Domovoyd

Domovoyd 2015Kuuden vuoden olemassaolonsa saavuttaneet paikalliset psykonautit Domovoyd on saanut valmiiksi toisen täyspitkän albuminsa. Yhtyeen nimeä ylpeästi kantavan teoksen julkaisee 8. toukokuuta. Suurin piirtein stonerin ja psykeedeelisen rockin genreviidakkoon paikantuva happohyppely jätti ainakin allekirjoittaneen kuuntelun jälkeen melkoisiin sfääreihin. Kaaoszine tavoitti yhtyeen sähköpostitse kommentoimaan uutta levyään.

Tervehdys ! Keitä olette ja mikä on homman nimi?

– Tervehdys! Olemme perhe, Jytäluostarin veljeskunta, psykedeelisen renessanssin saarnamiehiä – ja rock on homman nimi.

Miten vuosi 2015 on lähtenyt käyntiin? Mitkä ovat uusimmat kuulumiset?

– Viisi vuotta yhteistä taivallusta on nyt takana, ja meille se tarkoittaa miltei neljäsosaa koko elämästämme. Uuteen vuoteen on syöksytty yhtä nälkäisenä kuin edellisiinkin, mutta myös kiitollisena siitä, että olemme päässeet toteuttamaan niitä haaveita, joita teinipoikina mielessämme maalailtiin. Toinen kokopitkä on tulon päällä ja soitimme juuri ensimmäisen ulkomaan keikkamme osana Tallinnan Music Week -festivaalia, joten ei tosiaankaan valittamista.

Toinen täyspitkänne, yhtyeen nimeä ylpeästi kantava ”Domovoyd” ilmestyy 8. toukokuuta. Kertokaa uudesta eepoksestanne?

Domovoyd CD 2015– Uuteen levyyn asennoiduttiin aika tavalla edellisestä levystä poiketen, sillä tuntuma on hyvä pitää tuoreena. Siinä missä ”Oh Sensibility” oli paljon improvisaatiosta syntynyttä äänimyrskyä, lähdettiin ”Domovoydia” sanalla sanoen rakentamaan. Sulkeuduimme kahdeksaksi päiväksi rakkaan ystävämme Tom Brooken Tonehaven -nimiseen studioon Lievestuoreella. Ihanteellisissa maalaismaisemissa oli huippua painia levyn parissa. Välillä saunottiin ja välillä seikkailtiin Crash Bandicootin kanssa. Kahdeksantena päivänä poistuttiin studiosta totaalisesti kaikkensa antaneina. Tällä kertaa roiskittiin vähemmän ja pyrittiin etenemään harkitummin. Halusimme kunnioittamiemme progejättiläisten jalanjäljissä luoda oman maailmamme ja tarinan sille. Konseptilevyksikin tätä voidaan kai siis kutsua, mutta kyse ei ole ihan perinteisestä sadusta vaan todellisuudesta, jossa valoon ja vapauteen voi kurkotella vain tuhoamalla sen, mitä luulemme olevamme. Domovoyd nimettiin eponyymisti, sillä kyse on todellakin Domovoydista ja siitä, mitä se tarkoittaa. Kryptisesti kuvailtuna kyse on kontrolloimattomasta voimasta, joka kumpuaa sisältämme ja jolle mieli toimii ikään kuin temppelinä, leikkikenttänä todelliselle herralleen, joka manifestoituu egon ollessa tainnutettuna. Tuo voima voidaan ajatella kaiken sisäänsä nielevänä tyhjiönä, ikiaikaisena parrakkaana henkiolentona, hulluutena tai vaikka ihan vain improvisaationa. Me yhtyeenä olemme neljä porrasta siihen tyhjiöön ja musiikkimme on se, mitä tuomme tyhjiöstä mukanamme.

Itseni levyn kuuntelu jätti jonkinlaiseen staattis-eteeriseen tilaan, jota voisi verrata muuan tuttavani lausahdukseen eräästä krapulaisesta syyspäivästä: ”Aika semmonen maj7-fiilis.” Mistä löytyy inspiraatiota tällaisen matskun tuottamiseen?

– Krapulassa ne parhaat jutut ovat yleensä syntyneet. Rituaalinen jammailu rajatiloissa on oleellinen osa meidän luomisprosessiamme, joten tiettyjä inspiraation lähteitä on vaikea nimetä. Jokainen meistä ammentaa inspiraatiota itselleen tärkeistä asioista, ja se kaikki sulautuu soitossamme yhdeksi. Joskus tuntuu siltä, että tämä matsku syntyy kuin itsestään, mutta kyllä kokonaisuuksien hahmottamiseen ja pientenkin yksityiskohtien hiomiseen on käytetty paljon aikaa ja ajatusta. Voisi jopa sanoa, että emme ole koskaan saaneet mitään ”ilmaiseksi”, vaan kaikki on ollut aina ison työn takana, kuten kuuluu ollakin.

Onko vaikutteena ollut joitain erityisiä yhtyeitä?

– Olemme jokainen luonnollisesti musadiggareita ja varsin moniruokaisia musiikin suhteen, joten vaikutteita on hurjan paljon aina reggaesta jazziin, hevistä räppiin ja progesta elektroniseen musaan. Olemme kuitenkin alusta asti halunneet erottautua massasta nimenomaan Domovoydina emmekä referenssinä johonkin toiseen yhtyeeseen. Emme siis ole asettaneet esikuviksemme ketään tai mitään tiettyä, vaikka jokaiselta ne omat sankaritkin löytyvät. Suurin vaikute lienee kuitenkin kliseisesti oma elämä ja omat kokemukset, jotka saavat musiikillisen muotonsa erilaisten vertauskuvien kautta. Kaikki, mitä taustalla tapahtuu elämässä, vaikuttaa varmasti lopputulokseen, jolloin tulee toivon mukaan synnyttäneeksi jotain erikoislaatuista. Biisi, jossa kuuntelijat kuulee vaikka Hawkwindiä tai Electric Wizardia, saattaa kuulostaa meille kesken olevalta kirjalta, hyvän ystävän kanssa jaetulta kokemukselta, yrttitarhalta, bussimatkalta tai vaikka siltä elokuvalta, jonka oli katsonut rämpytellessään biisin riffiä.

Debyyttinne ”Oh Sensibility” ilmestyi kaksi vuotta sitten aiheuttaen vienon kohahduksen Suomen ug-skenessä, jos sellaisesta voidaan puhua. Onko kahdessa vuodessa tapahtunut kehitystä tai muutosta?
Ainakin visuaalisesti sateenkaaren värit ovat vaihtuneet harmauteen. Näkyykö tämä musiikissa?

Domovoyd Live 2015 2– Kieltämättä ”Oh Sensibilityn” vastaanotto vei homman ihan uudelle tasolle, mikä on ollut mahtavaa! Vaikka kasvua ja kehitystä tapahtuu koko ajan, olemme kuitenkin pohjimmiltaan edelleen se sama kaveriporukka, joka lukion alussa soitti ja piti hauskaa yhdessä. Olemme olleet aina osa toistemme elämää myös bändin ulkopuolella, joten musiikillinen kehittyminen on kulkenut käsi kädessä elämänmuutosten ja henkisen kehityksen kanssa. Varmasti kaikki ne kerrat, kun olemme nauraneet ja itkeneet yhdessä, ovat jollain tapaa vaikuttaneet siihen, mihin suuntaan on yhtyeenä lähdetty harhailemaan seuraavaksi. Mutta värit eivät suinkaan ole vaihtuneet harmaaseen, vaan tällä kertaa värit on piilotettu kansien sisäpuolelle, mikä näkyy myös musiikissa. Voidaan ajatella vaikka, että ne värit näkyvät ja kuuluvat vain niille, jotka päättävät niitä etsiä.

Itse ainakaan en ole päässyt vielä todistamaan ulosantianne live-ympäristössä. Kuitenkin jo levyn ensiminuuttien aikana takaraivossa alkoi jyskyttää palava tarve homman kokemiseen elävänä. Lyhyestä virsi kaunis, onko keikkoja tiedossa lähiaikoina?

– Live on ehdottomasti ollut alusta asti meidän suurin vahvuutemme. Vaikka toki panostamme täysillä myös julkaisuihin, on live kuitenkin se, minkä suhteen olemme kriittisimpiä ja millä on myös haluttu erottautua muista. Täytyy kuitenkin myös huomauttaa, että vaikka livenä pyrimmekin soittamaan hyvin ja dynaamisesti, on tärkeintä totaalinen vapautuminen ja hauskanpito. Keikalle lähdetään aina sanan varsinaisessa merkityksessä rokkaamaan, ja se toivottavasti välittyy myös yleisölle. Seuraavaksi meidät näkee levyjulkkarikeikoilla: 8.5. Helsingin Semifinaalissa, 9.5. Jyväskylän Lutakossa ja 22.5. Turun Rekisterissä. Mukana kaikilla kolmella keikalla on kaksi helvetin kovaa bändiä: Kaleidobolt Helsingistä ja Jupiter Kirkkonummelta. Tarkempia speksejä kannattaa väijyä Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/1596177200595734/

Mitenkäs muuten ”future plans”? Mihin Domovoyage suuntautuu seuraavaksi?

Domovoyd Live 2015– Treeniksellä jammailu ja hyvä musiikki ovat yhä se ykkösjuttu, mutta ei meiltä ainakaan kunnianhimoa puutu. Paremman sanan puutteessa voisikin todeta meidän olevan nälkäisiä viemään tätä ulkomaille keikkojen muodossa. Kuten yleensä tämäntyylisessä musiikissa, suurin osa kuulijakunnasta asuu muualla kuin Suomessa, joten haaveena olisi lähteä kiertämään Eurooppaa. On tässä heitelty jo ajatuksia seuraavasta levystäkin, eli eiköhän sitäkin hirviötä aleta jossain vaiheessa herätellä.

Suurkiitos mainiosta tuotoksesta sekä haastattelusta! Vielä olisi mahdollisuus hämmentää lukijakuntaa jonkinlaisen vapaamuotoisen viestin muodossa.

– Kiitos ja kippis! Lukijakuntaa on varmaan hämmennetty jo tarpeeksi, joten lopetellaan perinteisissä mainostusmerkeissä: Ostakaa levy, ja jos limited vinskat maistuu, kannattaa tilata sellainen ennakkoon Svart Recordsin nettikaupasta. Rahoille saa kylliksi ainakin materiaalista vastinetta, sillä vinyylin ja CD:n mukana tulee 16-sivuinen vihko täynnä Alissa Kosken upeaa taidetta. Tulkaa kera kaverien myös keikoille, luvassa pirullisen hyviä bakkanaaleja! SUPPORT THE PSYCHEDELIC YOUTH!

https://www.facebook.com/domovoyd
https://domovoyd.bandcamp.com/
http://www.domovoyd.org

Kommentoi julkaisua