Earth Helsinkiin huhtikuussa

Kokeellisen rockmusiikin tärkeimpiin yhtyeisiin lukeutuva Earth saapuu vihdoin ja viimein ensivisiitilleen Suomeen. Kitaristi Dylan Carlsonin ja rumpali/perkussionisti Adrienne Daviesin johtama yhdysvaltalaisbändi esiintyy Helsingin Tavastialla torstaina 21. huhtikuuta. Lue lisää nähdäksesi koko lehdistötiedote.

Vuonna 1989 Yhdysvaltain luoteisosan musiikkikaupungissa Olympiassa perustettua, Black Sabbathin alkuperäisen nimen mukaan nimettyä Earthia pidetään The Melvinsin ohella yhtenä modernin doom/dronemetallin pioneereista. Yhtyeen kolme ensimmäistä Sub Pop -levymerkillä julkaistua albumia olivat äärimmäisen hitaaseen ja raskaaseen droneen pohjautuvia massiivisia järkäleitä, mutta yhdeksän vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt kaksikko yllätti vuoden 2005 albumillaan ”Hex: Or Printing in the Infernal Method”. Säröiset kitaravallit olivat väistyneet ja tilalla oli tunnelmallisempaa ja entistä elokuvallisempaa musiikkia. Carlson on kertonut saaneensa albumille vaikutteita niin kantrista kuin Cormac McCarthyn ja William Blaken kirjallisuudestakin. Vuonna 2008 ilmestynyt ”The Bees Made Honey In The Lion´s Skull” jatkoi uudistuneen Earth-soundin jalostamista, ja levyllä kuultiin legendaarisen amerikkalaisen kitaristi Bill Frisellin avustamana entistä enemmän sävyjä myös gospel-musiikista ja jazzista.

Yhtyeen odotettu kuudes studioalbumi ”Angels Of Darkness, Demons Of Light 1” ilmestyy helmikuun alussa maineikkaalla Southern Lord -levymerkillä (mm. Sunn O))), Boris, Pelican). Uudella albumilla Earth ottaa jälleen askelia uusiin suuntiin, ja Carlson onkin nimennyt albumin suurimmiksi innoittajiksi Pentanglen ja Fairport Conventionin kaltaiset brittiläiset 60-luvun folk-yhtyeet ja toisaalta Tinariwenin minimalistisen afrikkalaisen kitaramusiikin. Tulevan albumin musiikki on edelleen tunnistettavaa Earthia mutta entistä melodisempaa ja vivahteikkaampaa. Albumin on tuottanut ja äänittänyt bändin kanssa aiemminkin työskennellyt Stuart Hallerman (mm. Soundgarden, Built To Spill, Mudhoney) Avast-studiollaan Seattlessa. Carlsonin ja Daviesin lisäksi levyllä kuullaan muun muassa Nirvanan ja Brian Enon kanssa aiemmin soittanutta sellisti Lori Goldstonia ja parhaiten omasta soolotuotannostaan tunnettua multi-instrumentalisti Karl Blauta.

Yhtyeen riveissä on vuosien varrella nähty lukuisia muusikoita, muun muassa Kill Rock Stars -levymerkin sittemmin perustanut Slim Moon ja alkuaikojen Melvinsistä sekä Thrones-yhtyeestään muistettava Joe Preston. Myös Carlsonin läheinen ystävä ja naapuri Kurt Cobain lauloi Earthin varhaisella ”Divine and Bright” -kappaleella. Bändin merkityksestä kertonee jotain sekin, että Tavastialla tammikuussa 2010 piipahtanut Sunn O))) perustettiin alun perin tribuuttina Earthille, ja löytyypä yhtyeeltä jopa kappale nimeltään ”Dylan Carlson”.

Illan avaa toukokuussa debyyttialbuminsa ”Restored To One” The Ajna Offensive -levymerkillä (mm. Bobby Beausoleil, Deathspell Omega, Lotus Eaters) julkaissut yhdysvaltalainen Sabbath Assembly. Kokoonpano on Suomessa syksyllä oman yhtyeensä kanssa piipahtaneen vokalisti Jessica ”Jex” Thothin ja multi-instrumentalisti Dave ”Xtian” Nussin (mm. No-Neck Blues Band) perustama ja tuottaja/muusikko Randall Dunnin (mm. Sunn O))), Master Musicians of Bukkake) täydentämä yhtye. Sabbath Assembly esittää versioitaan 60- ja 70-luvuilla Yhdysvalloissa vaikuttaneen mystisen The Process Church of the Final Judgment -kultin hymneistä.

LIPUT:
Myyntiin Tiketissä ma 10.1.2011 klo 9.00
30 EUR +toimituskulut. Ovelta 32 EUR.
Ostorajoitus: 5 lippua / asiakas

Kommentoi julkaisua