Eclipsen ”Viva La VicTOURia: Live In Gothenburg” on kattava paketti elävää musiikkia niin konsertin kuin striimikeikan muodossa

Eclipse julkaisi viime vuonna uransa seitsemännen studioalbumin, jonka myötä yhtyeellä oli tarkoitus lähteä Japanin, Australian ja Euroopan kattavalle kiertueelle tänä vuonna. Kiertuesuunnitelmat eivät tietenkään toteutuneet pandemian takia. Vuosi 2020 on ollut hyvin haastava monille yhtyeille eivätkä ihmiset ole päässeet keikoille. Tähän kiperään ajankohtaan viime vuonna Göteborgissa taltioitu konsertti sekä huhtikuussa kuvattu striimikeikka antavat kivunlievitystä ”Viva La VicTOURia: Live In Gothenburg” -albumilla.

Eclipsen livealbumi on massiivinen julkaisu. Fyysinen julkaisu kattaa kaikkiaan kaksi CD:tä, joille Göteborgissa soitettu keikka on tallennettu. Jottei toinen CD jäisi sisältönsä suhteen vajaaksi, on sille lisätty muutamat akustiset versiot sekä huhtikuussa soitetulta striimikeikalta kappaleita. DVD:lle sen sijaan on tallennettu konsertti audiovisuaalisena kokonaisuutena. Sen lisäksi siltä löytyy huhtikuun striimikeikka 12 kappaleen kera sekä reilu puolentunnin mittainen dokumentti, jolla vokalisti-kitaristi Mårtensson, rumpali Crusner sekä kitaristi Henriksson kertovat ”Paradigm”-albumin taustoista.

Livealbumi sisältää siis runsaasti vastinetta rahoille. Striimikeikan lisääminen kokonaisuuteen on ollut oivallinen ratkaisu yhtyeeltä, sillä se konkretisoi sen, millaisia keikat olivat viime vuonna, ja millaisia ne ovat tänä vuonna pitkälti olleet. Göteborgissa kuvattu konsertti valtavan yleisön kanssa antaa myös melkoisen kontrastin pienessä tilassa kuvattuun striimikeikkaan.

Göteborgin keikka oli osa lyhyeksi jäänyttä ”Paradigm”-albumin julkaisukiertuetta. Tästä johtuen konsertin alkupuoli oli pitkälti pyhitetty uusille kappaleille, kun muuten tilaa oli annettu ”Monumemtumin” ja ””Armageddonizen” -albumien sävellyksille. Tallennetta katsoessa voi huomata, ettei sillä ollut merkitystä oliko Eclipsen soittama kappale uusi vai vanha, sillä yleisö reagoi kaikkeen yhtä innokkaasti. 80 minuuttisen konsertin aikana Eclipsen esiintyminen oli energistä, aivan kuten striimikeikan aikana. Striimikeikka saattoi jopa olla vielä pykälän verran energisempi, kun Eclipse pääsi vapauttamaan patoutunutta energiaansa. Ainakin soittaminen pienessä huoneessa oli hyvin hikistä.

Eclipsen livealbumi on kaikkinensa vaikuttava paketti. Tarjolla on peräti kahden tunnin verran livemusiikkia audiovisuaalisessa muodossa ja kahden CD-levyn verran musiikkia. Niin konsertin kuin striimikeikan taltioimiseen on panostettu, minkä näkee molemmista tapauksista monipuolisina kuvakulmina ja laadukkaan äänentoistona. Reilu puolentunnin mittainen dokumentti ”Paradigm”-albumin kulisseihin tuo myös lisäarvoa kokonaisuuteen. Dokumentin haastattelut on rakennettu mielenkiintoisesti ja niiden kautta välittyy yhtyeen aito maanläheisyys.

”Viva La VicTOURia: Live In Gothenburg” on tietenkin pakkohankinta yhtyeen faneille. En näe kuitenkaan syytä miksei livealbumin ostoa voisi suositella muillekin melodisesta rokista yleisesti pitäville. Albumikokonaisuus on koostettu huolella ja se antaa hyvän väylän tutustua yhtyeeseen lähemmin.

8/10

CD-levy 1:

 1. Viva La Victoria
 2. Mary Leigh
 3. Blood Wants Blood
 4. The Storm
 5. Vertigo
 6. Jaded
 7. Shelter Me
 8. United
 9. The Downfall Of Eden
 10. When The Winter Ends
 11. Take Me Home
 12. Battleground

CD-levy 2:

 1. Black Rain
 2. Blood Enemies
 3. Stand On your Feet
 4. Runaways
 5. I Don’t Wanna Say I’m Sorry
 6. Never Look Back
 7. Driving One Of Your Cars (studio version)
 8. The Downfall Of Eden (acoustic version)
 9. When The Winter Ends (acoustic version)
 10. Battleground (Tukholman striimikeikka)
 11. Driving One Of Your Cars (Tukholman striimikeikka)
 12. Delirious (Tukholman striimikeikka)

DVD:

Göteborgissa kuvattu keikka, jonka settilista on kahden edelle mainittujen CD-levyjen mukainen (poissulkien toisen CD:n kappaleet 7-12). Tämän lisäksi tallenteena löytyy Tukholman vuoden 2020 striimikeikka, joka sisältää tusinan verran kappaleita. DVD:ltä löytyy myös 35 minuuttinen dokumentti, jossa käsitellään Eclipsen uraa vuosien 2018-2020 aikana ja käydään ”Paradigm”-albumi kappale kerrallaan läpi.

Eclipse Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen