Dominanz – Noxious

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 13.4.2016

Bergeniläinen Dominanz julkaisi alun perin ”Noxious”-levynsä jo vuonna 2014. Painos kuitenkin jäi nähtävästi melkoisen pieneksi ja myytiin loppuun, niinpä bändin uusi yhtiö Fastball-Music on päättänyt uudelleenjulkaista tämän yhtyeen kakkosalbumin Euroopan-laajuisesti huhtikuussa 2016. Mitään ekstraa uusintapainokselle ei ole työnnetty mukaan, mutta koska levy voi nyt tavoittaa aikaista enemmän kuulijoita, laitetaan arvostellen.

”Noxious” paljastaa uumenistaan yhdeksän äärimetallibiisiä, joista kuulee bergeniläisen metalliperinteen juuret mutta jotka nyökkäilevät myös industrialin suuntaan. Itselleni tulevat Dominanzia kuunnellessa mieleen sellaiset isommat nimet kuin Immortal ja Samael. Ensiksi mainitun vokalisti Abbath jopa vierailee levyn päätöskappaleessa, mutta itse asiassa selvemmät Immortal-yhteydet pomppaavat pintaan muissa biiseissä. Tietenkin Abbathin kärinä on hyvin omankuuloisensa ja tunnistettava, mikä tuo kaikuja kyseisen bändin puoleen väkisinkin. Muita levyllä vierailevia vokalisteja ovat Olav Iversen (Sahg) ja Doro Korsvold (Fairy). Iversenin vokalisoima ”Discipline”-ralli on levyn ylivoimaisesti ärsyttävin korvamato: biisinä se ei itseäni miellytä mutta jää väkisinkin renkuttamaan päässä vielä pitkään kuuntelunsa jälkeen, joten jotain erityisen tarttuvaa siinä on. Kitarariffittelyt ovat biisissä onnistuneet, mutta vokaaliosuudet eivät niinkään.

Musiikillisesti levyn biisit ovat tasalaatuisia. Vaikka Dominanz ottaakin vaikutteita eri metalligenreistä, ei se tee levystä sekavaa. Ennemminkin levyltä odottaisi suurempaa variaatiota. Levy pitää sisällään hienoja kitarariffejä ja hyvin rakennettuja biisejä, mutta valitettavan nopeasti ne alkavat toistaa itseään. Erityisesti täytyy nostaa esille lätyn puolivälistä löytyvät biisit ”Devoured By The Black Hole” ja ”Divine Ignorance”, jotka ovat ehdottomasti levyn jykevintä antia. Myös Abbathin vokalisoima levyn nimikkobiisi nousee parhaimmistoon – eikä vähiten tämän vierailijan takia. Samalla täytyy hiukan ihmetellä, miksi vierailijoita ylipäätään on käytetty, koska bändin omakin vokalisti on varsin osaava kaveri.

Levy rullaa tasaisen varmasti eteenpäin, mutta ei se nosta Dominanzia kuitenkaan genrensä kärkikastiin. Tietty omaperäisyyden puute johtaa siihen, että levyä kuunnellessa tulee monta kertaa miettineeksi: ”Missä minä olen tämän aikaisemmin kuullut?” Eihän pyörää tietenkään tarvitse keksiä uudelleen, mutta pieni ripaus omia maustesekoituksia voisi viedä bändin uudelle tasolle.

Dominanzin kokoonpano on hiukan uusiutunut viime vuonna, kun alusta asti bändissä mukana ollut kitaristi Jørn Tunsberg jättäytyi pois keskittyäkseen toiseen bändiinsä Hadekseen. Tämä on varmasti iso menetys Dominanzille, mutta ehkäpä saamme uusien jäsenten myötä kuulla myös hiukan uudistunutta bändiä, kun mukaan miehitykseen on otettu myös toinen kitaristi.

Bändi on ehtinyt ”Noxious”-levyn uudelleenjulkaisun kynnyksellä suoltaa ilmoille myös yhden täysin uuden biisin, joka voi antaa viitteitä tulevasta. Tämä ”Ruins of Destruction” tuotiin esille videon muodossa. Todistin itse bändin live-esiintymistä viime syksynä Taaken lämppärinä, ja tuon keikan perusteella suosittelen yhtyeeseen tutustumaan, vaikka ”Noxious” ei vielä olekaan nappisuoritus. Ehkäpä sillä ”vaikealla kolmannella levyllä” Dominanz lopulta räjäyttää potin.

6 ½ / 10

Kappalelista:

01. Embraced By Malice
02. Discipline
03. Dream Of Fire
04. Salvation
05. Devoured By The Black Hole
06. Divine Ignorance
07. Servile Lackeys
08. You Shall Sire
09. Noxious

Dominanz Facebookissa

Kirjoittanut: Rudi Peltonen