Dynamiikkaa, energiaa ja satavuotias kansitaide – haastattelussa Satyriconin Frost

Satyricon on taatusti tuttu nimi jokaiselle, joka on tutustunut -90 luvun norjalaiseen black metalliin. Bändi julkaisi useita levyjä joita voidaan pitää genrensä klassikkoina, kuten esimerkiksi ”The Shadowthrone”. Bändin menestyksekäs ura on jatkunut läpi vuosikymmenen, ja piakkoin on luvassa bändin yhdeksännen levyn julkaisu. Levy kantaa nimeä ”Deep Calleth Upon Deep”. Kaaoszine otti asian tiimoilta yhteyttä bändin rumpaliin Kjetil-Vidar Haraldstadiin, joka tunnetaan paremmin taitelijanimellään Frost. Kyselimme hieman bändin suunnitelmista ja uuden levyn tematiikasta, ja siitä, miksi kansikuvana on yli sata vuotta vanha piirustus.

Morjensta Frost! Mitenkäs syksy on startannut sinun ja bändin osalta?

Frost: Yleisesti ottaen hyvin, uusi albumi ilmestyy piakkoin ja olemme hyvin ylpeitä siitä, mutta olemme ymmärrettävästi myös hieman väsyneitä, koska kiirettä on pitänyt. Tällä hetkellä työstämme tarpeellisia asioita valmiiksi julkaisua varten, ja odotamme kiertueen alkua ja levyn julkaisua.

Uusi albuminne ”Deep Calleth Upon Deep” ilmestyy piakkoin, mitä voisit näin ensi alkuun kertoa uudesta levystä, eli millaista levyä fanit voivat odottaa?

Frost: Pidän ajatuksesta, että tämä albumi pitää sisällään kunnianhimoisimpia kappaleita mitä olemme koskaan julkaisseet. Albumi kuulostaa hyvin elossa olevalta, siinä on raakaa energiaa ja mystiikkaa, sielukkuutta ja useita muita adjektiiveja joilla sitä voi kuvata. Energiaa ja tunnetta, ne sanat ovat varmasti tärkeimmät jotka kuvaavat albumia. Elävää ja hengittävää, kuten musiikin pitääkin olla.

Millainen uuden albumin luomisprosessi oli? Kauanko albumin kirjoittamien ja nauhoitus kestivät ja oliko albumin työstämistapa bändille tyypillinen?

Frost: Albumin luomisprosessin kokonaiskesto oli noin kolme vuotta, joista materiaalin parissa työskentely on vienyt suurimman osan ajasta. Aika on myös antanut musiikille tilaisuuden kypsyä ja kehittyä monen eri kohdan kautta siksi, mitä se on tällä hetkellä. Musiikki muuttui vielä muutaman viime kuukauden aikana hyvinkin rajusti. Suuressa kuvassa sanoisin, että ajankäyttö ja musiikin ”kasvaminen” on tehnyt levystä dynaamisemman ja elävämmän kuin mitä se olisi ollut, jos olisimme tehneet albumin liian nopeasti. Näin näkisin asian, albumilta voi kuulla sen työn, ajan ja luovuuden, jonka olemme käyttäneet albumiin.

Millaisia musikaalisia eroja ”Deep Calleth Upon Deepin” ja edellisen, “Satyricon” -levyjen välillä on mielestäsi?

Frost: Edellinen albumi ja uusi albumimme ovat täysin eri olentoja kaikin puolin, minun on vaikea verrata niitä keskenään, koska niissä ei ole oikeastaan mitään samaa. Kaikki mitä uudella albumilla on, on jollain tavalla täysin erilaista kuin mikään, mitä olemme tehneet aiemmin. Bändin voi toki yhä tunnistaa, mutta tuore ote musiikkiin ja kehitys näkyvät vahvasti. Ehkä yksi ero, jonka voisin nimetä, on monimutkaisuus, sillä uusi albumi on paljon monimutkaisempi ja monipintaisempi kuin edellinen levymme, asioita on enemmän ja ne silti nivoutuvat hienosti yhteen, mitään vastaavaa ei ole aiemmilla levyillä. Levyillä on erilainen tunnelma ja erilainen kokonaisuus… Sen paremmin en osaa sitä kuvata tai levyjä verrata.

Levyn kansikuva on hyvin erilainen kuin yksikään aiemmista levynkansistanne. Kuka on tehnyt sen ja mistä inspiraatio siihen on ammennettu?

Frost: Levyn kansitaiteen on tehnyt taitelija nimeltään Edvard Munch, kuuluisa norjalainen taiteilija, ja hän on piirtänyt tuon kuvan 1898. Kuva on nimeltään ”Kiss of Death” ja kuva tuntui kuin se olisi tehty albumiamme varten, tai albumimme tehty tuota kuvaa varten. Aiheet, joita maalauksessa kuvataan, löytyvät myös albumilta: draamaa, surua, yksinkertaista ja monimutkaista symboliikkaa kuolemasta ja eleganssista. Mielestäni kuvassa on myös jotain ylvästä, kuten myös albumissamme, joten pidän kuvaa täydellisenä kansitaiteena ja myös kunnianosoituksena.

Levyltä on lohkaistu jo yksi kappale nimeltään “Deep Calleth Upon Deep”, joka on myös levyn nimikkokappale. Miksi juuri tämä kappale valittiin ensimmäiseksi maistiaiseksi?

Frost: Nimikkobiisi tuntui järkevältä vaihtoehdolta kaikin puolin. Uusista kappaleista on aina vaikea valita vain yhtä, jolla albumia lähdettäisiin esittelemään, mutta biisistä löytyi melankoliaa, tunnetta, asioita, jotka kuvaavat levyä ja se oli varmasti pääsyy sen valintaan. Melodiat ja kappaleen energisyys sen melankoliasta huolimatta antavat hyvän kuvan siitä, mitä on luvassa levyllä, ja se kuvaa kaikin puolin levyä haluamallamme tavalla.

Millaisia kiertuesuunnitelmia bändillä on levyn julkaisun jälkeen? Euroopan kiertue on jo julkaistu, mutta onko tähtäimessä enemmänkin kiertämistä ennen ensi kesää ja mahdollisia festivaalikeikkoja?

Frost: Luvassa on todennäköisesti keikkailua koko ensi vuoden ajan heti albumin julkaisun jälkeen, aloitamme Euroopasta, ja sitten menemme Etelä-Amerikkaan ja siitä muualle maailmaan. Luultavasti emme juurikaan pääse kesäfestivaaleille, koska olemme hieman myöhässä asian suhteen. Olemme tulossa varmasti Suomeen, en muista päivämäärää, mutta kyllä, olemme varmasti tulossa.

Vaikkei vuosi 2017 vielä olekaan lopussa, onko sinulla jo henkilökohtaisia ehdokkaita vuoden parhaiksi levyiksi omalta osaltasi?

Frost: Täytyy myöntää, etten ole juurikaan ehtinyt kuunnella uutta musiikkia, joten en voi vastata tähän kysymyksen. Olen keskittynyt omaan musiikkiimme, ja muun ajan kuunnellut klassista musiikkia nollatakseni päätäni.

Toinen bändisi 1349, onko sen tiimoilta mitään suunnitelmia, joista haluaisit kertoa?

Frost: Voin vain todeta, että suurempia suunnitelmia ei ole. Olen ymmärrettävästi hyvin kiireinen Satyriconin kanssa, joten minulla ei ole aikaa tällä hetkellä tehdä mitään 1349:n kanssa, mutta kun minulla on aikaa, on luultavaa, että alamme suunnitella uutta levyä. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa! Mikäli haluat tähän loppuun sanoa vielä jotain haastattelua lukeville faneille, sana on perinteiseen malliin vapaa!

Frost: Olen varma, että näette meidät piakkoin Suomessa ja toivon, että saavutte katsomaan keikkaamme ja tutustutte uuteen levyymme!

https://www.facebook.com/SatyriconOfficial/

Kommentoi julkaisua