Eero Koivistoinen täyttää tammikuussa 70, juhlavuosi alkaa esikoisalbumi ”Valtakunnan” uusintajulkaisulla

Eero KoivistoinenKotimaisen jazzin sekä laajemminkin sävellystaiteen merkkimies Eero Koivistoinen täyttää 13.1.2016 70 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi Koivistoisen edellisen albumin ”Hati Hati” julkaissut Svart Records käynnistää kunnianhimoisen projektin, jossa pyrkimyksenä on julkaista vinyylipainokset Koivistoisen koko tuotannosta kronologisessa järjestyksessä, alkaen esikoislevystä ”Valtakunta”.

Vuonna 1967 nauhoitettu Valtakunta oli Blues Sectionissa aiemmin soittaneen Koivistoisen ensimmäinen oma albumi. ”Halusin kokeilla uusia väyliä yhdistää lyriikkaa ja musiikkia. Säveltäjänä olin vielä alussa  – nuoruuden into korvasi kokemattomuuden. Levyn rosoisuus viehättää edellen.” Albumin laulut perustuvat suomalaisten runoilijoiden eli Pentti Saarikosken, Tuomas Anhavan, Hannu Mäkelän ja Jarkko Laineen teksteihin. Levyn solisteina toimivat Eero Raittinen, Seija Simola ja Vesa-Matti Loiri. Valtakunnan kaikki sävellykset ovat Koivistoisen omaa käsialaa. Albumi antaa hyvää esimakua Koivistoisen myöhemmästä sävellystuotannosta, sillä se on tyylillisesti hyvin monipuolinen kokonaisuus.

Valtakunta tehtiin kirjankustantamo Otavalle, joka oli alkanut julkaista 1950-luvun loppupuolella niin sanottuja kirjallisia äänilevyjä. Albumi julkaistiin CD-muodossa vasta 90-luvun alussa eikä sitä ole sen jälkeen ollut saatavana missään muodossa. Svart Recordsin 15.1. 2016 kauppoihin tuleva LP-julkaisu on siis ensimmäinen kerta 48 vuoteen, kun albumi on saatavana alkuperäisessä vinyyliformaatissa.

Svart Recordsin Koivistoinen-projekti jatkuu albumeilla For Children, The Day Is Over ja Odysseus, joiden julkaisuvuoro on helmi-maaliskuussa.

Kommentoi julkaisua