DÖ jatkaa vahvoja otteitaan synkällä ja kosmisella lyhytsoitollaan ”Black Hole Mass”

Viime vuonna kovatasoisen ”Astral Death Cult” -albumin julkaissut ei lepäile laakereillaan. Päivitetyllä kokoonpanolla liikenteessä oleva yhtye pistää pihalle uuden lyhytsoiton ”Black Hole Mass”, joka tarjoaa kolmen kappaleen verran metallipitoista, kosmista stoner doomia. ei kuitenkaan tyydy siihen, että uutukainen olisi vain perinteinen musiikkijulkaisu, vaan ”Black Hole Mass” on tekijöidensä mukaan kolmesta kappaleesta muodostuva seremonia, jonka läpikäymällä on mahdollista laajentaa tajuntaansa, saada vapautus korkeimmilta kosmisilta voimilta sekä kokea henkinen uudelleensyntymä.

On ihailtavaa, kuinka antaumuksellisesti musiikkiaan ja kaikkea siihen liittyvää käsittelee. Oli kyseessä sitten psykedeelisiä sävyjä huokuva kuvasto, mystiset tiedotteet ja ulostulot tai albumeiden ympärille rakennetut konseptit, ei mitään tehdä puolivillaisesti. ”Black Hole Mass” toimii tästä hyvänä esimerkkinä, sillä pienjulkaisua varten sorvattu lyriikka-booklet on komeasti kuvitettu, jonka lisäksi siitä käy ilmi kappaleina toimivien rituaalien sisällöt sekä näiden merkitys. onnistuu hienolla tavalla myymään kuulijalle ideansa, sillä ”Black Hole Mass” tuntuu olevan paljon enemmän kuin pelkästään musiikkialbumi; se on myös olotila ja mielenmaisema, johon haluaisi jäädä kellumaan vaikka loppuelämäkseen. Tiedä vaikka se henkinen uudelleensyntymäkin tulisi siinä ohessa saavutettua.

Musiikillisilta ansioiltakaan ”Black Hole Mass” ei tuota pettymystä. Kolmen kappaleen mittainen trippi kosmoksen ja tajunnan rajamaille kellottaa reilun 20-minuuttisen, jonka aikana kuullaan kaikkea raskaasta ruhjonnasta efekteillä väritettyyn leijutteluun. Vaikkei ”Astral Death Cult” -kiekon vetovoimaan aivan ylletä, ei ”Black Hole Mass” aiheuta missään vaiheessa suurempia nurinoita. Tuomiometallin raskaudella päälle vyöryvä ”Gravity Sacrifice”, pirullisen kovasti rokkaava ”Plasma Psalm” sekä tunnelmia tähtimeren pyörteistä esittelevä ”Radiation Blessing” ovat jokainen erittäin toimivia vetoja.

on viimeisimmillä levyillään hionut ilmaisunsa tiukkaan terään, mutta kaikesta päätellen matka on edelleen kesken. Kitaristin vaihtumisen myötä tapahtuneen uudelleensyntymän ansiosta yhtye toteaa olevansa valmis siirtymään entistäkin kokeellisempaan suuntaan uuden musiikin luomisessa. Onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaisia muutoksia ulosantiin jatkossa tulee, sillä äärettömässä kosmoksessa musiikilliset raja-aidat eivät helposti kolise vastaan, vaan päättymätön kaikkeus mahdollistaa matkaamisen minne päin tahansa. Jos lopputulos on lähellekään yhtä laadukasta kuin ”Black Hole Mass” -lyhytsoitolla, voi yhtyeen julkaisukatalogin olettaa täydentyvän myös jatkossa genren merkkiteoksiin lukeutuvilla albumeilla.

9+/10

Kappalelista:
1. Gravity Sacrifice
2. Plasma Psalm
3. Radiation Blessing

Kommentoi julkaisua

Avainsanat: