Dub War – The Dub, The War & The Ugly

Vuonna 1999 hajonneen yhtyeen muistoa pidetään yllä Earachen toimesta. Nyt päivänvalon näkee aikoinaan julkaisematta jääneen levyn ”The Dub, The War & The Ugly” valmiiksi nauhoitetut demot, höystettynä muutamalla vanhemmalla kipaleella. Paketissa on myös DVD, jossa on haastattelua, liveä ja musiikkivideoita.

Levyn aloittaa ”Criminal Minded” niminen kappale, joka kyllä antaa yhtyeen soundi maailmasta erittäin pirteän kuvan. Yhtyeen musiikissa yhdistyy sulavasti metalli, punk, hiphop ja raggamusiikki. Yhtyeessä vokalistin tonttia hoitaa mies nimeltä Benji Webbe, joka on varmasti joillekin tuttu Skindred yhtyeestään. Onhan mies myös vieraillut mm. Soulflyn ja Bullet For My Valentinen levyillä. Itse kappaleissa on vahvat reggae painoitteiset pohjat joihin on lisätty metallisempaa ja punkimpaa soundia. Tässä yhtyeessä yhdistyy Bob Marley, Faith No More, The Clash ja Bad Brains, myöskin Living Colourin nimi vilahtelee mielessä. Tietysti näinkin laajaa skaalaa vetävällä bändillä on ongelmana saada isompaa yleisöä kiinnostumaan tarkoittaen sitä, että jonkun mielestä musiikissa on liikaa reggaeta ja jonkun mielestä liikaa punkia jne. Olenpa itsekin ollut aikoinani hyvinkin skeptinen ragga-metal nimitystä kohtaan, mistä johtuen tutustuin yhtyeesenkin vasta sen jo hajottua. Positiivista on kuitenkin se, miten hyvin yhtye yhdistelee genrejä, esim. kappaleessa ”Crack” kuullaan heavy kitaroita, ragga laulua, hiphopia ja suorempaa punkin suuntaista menoa, mutta homma pysyy erittäin hyvin kasassa eikä mene täysin sekoiluksi. Tämä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen yhtye, mutta jos ragga/hiphop vaikutteet epäilyttävät, kannattaa tutustua ensin vokalisti Benjin toiseen, vielä toiminnassa olevaan ja metallisempaan suuntaan menevään Skindrediin. Levyn päättävä kappale ”Psycho System” on letkeästi rokkaava punk-reggae-rock pala, joka jättää hyvän maun koko levystä.

Dvd-levyllä on n. tunnin pituinen dokumentti, jossa yhtyeen kolme jäsentä kertoo  Dub Warin ajoista. Levy sisältää myös live tallenteen Lontoon Astoriasta, vuodelta 1998. Live veto esittelee pirteän ja mielenkiintoisen yhtyeen, joka olisi kyllä ollut hienoa nähdä itsekin. Taltioinnissa on kohtalaisen hyvät soundit, kuvauksessa ei tosin ole käytetty kuin paria kameraa, mutta toimiva tämä on näinkin.

7/10

Kappalelista:

CD:
1.Criminal Minded
2.Last Man Standing
3.Killing A Sound
4.Respected
5.Dub Over Now
6.Nar Say A Ting
7.Nothing To Say
8.Dub War (live)
9.Crack
10.Words Of Warning
11.Murder
12.Psycho System
DVD:
Live:
1.Greedee
2.Enemy Maker
3.Nar Say A Ting
4.Strike It
5.Silencer
6.Mental
7.Killing A Sound
8.Million Dollar Love
9.Pain
10.Over Now
Videot:
1.Gorrit
2.Mental
3.Strike It
4.Enemy Maker
5.Million Dollar Love
6.Cry Dignity

http://www.dubwar.co.uk/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua