Dying Fetuksen “Make Then Beg For Death” on tiivis paketti brutaalia death metallia

Kirjoittanut Tia Salmela - 10.10.2023

Jenkkilästä tuleva Dying Fetus tarjoaa meille brutaalia death metalia uuden “Make Them Beg For Death” -albumin kera. Edellisen pitkäsoiton julkaisusta on kulunut jo kuusi vuotta, joten tätä on odotettu. Yhtye käväisi Suomessakin pyörähtämässä neljä vuotta sitten, joten toivottavasti kiertuetta pukkaa myös tänne pohjoiseen. Kansikuvassa on selkeästi kalmanhajuisen kasaridödiksen vaikutteita nautittu, mutta miten on sisällön laita? 

Tiukan tykityksen aloittaa “Enlighten Through Agony”, joka genren mukaisesti kaunistelematta menee suoraan itse asiaan. Samoin toimii myös “Compulsion for Cruelty”, joka irtonaisen intro-tilutuksen jälkeen mättää varsin huolella kuuntelijaa turpaan. Niskat pääsee töihin, ja kyllähän tämä toimii!

Vahvan alun jatkeena toimii “Feast of Ashes”, joka on blast beatien juhlaa. Teknistä kikkailua on jonkin verran havaittavissa, mutta se toimii vain kappaleen koristeena, eikä sitä ole kyllästymisiin asti viljelty. Huomio kuitenkin kiinnittyy jossain kohti kappaletta snaren soundiin: mitä kauemmin sitä soundia kuuntelee, sitä tuhnummaksi se käy. 

Vauhtia ei hiljennä edes raidalla neljä oleva perverssisti nimetty “Throw Them in the Van”. Tämä kappale on albumin lyhyin, mutta lyhyestä virsi kaunis. Sen sijaan “Unbridled Fury” laittaa tanssijalan vipattamaan. Melodiakulut luovat tästä kappaleesta loistavan jammailubiisin, jota voi aina tarpeen tullen esittää hipstereille, jotka uskaltavat väittää, etteikö metallimusiikin tahtiin voi tanssahdella. 

“Make Them Beg for Death” on kahlattu puoleen väliin ja albumi soljuu raidalta toiselle varsin vaivattomasti. Brutaalinen meininki vain jatkuu, kun saavutaan raidalle numero kuusi, jossa majailee “When the Trend Ends”. Loppupuolella kyseistä kappaletta vastaan tulee jokin ihme irtolisäke, joka vaikuttaa varsin irralliselta koko muuhun kappaleeseen nähden. Tuon väkisin väännetyn ja turhan osion olisi ihan hyvin voinut jättää lisäämättä. 

Raidalla seitsemän on kappale “Undulating Carnage”, joka alkaa rytmikkäästi leikittelemällä synkoopeilla. Kappaleesta jää kuitenkin hieman mitäänsanomaton maku, sillä se kikkailee liikaa eri tahtimuutoksilla tuhoten rakenteen aika huolella. “Raised in Victory / Razed in Defeat” sen sijaan tuo esiin enemmän yhtyeen grindcore -puolta. 

“Hero’s Grave” puolestaan alkaa sata lasissa iskemällä kuuntelijan eteen kaiken, minkä vaan pystyy. Toisin kuin edellinen raita, “Hero’s Grave” pysyy kasassa. Albumin viimeisenä raitana kuullaan “Subterfuge”, joka tasaisesti tamppaa “Make Them Beg For Deathin” päätökseensä. 

Kokonaisuutena “Make Them Beg For Death” on varsin perus Dying Fetus -albumi. Se sisältää raakaa death metalia grindcorella maustettuna. Vaikka sisältö saattaa välillä käydä puuduttavaksi, on tällä albumilla myös omat tähtihetkensä. Albumin kappaleet ovat irrallisia kokonaisuuksia eikä suoraan sanottuna kappalelistan järjestyksessä ole minkäänlaista logiikkaa – mutta se kuulunee tähän genreen. Jos yhtyeen edelliset albumit ovat maistuneet, ei “Make Them Beg for Death” ole pettymys. 

Kappalelista: 

1. Enlighten Through Agony

2. Compulsion for Cruelty

3. Feast of Ashes

4. Throw Then in the Van

5. Unbridled Fury

6. When the Trend Ends

7. Undulating Carnage

8. Raised in Victory / Razed in Defeat

9.Hero’s Grave

10. Subterfuge

Dying Fetuksen kotisivut

Dying Fetus Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat