet kohoavat levyn hienoimmiksi puoliksi. ”Evolution” on hyvä levy, ja toivottavasti ajan kanssa ne kappaleet, jotka eivät nyt puhutelleet, avautuisivat paremmin.

7½/10

Kappalelista:

 1. Are You Ready
 2. No More
 3. A Reason To Fight
 4. In Another Time
 5. Stronger On Your Own
 6. Hold On The Memories
 7. Savior Of Nothing
 8. Watch You Burn
 9. Best Ones Lie
 10. Already Gone
 11. The Sound Of Silence (Live Feat. Myles Kennedy)
 12. This Venom (Bonus Track)
 13. Are You Ready (Sam De Jong Remix) (Bonus Track)
 14. Uninvented Guest (Bonus Track)

Disturbed Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen