Dyecrestin väkevä paluu – Arviossa tuore ”Are you not entertained?”

Kolmetoista vuotta telakalla majaillut melodisen metallin sanansaattaja Dyecrest tekee väkevän paluun tuoreella ”Are you not entertained?”-albumillaan. Uudelle levylle bändi on kiinnittänyt laulajaksi Mikael Salon joka hoitaa tonttinsa moitteettomasti. Salo hyppäsi mukaan kesken levyntekoprosessin ja hänen lisäksi levyllä kuullaan peräti viidellä kappaleella duetoimassa ruotsalaisen metallisuuruus Soilworkin Bjorn ”Speed” Strid. Albumin teko aloitettiin alkuperäisen laulajan Janne Oksasen kanssa, mutta osa uusista biiseistä kuitenkin vaati raskaampaa tulkintaa. Tämän tarpeen pohjalta Strid saatiin mukaan kuvioihin. Lue albumin taustoista lisää täältä.

Albumi lähtee rytinällä käyntiin melodisella ja iskevällä ”Fading/Reaching” kappaleella joka raskaan säestyksen, upean kertosäkeen ja vakuuttavan kitaroinnin kautta nostaa odotukset korkealle. Mikael Salo tekee solistina heti selväksi mistä puusta hänet on veistetty. Toisena singlenä kuultu rankempi ”Red Alert” pitää vauhtia yllä. Bjorn Strid sävyttää Salon tulkintaa juuri sopivasti. Murinaa ei tällä albumilla kuitenkaan kuulla, eikä sille ole tarvettakaan. Mikael Salon laaja ääniala pääsee varsinaisesti oikeuksiinsa ”The stage is set” kappaleella, jonka kuultua voidaan todeta, ettei jatkossa enää tarvita feattaajia hoitamaan ”rankempia” lauluosuuksia. Salon ulosanti on sen verran mahtavaa kuunneltavaa, ettei bändi voi kuin onnitella itseään laulajavalinnasta. Rauhallisesti käynnistyvän ”No Fear” kappaleen tuplabasareilla rytmitetty kertosäe on yksi albumin parhaista, johon Stridin ääni sopii täydellisesti Mikael Salon antaessaan omasta äänestään kaiken irti, korkealta ja kovaa.

Kolmentoistavuoden tauon jälkeen ensimmäisenä singlenä kuultu korvamato ”First born angel” on yksi albumin parhaista biiseistä. Mestarillinen kertosäe yhdistettynä raskaaseen kitarointiin on kaikkea mitä tältä bändiltä voi vain odottaa. Vaikka tuore laulaja Mikael Salo sekä ruotsalaisvahvistus Bjorn Strid vievät yhtyeen musiikkia uusiin ulottuvuuksiin, on taustalla kuitenkin tunnistettavissa sama joka aikanaan loi itselleen alalla jalansijaa ”The way of pain” ja ”This is my world” albumeillaan. Albumin puolivälissä kuullaan tahdin hetkeksi pysäyttävä ”Breaking news” joka pohjustaa albumin nimikkokappaletta. Uutiskatsauksessa toimittaja kuvaa kriisiytynyttä terrorismiin viittaavaa tilannetta, jonka perusteella seuraava ralli ei varmasti ole balladi. Jykevien rumpujen avaama albumin ehkäpä hyökkäävin ja tarttuvin kappale ”Are you entertained?” on yksi albumin ehdottomista kohokohdista. Stridin osuudet osuvat jälleen yhteen Mikael Salon kanssa. Kappale on albumilla myös juuri oikeassa kohdassa huipentaen tähänastisen pysäyttämättömältä tuntuvan tykityksen. Seuraavaksi on hidastempoisemman biisin vuoro ja näin tiukan tykityksen jälkeen on helpottavaa huomata miten oikeassa paikassa tuo kappale levyllä onkaan. Suurimmalta osalta akustinen ”Where the light was born” tuo kuulijalle sopivan hengähdystauon ennen kuin albumin tahti kiihtyy lopun lähestyessä.

Vauhtia nostaa mainiolla kitaratyöskentelyllä rakennettu ja Stridin vahvistama ”For the better (They will die)”. Ruotsalaismies lainaa albumilla ääntään vielä seuraavalle, hyvinkin aggressiiviselle ”Devil Dancelle” joka ei myöskään anna merkkejä minkäänlaisesta väsymisestä. Muutaman kuuntelukerran jälkeen kappale tuntui hieman filleriltä, mutta pienen syventymisen myötä arvostelija on vain tyytyväinen sen ollessa levyllä mukana. Nyt on kuitenkin albumin loppu käsillä ja viimein aika pysähtyä. Hyvin tunnelmallinen ja erittäin kaunis Elisa de Boerin laulama ”Nuku vaan” tuo mieleen Tarja Turusen aikaisen Nightwishin ”Kuolema tekee taiteilijan”- kappaleen. Ankaran paahtamisen jälkeen näin kaunis lisäys levylle valmistaa mielen levyn päättävään raskaaseen balladiin ”Winterblood”, jonka jälkeen levyn outroksi sävelletty ”Time has come viimeistelee kokonaisuuden.

Albumia hieman varjostaa kesken kaiken tehty laulajanvaihdos, mikä on kutenkin ymmärrettävistä syistä tapahtunut. Mikael Salon kiinnitys yhtyeeseen on osaltaan niin onnistunut veto, että bändin puolesta voi vain olla onnellinen. Tällaisella kokoonpanolla on mahdollisuudet todella vahvoihin julkaisuihin melodisen metallin saralla. Soilworkin kuuntelijat saavat levystä varmasti paljon irti Bjorn Stridin vahvistaessa albumia useammalla kappaleella. Vaikka Strid hoitaa tonttinsa hyvin, on viidellä kappaleella esiintyminen ehkä hieman liiallista kokonaisuutta ajatellen. Mikael Salon antaessa kuitenkin vaikuttavan kuvan itsestään ajatus yhtyeen tulevaisuudesta on vakaalla pohjalla.

”Are you not entertained?” on täynnä vakuuttavaa melodista tykitystä, jonka seassa kuuntelijalle suodaan sopivia hetkiä hengähtää. Genren puolesta yhtye ei ole lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, ja tunnistettavissa on sama yhtye, joka aikanaan jäi tauolle monien syiden summana. Kokonaisuutena albumi on varmasti bändin vahvin teos missä jokainen kappale tarjoaa oman koukkunsa. Dyecrest tuo kolmannen pitkäsoittonsa myötä faneilleen odotetun paluun raivaten samalla jalansijaa tulevia julkaisuja varten. Toivottavasti yhtyeen seuraavaa albumia ei tarvitse odottaa yhtä kauan.

8/10

Kappalelista:

 1. Fading/Reaching
 2. Red alert
 3. The stage is set
 4. No Fear
 5. First born angel
 6. Breaking news
 7. Are you entertained?
 8. Where the light was born
 9. For the better (They will die)
 10. Devil Dance
 11. Nuku vaan
 12. Winterblood
 13. Time has come

Kommentoi julkaisua