Ehkä yhtyeen onnistunein livetaltiointi – arviossa Cradle Of Filthin ”Trouble And Their Double Lives”

Kirjoittanut Jani Lahti - 29.4.2023

Cradle Of Filthin tuore live-albumi ”Trouble And Their Double Lives” noudattaa perinteiseen live-albumiin verrattuna hieman epätavanomaisempaa kaavaa. Bonuskappaleineen peräti 18 raitaa sisältävä kokonaisuus huokuu intohimoa ja etenkin selkeitä soundeja sekä nopeita tempoja ja kauhuromantiikkaan kallellaan olevaa lyriikkaa. Kuinkas muuten, kun on kyse Cradle Of Filthistä

Kahdeksastatoista raidasta tulee heti kärkeen uusi kappale ”She is a Fire”, joka on hitikäs ja helpommin kuunneltavaa Cradle Of Filthiä kaikessa melodisuudessaan. ”You Will Know the Lion by His Claw” on niin sanottuna varsinaisena live-bonuksena viimeisenä, kun taas ”Demon Prince Regent” taittaa live-albumin uutena kappaleena mainiosti kahtia. – Ei kuitenkaan kovinkaan tavanomaisesti, kun ottaa huomioon sen, millä tyylillä live-albumeita tavallisesti kootaan. Mieleen juolahtaa toisaalta eräätkin ”A Real Dead/Live One” -taltioinnit toiselta pitkän linjan brittimetalliyhtyeeltä…

Väliin mahtuu siis peräti 15 livenä taltioitua kappaletta eri venueista vuosien varrelta. Mukana on taltiointeja esimerkiksi niin Los Angelesin keikalta kuin Sacramentosta. Ilahduttavimpia yllätyksiä on, miten kappaleet ovat valikoituneet live-albumille, eikä mukana ole liikaa kestohittejä. Vastapainona on pitkälti yllätyksiä, joista allekirjoittanutta eniten ilahduttaa esimerkiksi loistava ”Born In A Burial Gown” -kappaleen mukanaolo bändin ”Bitter Suites To Succubi” -välityö-albumilta. Mukaan mahtuu tietenkin myös yhtyeen tunnetumpia tuotoksia kuten mainiot ”Nymphetamine (Fix)”, ”Lustmord And Wargasm (The Lick of Carnivorous Winds)” ja ”Blackest Magic in Practice”.

Vokalisti ja nokkamies Dani Filthin huuto ja rääkynä ovat tasaisen varmaa kuultavaa. Voisi jopa sanoa, että muusikko on vuosien varrella ammattimaistunut rutkasti äänenkäyttönsä suhteen. Välispiikeissä Dani käskyttää faneja miehekkäällä ja itsevarmalla tyylillään, mikä vakuuttaa kuulijaa siihen malliin kuin olisi itse yleisössä huutamassa. Albumilta kuuluu myös livetuotannon teräksisyys, sillä lapsuksia ei ole kokonaisuuteen mahtunut – oikeastaan päinvastoin.

Soundit ovat kuten todettua selkeät ja vahvat, sopivan livemäiset ja samalla raskaat. Yhtye käyttää taustanauhoja live-olosuhteissa harkitun varmasti, mikä tekee ”Trouble And Their Double Lives”-albumikokonaisuudesta huomattavasti aiempia yhtyeen livejulkaisuja paremman kuuloisen. Yhtye kuulostaa uusimmalla julkaisullaan kaiken lisäksi edelleen raivokkaalta livebändiltä, ehkä jopa raivokkaammalta kuin studioalbumeilla, ja silti melodiselta ja mystiseltä, kauhurockin riivaamalta taideaktilta.

Luetuimmat

Uusimmat