Down – Diary Of A Mad Band

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 31.10.2010

Down ei yhtyeenä paljon esittelyjä kaipaa mutta kerrataan nyt silti lyhyesti; yhtyeen taustalta löytyy jäseniä yhtyeistä kuten Pantera Crowbar, Corrosion Of Conformity, Eyehategod ja monista muista.

Down on ollut herrojen sivuprojektina vuodesta 1991 asti ja ensimmäinen albumi ”Nola” julkaistiin vuonna 1995, jonka jälkeen yhtye hajosi vuonna 1996. He palasivat yhteen kuitenkin vuonna 1999 tekemään toista albumiaan ”Down II: A Bustle In Your Hedgerow” joka julkaistiin vuonna 2002. Tämän jälkeen Down katosi jälleen, mutta he palasivat yhteen jälleen kerran keväällä 2005. Se mitä silloin tapahtui on tallennettu tälle yhtyeen kauan odotetulle DVD:lle ”Diary Of A Mad Band”. Kaikkihan tietävät, että nyt on tullut ulos jo kolmas albumi ”III – Over the Under” vuonna 2007 ja Down ei ole enää vain sivuprojekti, mutta se olkoon seuraava osa yhtyeen historiassa.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Diary Of A Mad Band” kertoo siitä kun yhtye alkaa jamittelemaan ensimmäistä kertaa neljään vuoteen ja päättivät tehdä kuuden viikon Euroopan kiertueen vuonna 2006 omalla kustannuksella ilman levy-yhtiötä, promoamista, uutta levyä tai edes lämppäri bändiä. Kiertue oli ensimmäinen Euroopassa koko bändin historiassa ja he kävivät samalla myös Suomessa, mutta yhtään kappaletta Suomen reissusta ei kuitenkaan ole tälle DVD:lle päätynyt.

DVD on kuvattu 70-luvun konsertti-taltiointi tyylillä ja 4:3 kuvasuhteella, joten HD-tasoista kuvaa on turha odottaa. Soitannallisia pikkumokia ei ole korjailtu jälkeenpäin ja yhtyeen sanoin paketti on ”raaka ja aito”, olen siinä täysin samaa mieltä. Setti sisältää 17 kappaletta joista jokainen on napattu eri keikoilta, niiden lyöminen yhteen on kuitenkin saatu näyttämään yllättävän aidolta. Lukuunottamatta kuitenkin sitä, että yhden biisin aikana voi olla kuvia samasta biisistä useammalta eri keikalta. Setti katkaistaan useaan otteeseen väliin lyödyillä backstage urpoilulla, mikä on toki kiinnostavaa ja huvittavaa katseltavaa, sen myötä tämä 2 tunnin paketti ei käy pitkäveteiseksi missään vaiheessa. Samalla käy ilmi se, että mitään suurta ja mahtavaa raideria ei yhtyeellä ole millään keikalla, eikä tilatkaan ole mitään luksusta, äijätkin ovat rentoja ja nöyriä kaikin puolin.

Lähes täydellisessä setissä on aina myös jotain negatiivistakin. Vokalisti Phil Anselmo on uskomattoman karismaattinen äijä, mutta kun seuraa sen toimintaa tarkemmin niin huomaa, että mies on joka keikalla sekä backstageilla aina enemmän tai vähemmän pöllyssä, eikä aina edes muista laulaa mikkiin. Miehen äänikään ei ole enää parhaassa mahdollisessa vedossa, vaan meinaa pettää välillä. Muuten setti toimii aivan helvetin mahtavasti, live-esiintymiset on hienoa katseltavaa ja soundit on korvia hiveleviä. Tätä jaksaakin katsella aina uudestaan kerta toisensa jälkeen ja fiilis on katossa joka kerralla.

Bonuksia ei paljon ole tarjolla, DVD:llä ainoana bonuksena on 13 minuutin dokumentointi ympäri eurooppaa jonka katsoo läpi kerran tai pari, se on mukava lisä mutta sitä olisi voinut olla enemmänkin. Pidettäköön suurempana bonuksena sitä, että samassa paketissa on myös julkaistu lähes sama setti jaettuna kahdelle CD:lle.

Lyhyenä yhteenvetona: ”Diary Of A Mad Band” on pakko-ostos jokaiselle Down fanille, jos et vielä omista omaasi niin älä epäröi hetkeäkään sen hankkimista.

9/10

Kappalelista:

1. Lysergic Funeral Procession
2. Lifer
3. Losing All
4. Rehab
5. New Orleans Is a Dying Whore
6. Ghosts Along the Mississippi
7. Learn from This Mistake
8. Underneath Everything
9. Temptation’s Wings
10. There’s Something on My Side
11. Hail the Leaf
12. Lies
13. The Seed
14. Eyes of the South
15. Jail
16. Stone the Crow
17. Bury Me in Smoke

http://www.myspace.com/downnola

Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen