Ehtaa viikinkimetallia länsinaapurista – arvostelussa Ereb Altorin ”Eldens Boning”

Kirjoittanut Tia Salmela - 6.5.2021

Ereb Altor on Ruotsista ponnistava eeppistä viikinkimetallia veivaava yhtye. Tällä yhtyeellä on jo kahdeksan pitkäsoittoa repertuaarissaan ja nyt toukokuussa julkaistava ”Eldens Boning” on yhtyeen toinen EP. Edellisestä pitkäsoitosta ei ole kuitenkaan kulunut kovin kauan, sillä ”Järtecken” on julkaistu vuonna 2019. Mielenkiinnolla odotan, mitä Ereb Altorilla onkaan meille tällä kertaa tarjota.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

”Eldens Boning” alkaa ”The Twilight Ship” -nimisellä kappaleella, joka usuttaa kuuntelijaa heti kohti taisteluita. Kappale onnistuu välittämään merellä riehuvan myrskyn voiman yhdistämällä tupliin mollivoittoisia kitaroita ja sumeutta tuovia taustaorkestraatioita. ”The Twilight Ship” on varsin helposti sisäistettävä alkuraita, josta on hyvä jatkaa matkaa eteenpäin.

Seuraavana kuultava ”Fenrisulven” tarjoaakin jotain hieman erilaisempaa. Viikinkiteemassa pysytään, mutta nyt ei olla enää taistelemassa vaan aivan jossain muualla. Jo introsta voi päätellä, että tämä kappale on tunnelmaltaan ”Eldens Boningin” avausta synkempi. Ihanan herkät laulut koristavat ”Fenrisulvenin” rauhallista ja rentouttavaa tunnelmaa. Tiedättehän sen tunteen, kun on takana aivan karsean kiireinen päivä ja tarvitsee sitä kuuluisaa omaa aikaa, niin tämä on se biisi, jolla saa kaiken stressin vuodatettua pois. Ei muuta kuin lasi punaviiniä, silmät kiinni ja tämä biisi soimaan!

Kolmantena kappaleena on itse nimikkokappale eli ”Eldens Boning”, joka on huomattavasti energisempi veto kuin ”Fenrisulven”. Jos aikaisemmista kappaleista vaistosi Bathory-vaikutteet, niin tässä ne vasta tulevatkin esille. Myöskin kappaleen sanoista tällainen epäsivistynyt ja hyvin vähän ruotsia osaava onnistuu jotain pieniä sanojen pätkiä tunnistamaan ja poimimaan sieltä sun täältä. Kaiken kaikkiaan ”Eldens Boning” on kyllä kaikista vaikuttavin kappale tältä albumilta.

Lopuksi kuullaan vielä ”Sacrifice 2.0”, joka yllättää eeppisyydellään ja moniulotteisuudellaan. Samoilla jäljillä kumminkin pysytään ”Eldens Boningin” kanssa. Kun ”Sacrifice 2.0.” -kappaleen viimeiset nuotit on jätetty soimaan, iskee kova haikeus ja on aloitettava ”Eldens Boning” alusta. Eikös se ole yleensä hyvän albumin merkki?

Nolottaa myöntää, etten ollut ennen tämän arvostelun kirjoittamista koko bändin olemassaolosta edes tietoinen. ”Eldens Boning” on kuitenkin varsin positiivisesti yllättävä kokonaisuus, joka imaisee kuuntelijan mukaansa. Viikinkimetallin ystäville tämä on äärimmäisen lämmin suositus. Eihän tästä voi olla tykkäämättä!

9½ / 10

Kappalelista:
1. The Twilight Ship
2. Fenrisulven
3. Eldens Boning
4. Sacrifice 2.0

Ereb Altor Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat