Photographer: Taru Leinonen

”Dream” – toinen singlejulkaisu Piperin albumilta: ”What is the heart for?”

Kirjoittanut Niko Kuusela - 1.3.2023

Porvoolainen artisti Piper, eli Päivi Sihvonen julkaisi 22.2. toisen singlejulkaisunsa pian päivänvalon näkevältä esikoisalbumiltaan ”What is the heart for?” Hänen ensimmäinen singlensä ”Self-consciousness” keräsi heti ilmestyttyään mainintoja kansainvälisillä musiikkisivustoilla, valikoitui eurooppalaisille radiokanaville ja brittiradion soittolistalle. Tämän metallityylisen singlen jatkoksi toinen single, ”Dream”, kertoo maailman kauneimmasta unesta, jonka haluaisi nähdä uudestaan, mutta ei vaan voi. ”Dream” on albumin kuudes kappale, ja tämä hieman kevyempi rock-balladi kuljettaa kuulijan haikeisiin toiveiden maisemiin.

Kuinka Dream-kappale syntyi?


”“Dreamin” sanojen synty oli erikoinen. Se oli tavallaan sysäys kaikkien biisieni lyriikoiden kirjoittamiselle. Pianosävellysten alkuja oli jo alkanut syntyä, ”Eternity” ja ”Distance” biiseissä kuuluvia osuuksia oli jo hahmottunut mieleen. ”Dream” syntyi yöllä yrittäessäni päästä uneen täyden kuun loisteessa. Sanat vain tulivat, ja minä kirjoitin”, Päivi muistelee ja jatkaa.

“Tammikuussa 2020 oli järjettömän suuri täysikuu, joka kesti valtavan kokoisena monta yötä. Super-kuun loisteessa valvoessani päässäni alkoi soida kertosäe, jonka nousin kirjoittamaan muistiin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Inspiraation kuunteleminen ja siinä toimiminen oli voimakas kokemus. Kuvasin läheiselleni, että ”Dream” syntyi niin, että kuu kertoi ja minä kirjoitin. Kuvaava säe ”Dreamista” on tämä: ”Insomnia, I want to sink into sleep, anew this dream”.

Nainen ja piano luovat esikoisalbumilla vahvaa tunnelmaa


”What is the heart for?” –levylle päätyneet lyriikat ja laulujen tunnelmat ovat saaneet käyntivoimansa ihmisenä olemisen haasteista, ja saaneet vahvat puitteensa luonnon inspiroimana.

“Haluan että yleisö, joka löytää musiikkini, ja voi inspiroitua tekemään omia tulkintoja – antautua tunteiden vietäväksi”, Päivi kuvailee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Klassisesta lähtöisin ja bluesilla sävytetty ja täyttymyksensä rock-soundista löytävä tyyli haluaakin olla oma, fantasiamaailmaa luova elämyksensä, ilman tarkempaa lokerointia. Kantavassa roolissa ovat nainen ja piano. Lisänä elämyksen täydentävät Saku Anttilan soittamat muut instrumentit.

Luovuus musiikin ja kirjoittamisen kautta auttaa avautumaan.

Päivi kokee, että omaa tiedostamatonta puoltaan ei saisi tukahduttaa, eikä yrittää hallita:
“Musiikki, kirjoittaminen ja taiteet ovat osa jotain suurempaa, jolle avoimena ja vastaanottavana voi toimia sen kanavana. Tulisi heittäytyä luovuuden armoille ja vastaanottaa, avata kanava ja luoda avautuvalla energialla”, hän kuvailee.

“Pitkän parisuhteen eron jälkimainingeissa vuosia sitten purin tuskaa luovuuden kautta. Silloin tein kaksi pianobiisiä, jotka kirjoitin ylös. En ole löytänyt sen koommin noita nuotteja, joista toista en muista lainkaan, mutta toinen niistä oli kuten ”Dreamin” piano-osuudet. Heti kun ”Dreamin” sanat alkoivat soida mielessäni, yhdistin sen tuohon kyseiseen aiempaan pianosävellykseeni. Voisivatko ne toimia siihen? Halusin kokeilla.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy