Edelleen rautaa – haastattelussa ”Rikki”-albumin julkaiseva Rattus

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 20.10.2023

Kotimaisen hardcorepunkin veteraani Rattus se vaan porskuttaa. Viime keväänä kotimaisen punkin historiaan jäävän Brasilian-kiertueen yhdessä Terveiden Käsien kanssa tahkonnut yhtye julkaisi uuden albuminsa ”Rikki” toisella puolella maapalloa Criminal Attack Recordsin ja Sacrilégio Recordsin toimesta. Sama julkaisu on vuorossa täällä pohjolassa puolta vuotta tuota myöhemmin. Lukemattomien hardcore-rypistäjien lisäksi mm. Sepulturan ja Municipal Wasten kaltaisia metalliyhtyeitä vuosikymmenten varrella inspiroineen trion miehistössä on kuitenkin tämän vuoden kuluessa tapahtunut merkittävä muutos. Yhtyeen alkuperäisjäsenistöön bändin perustamisesta lukien, vuodesta 1978 lähtien kuulunut basisti Tomppa Marjamäki on viimeisten vuosien varrella kypsynyt ajatukseen, että hänen osaltaan bändihommat saavat nyt jäädä taakse. Muu Rattus-ryhmä: alkuperäisjäsen Vellu Hyvärinen ja vokalisti-kitaristi Jopo Rantanen eivät kuitenkaan suostu luovuttamaan. Mennään kuulemaan, mitä näillä mänttä-vilppulalaisen metakan mestareilla on kerrottavana.

Tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun, Rattus: Vellu, Jopo ja Tomppa. Mitkä ovat tunnelmat Rattuksen leirissä näin loppupuoliskolla vuotta 2023?

Vellu: Brasilian retken jälkeen otettu rauhassa happea. Kokoonpanoasioita rauhassa kelailtu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tomppa: Mikäs tässä. Aika normisettiä, eli töitä ja töitä, ja jossain vaiheessa piti lomaillakin. Muutama rokkitapahtuma tuli kesän mittaan tsekattua.

Teillä oli keväällä Brasilian-kiertue yhdessä Terveiden Käsien kanssa ja hauskaa näytti olevan. Mitä reissusta jäi taskuun?

Vellu: Upea reissu loistavassa porukassa. Paras kiertue koskaan. Samat kaverit olivat jo kolmatta kertaa järjestämässä kiertuetta ja homma toimi hyvin. Raskasta, mutta antoisaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tomppa: Olihan tuo mainio reissu! Erittäin mukavia hemmojahan Terveiden Käsien miehet ovat, ei tapeltu yhtään. Kolme viikonloppua, ja olisiko ollut 12 vetoa. Eräs haastattelija kysyi rundilla, että miksi vasta nyt yhteiskiertue. – Hyvä kysymys, oli kyllä korkea aika tällainen kokea.

Päästiin kokemaan hienoja keikkoja, yleisöä oli mainiosti, ja sokerina pohjalla ex-tempore kyhätty keskiviikkoilta, jolloin kahden suomalaisbändin ohella soitti Ratos de Porăo. Jos jotain negatiivista hakisin, niin olihan tuo viimeinen viikonloppu aikamoista bussissa tai pakussa istumista. Torstai-illan ja maanantaipäivän välillä matkustimme noin 3500 kilometriä. No, tulipa koettua.

Uusi, (Discogsin mukaan) järjestyksessään kymmenes studioalbuminne, ”Rikki” ilmestyy Suomessa loppusyksystä. Mitä mietteitä teillä on uuden äänitteenne tiimoilta?

Vellu: Levyä on rakennettu vuositolkulla. Äänityksiä on tehty hiljalleen ilman deadlineja ja se kyllä näkyy. Prosessi kesti sen verran kauan, että välillä biiseihin ehti jo kyllästyäkin, mutta pienen tauon jälkeen innostus niihin taas palasi. Tietenkin omasta mielestä onnistunut pläjäys ja uusinhan on aina paras.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tomppa: Hitaita me ollaan aina oltu saamaan levyä pihalle, ja nyt tehtiin ennätys. Jos oikein muistan, äänitettiin bassot marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna 2017. Rummut olivat jo äänitetty pohjien osalta. Vinyylijulkaisu tapahtuu syksyn mittaan, joten pitkä on ollut tie. Jo ”Turtaa” tehdessä yhteistreenit jäivät varsin vähiin, ”Rikki”:ä taidettiin veivata kerran-kaksi, joka näin jälkikäteen oli liian vähän. Saatan toki muistaa väärinkin.

Jopo: Sekä ”Rikki”-LP, ”Laulajat On Sairaita”-CD-EP & ”Rajoitettu Ydinsota” – 7″ vinyyli-EP:n uusiopainos ilmestyvät Finnish Hardcore Recordsin kautta marraskuun alussa.

1980-luvulla Rattuksen hampaissa olivat mm. uskonnot ja kylmän sodan runtelema, ydinaseuhan varjostama maailma. Myöhemmin mentiin enemmän sosiaalisten aiheiden kimppuun. Millaisten aihepiiren ympärillä Rattus nakertaa vuonna 2023?

Vellu: Jopolle puheenvuoro…

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tomppa: Tämä on selkeästi Jopolle. Yhtä biisiä lukuunottamatta sanoitukset ovat hänen kynästään.

Jopo: Uusi levy on kasa tarinoita rikkinäisen ja yhteiskunnasta syrjäytyneen ihmisen kokemuksista. Yhteiskuntakritiikki kumpuaa tällä kertaa ehkäpä enemmän yksilön näkökulmasta ja käsittelee vieraantumista tästä nykymaailmasta sekä kuinka vaikeaa on välillä aidosti välittää mistään.

”Rikki”-albumin bonuksena ilmestyy Jarkko Martikaisen, Jouni Hynysen, Marko Annalan ja Villu Tammen kaltaisten vierailevien esittäjien tähdittämä ”Laulajat on sairaita” -coverpläjäys CD-bonuksena. Mistä syntyi idea vierailevien vokalistien Rattus-albumille, ja mitä mieltä olette projektin lopputulemasta?

Tomppa: Vuosia sitten mietin, et olisiko hienoa, jos AC/DC tulkitsisi 70-luvun pitkäsoittojaan uudelleen nykysoundein. Siitä ajatus karkasi omien vanhojen tekeleiden uusiksi soittoon, ja vieläpä vierailevien artistien tulkitsemina. Hiljalleen saimme sakkia kasaan, ja biisi kerrallaan tuo eteni. Lopputulos kelpaa itselle oikein mainiosti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vellu: Se taisi alunperin lähteä Blackpoolin festivaalireissulta. Otettiin Jokisen Vesku (Klamydia) Manchesterin lentokentältä kyytiin kohti Blackpoolia. Vesku oli nuoruudessaan tykästynyt tuohon ”Sodan Tragedia”-biisiin. Ajatus oli, että Vesku tulisi sen keikalle vetämään. No, erinäisistä syistä se sitten jäi. Siitä se sitten taisi ajatus lähteä koko projektille. Lauluraidat saisi olla joissakin vedoissa pinnempana. Siitä väännettiin moneen kertaan miksaajan kanssa. Hienoja vetoja kaikki.

Aiempien uutistietojen mukaan Tomppa on jättämässä Rattuksen touhut taakseen vetäytyäkseen eläkkeelle bändihommista. Mitä Tompan bändiuran jälkeiseen elämään mahtanee kuulua?

Tomppa: Ihan samaa arkea, kuin Rattus-aikana. Mutta enää ei tule sitä vitutuksen ja epätoivon yhteisfiilistä, kun pitäisi puolen vuoden tauon jälkeen taas yrittää löytää tatsi soittopuoleen. En todellakaan ollut mikään treeni-intoilija, ja kun lopetuspäätöksen olin tehnyt viime vuonna, sitä vähemmän. Meillä oli ennen Brasilian reissua keikka Oulussa Terveiden Käsien ja Kohu-63:en kanssa ja viime päivinä ennen keikkaa nappasin basson kouraan, laitoin yhden liverainan pyörimään, ja soitin 4-5 biisiä mukana. Sitten riitti. Keikka meni kuitenkin sen verran sujuvasti, että jätin viimeistelyleirin kokonaan välistä ennen Brasiliaa.

Onko uutta basistia jo etsiskelty bändiin tai mikä tilanne asian suhteen on?

Jopo: Uusi basisti on löytynyt. Hän on alunperin Mäntästä kotoisin oleva, ennestään tuttu kaveri, nykyisin tamperelaistunut, Jarkko ”Jeekki” Katajamäki. Miehellä takana 15 vuoden kokemus eri punkkiprojekteissa mm. (Rattuksen alkuperäisen laulaja-kitaristin, Tompan Veljen, Jake Marjamäen) ”Ahneus”-bändissä. Treenattiin livesetti uudella kokoonpanolla tiukkaan kuntoon kahden viikon varoitusajalla ja soitettiin eka keikka 29. heinäkuuta Mäntän Pub Kolossa. Keikka kulki kovaa, ja palaute oli pelkästään positiivista.

Jopo ei siis ole enää se tuorein mies Rattuksessa.

Tomppa: Kyllä tuon (reilun kymmenen vuoden takaisen) solistivaihdon jälkeen huomasi, että tuttuja kavereita (diggareita) jäi keikoilta pois. Alkuun oltiin tulossa, muttei sitten tultukaan. Lopussa ei oltu enää edes tulossa. Mut näin se taitaa mennä, varsinkin, kun keulahahmo vaihtuu. Toisaalta saatiin myös uutta yleisöä, joka oli oikein OK.

Kuinka raskas taakka on ollut liittyä ja liidata uutena miehenä legendaarista punk-yhtyettä, jonka puritaanifanit vannovat alkuperäiskokoonpanon ja ensilevytysten nimeen? Minkä ohjeen antaisitte tulevalle, uudelle basistillenne tämän suhteen?

Jopo: Kyllähän ne ekat vuodet välillä aikamoista vittuiluakin olivat, mutta kyllä siinä sitten aika kovan kuorenkin sai itselleen kasvatettua. Ehkäpä yksi hyvä neuvo on ainakin ettei kannata ottaa liikaa itseensä ihmisten puheista. Joskus ihmiset ovat vain ajattelemattomia ja joskus jengi vaan hakee jotain reaktioo. Kannattaa vaan keskittyä tekemään sitä omaa juttuaan.

Miltäs Rattuksen loppuvuosi ja lähitulevaisuus näyttää?

Jopo: Levynjulkaisukeikka on 8. joulukuuta Tampereen Klubilla Bastardsin kanssa, jolta myös ilmestyy levy vuoden lopulla. Ollaan tässä nyt järkätty Rattuksen ja Bastardsin yhteistä levynjulkaisukiertuetta. Seuraava yhteiskeikkamme on Helsingin Kuudennella Linjalla 12. tammikuuta. Myös Rattuksen soolokeikka Joensuun La Barreen on varmistunut vielä tälle vuodelle,16. joulukuuta. Lisää keikkoja keväälle buukataan tässä paraikaa.

Vellu: Aika näyttää…

Mitä terveisiä lähettäisitte Rattus-faneille ja diggareille:

Tomppa: Tässä tämä omalta osaltani. Hän kiittää.

Vellu: Kiitos kuluneesta 45 vuodesta. Toivottavasti näitä tulee vielä jokunen lisää.

Jopo: Iso kiitos kaikille ketkä ovat olleet mukana tällä mahtavalla matkalla, varsinkin Tompalle. Jatketaan eteen- ja ylöspäin. Tervetuloa mukaan!

Kiitämme Rattusta ytimekkäästä haastattelusta ja toivotamme heille antoisaa tulevaa!

Tompalle taas toivotamme oikein lokoisia eläkepäiviä ja kiitämme häntä merkittävästä elämäntyöstään kotimaisen, kipakammansorttisen punk rockin kentällä!