”Ehdin vielä huutaa palotarkastajalle, ettei täällä alueella ole muuta tulenarkaa kun tuon ulkomaan managerin hermot” – Rockperryn promoottori jakoi huumorilla höystetyn kuvauksen omasta arjestaan festivaalin tiimellyksessä vuonna 2009

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 29.5.2020

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen paluun Vaasan festivaalikesään tehneen, Rockperry ReLoadin promoottori, Jouni Jaskari on julkaissut omalla Facebook-sivullaan huumorilla höystetyn kirjoituksen kotimaisen festivaalipromoottorin arjesta. Kirjoitus on alunperin kirjoitettu vuonna 2009 Rockperryn jälkimainingeissa, ja siinä kuvataan hyvin, mitä ison festivaalin järjestäminen voi promoottorin näkökulmasta pahimmillaan olla. Voit lukea tekstin tästä:

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Show Business
Kaikki alkaa olla valmista. Oikeastaan kaikki on ollut valmista jo melkein tunnin ja on kursittu kasaan paremmin kuin illan ulkomainen pääesiintyjä on koskaan vaatinut. Esiintymislava, äänentoisto ja valaistus on kansainväliset standaarit täyttävää vaatimustasoa. Näitä asioita on käyty pääesiintyjän edustajien kanssa läpi pitkin päivää. Kaikki on, kuten papereissa määrätään. Huomautettavaa tuntuu silti löytyvän, aivan kuin niiden antaminen olisi jotenkin itseisarvo. Kyseessä on kuitenkin festivaali jossa esiintyy heidän lisäksi tarkoin määritellyin ajoin kolmesta, neljään kotimaista huipputason orkesteria. Tämä ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan kovinkaan kovaa illan ulkomaalaistähden managereita. On kuin kaikki muu olisi ilmaa ja kaikki rakennettu vain heitä varten. Puhelin pirisee kaikilla keskeisillä henkilöillä joidenka vastuulla tapahtuman järjestäminen on. Lipunmyyntiin pakkautuu jonoa jonka takia mattimyöhäiset jonottajat haukkuu koko tapahtuman. Rivin viidentenä seisoo paikallisen aviisin kulttuuritoimittaja, jonka mielestä tapahtuman organisointi on ala-arvoista. Tästä saammekin sitten lukea seuraavan viikon lehdestä miten hän on taas muuttunut, kaikkia suomen keskiluokkaisia perheenäitejä edustavaksi journalistiksi joita aina ja joka kerta kohdellaan väärin. Oli kyseessä sitten rockfestivaali tai hobby-hallin väärin ymmärretty tilaus. Lipunmyyntiä pyörittävä urheiluseura yrittää hartiavoimin purkaa jonottamisen painetta, päästämällä kaikki omat sukulaiset ja kaverit sisään ilman lippua. Huoli on suuri myös alueen ulkopuolisella leirintä alueella. Salaman nopeiden järjestyksenvalvojien mukaan baja-majoissa ei ole enää vessapaperia ja siitä on ehdottomasti soitettava tapahtuman promoottorille vaikka huolto-ohjeetkin löytyy.

Ravintola-alueelle muodostuu jonoa. Aitojen ulkopuolella huutaa koko kansa kulttuuritoimittajan säestyksellä ja sisällä ravintolassa huutaa alkoholitarkastaja yhdessä poliisin kanssa siitä miten huonoa järjestyksenvalvonnan kontrolli on. Pari vanhaa armeija kaveria soittaa välillä ja vaatii vapaalippua korvauksena siitä että ovat joutuneet olla kanssani samassa puolijoukkueteltassa Rovajärvellä vuonna 1991. Kieltäydyn kohteliaasti johon saan napakan vastauksen; ”Onko jätkällä noussu kusi päähän” Puhelin pirisee jälleen. Tällä kertaa soittaja on yhden kakkoslavalla esiintyvän mega-staran manageri. Hänen pitäisi saada vieraslistalle vielä nopeasti joku takavuosien pano. Oli kuulemma hyvä! Epäilemättä myös ainut! Samalla kun vahvistan tämän INFOon, ilmenee viereisessä media-parkissa vedet seisauttava ongelma. Paikalla on joku neuvostoliittolaisia.info sivuston toimittaja jonka valokuvaajan siskon entisen poikakaverin veljen nimeä ei löydy akkreditoitujen listalta. Tästä johtuen on infon tytöt haukuttu lähes itkun partaalle. En ehdi lopettaa puhelua kun vieressäni seisoo joku kotimaisen bändin manageri. Hänelle pitää heti, eikä minuutin päästä maksaa illan keikkapalkkio käteisenä. Muuten esiintyminen peruuntuu. Kasaamme siis 15.000Euroa lipunmyynti kassasta 20eur seteleinä! Ulkomaalaisia saapuu lisää turvamiesten saattelemana. On selvää että heillä on oltava turvamiehet. Ovathan he aamulla heränneet Laihian Route66 hotellista. Ennen kun käyn esittämässä osanottoni, pitää saapastella vielä seurakunnan väen pakeille, taskussa lisää ruokalippuja. Onhan heidän työvuoronsa kestänyt jo reippaat 90 minuuttia. Pääesiintyjän Tour- Manager huutaa jälleen. Herra on kotoisin Vöyrin kokoisesta paikasta läheltä Eindhovenia ja silti uskaltaa väittää pohjoisen kansan olevan amatööriä koko sakki. Terveystarkastaja yhdessä palopäällikön kanssa on tullut myös tontille samaan hälinään. Suoralla polkkatukalalla varustautunut vihreä on huolissaan, ettei alueella myytävissä lihapullissa vain ole ebolaa tai muuta vastaavaa. Varmuudeksi tarkastetaan Saddam Husseinin näköisen kebab-myyjän passi. Onhan hän kuitenkin kotoisin niinkin kaukaa kun Palosaarelta. Palotarkastaja katsoo vielä sytyttimet että niillä varmaan on tarkoitus tehdä vain pyttipannua eikä niillä meinata hyökätä Black- Jackin taloon. Rokki soi aivan liian lujaa ja häiritsee polkkatukan keskittymistä. Päälavalla intro nauha pyörähtää käyntiin. Arviolta 105 desibeliä on painetta. Ehdin vielä huutaa palotarkastajalle ettei täällä alueella ole muuta tulenarkaa kun tuon ulkomaan managerin hermot. Senkin uskon loppuvan piakkoin kun kerron sille faktaa suomen talvisodasta! Kuvan kaunis laulajatar spiikkaa. Hello Finland! We Love You!! Onneksi en enää kuule puhelinta!”

Rockperry ReLoad järjestetään tänä vuonna Vaasassa 4.-5. syyskuuta. Villapuiston sijaan tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti WS Arenassa. Tapahtumassa esiintyvät Wolfheart, Klamydia, Hank Von Hell, Sparzanza, Shiraz Lane, Tulenkulkijat, Eld sekä Heartquake. Ennakkoliput löydät täältä.