Ehdottomasti yksi Mokoman parhaista albumeista IKINÄ – juhla-arvostelussa Mokoman 10 vuotta täyttävä ”Sydänjuuret”

Miten on mahdollista, että Mokoman ”Sydänjuuret”-albumin julkaisusta on kulunut jo 10 vuotta? Tällä albumilla on erityinen paikka sydämessäni. Muistan, kuinka katselin IRC-Gallerian sivuilta (Tiedän. Aika noloa…) videopätkiä, joissa veti pienen osuuden jokaisesta biisistä ja kertoi niiden työnimet tai jotain muuta hauskaa. Vaikka kuuli vain pari hassua sekuntia koko kappaleesta, odotukset tämän albumin kohdilla olivat kyllä erittäin korkealla.

Albumi alkaa Sydänjuuret”-kappaleella, joka on ehdottomasti lempikappaleeni Mokomalta. Kauniit koskettavat sanat yhdistyvät rankkoihin riffeihin eikä siihen vain ikinä kyllästy. ”Sydänjuuret” toimii sekä sähköisenä että akustisena versiona, ja vielä tänäkin päivänä tulee aina silloin tällöin tätä biisiä fiilisteltyä. ”Sydänjuurien” lisäksi tällä albumilla on myös muita Mokoman klassikkobiisejä, kuten aina niin kesäinen ”Hei hei heinäkuu” sekä hieman erilainen rakkauslaulu ”Ei kahta sanaa (ilman kolmatta)”. Vähäänkään Mokomaa kuunnellut tunnistaa varmasti kyseiset biisit.

Vaikka jo 10 vuotta onkin kulunut tämän albumin julkaisusta, ja kuuntelen koko albumin sijaan vain muutamia kappaleita silloin tällöin, pelkästään biisien nimet nähdessäni muistan kyllä, miten ne menevät. Nuo edellä mainitut kolme biisiä ovat jääneet tältä albumilta elämään, mutta on pakko vielä nostaa muutama kappale alustalle. ”Rautaa rinnoista” kuultiin Nummirockissa viime kesänä livenä. Se jäi minulle varsin hyvin mieleen. Jotenkin olin unohtanut koko kappaleen olemassaolon, mutta silti muistin sanat hämärästi ulkoa. Tuon Nummirock-keikan jälkeen ”Rautaa rinnoista” päätyi pitkästä aikaa omalle soittolistalleni. Toisena biisinä nostaisin vaikka kaikki loput ”Sydänjuurien” biisit, mutta tällä kertaa valitsin ”Kalmannäkijän”, joka ei juurikaan anteeksi pyytele. Minulla on muuten Mokoman ”Kalmannäkijä” -T-paita olemassa – on muuten vieläkin jatkuvassa käytössä.

”Sydänjuuret” on ihan älyttömän vahva Mokoma-albumi eikä se ole vanhentunut päivääkään. Koko albumi sisältää tasaista mättöä ensimmäisestä raidasta viimeiseen. Meininki ei kuitenkaan missään vaiheessa eskaloidu tasapaksuiseksi mössöksi, vaan se pysyy kokoajan hanskassa. Yhtään mitään en tällä albumilla muuttaisi. ”Sydänjuuret” on ehdottomasti yksi Mokoman parhaista albumeistä tähän mennessä ja se on klassikko-leimansa ansainnut. Eiköhän tätä jaksa luukuttaa vielä seuraavat 10 vuotta ihan kevyesti!

Kappalelista:
1. Sydänjuuret
2. Vastavirtaan
3. Ei kahta sanaa (ilman kolmatta)
4. Vääräleuka
5. Kristuksen ruumis ja pedon pää
6. Niin hyville kuin pahoille
7. Rautaa rinnoista
8. Älä anna sille nimeä
9. Kalmannäkijä
10. Hei hei heinäkuu
11. Turhuuksien turhuus

Mokoman kotisivut
Mokoma Facebookissa

 

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua