Ei aivan nimensä veroinen pikkulauantai – Cradle of Filth Nosturissa

 

Englantilainen Cradle of Filth on viihtynyt tien päällä tiheään viime syksynä julkaistun ”Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” -albumin tiimoilta. Viime keskiviikkona kauhukaravaani pysähtyi Helsingin Nosturissa, joka on sattumoisin toiminut yhtyeen Suomen pysäkkinä vuodesta 2012 yhtä festarivetoa lukuunottamatta. Nyt todistamani kolmas Cradle of Filth -keikka kyseisissä Elmun tiloissa ei yltänyt kahden aiemman tasolle, vaikka fanit tälläkin kertaa saivat takuuvarmaa vampyyriviihdettä koko rahan edestä.

Täsmällisesti klo 21 pärähti intronauha soimaan, ja yhtye otti huppupäisen Dani Filthin johdolla saman tien luulot pois ärhäkkäästi ja provosoivasti vyöryvällä ”Gilded Cuntilla”. Keikan käynnistyminen ”Nymphetamine”-levyn avauskappaleella oli myös melkoinen nostalgiatrippi, sillä juuri tämän levyn myötä tutustuin Cradle of Filthiin vajaat neljätoista vuotta sitten.

Nostalgiaa oli luvassa yhtyeen itseäni vielä paljon vanhemmillekin faneille, sillä ”Cruelty and the Beast” -eepoksen julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Tätä täkyä hyödyntäen yhtye soittikin kaksi kappaletta tuolta albumilta ja ”Beneath the Howling Stars” kuultiinkin heti toisena ”Gilded Cuntin” jälkeen. Todellisena herkkupalana ”Bathory Aria”, joka sai ensiesityksensä vasta viime syksynä, soi Nosturissa koko komeudessaan. Dani Filth jutteli myös eräässä välispiikissään, että kyseinen albumi julkaistaan tänä vuonna uudelleen miksattuna, ja ainakin rumpusoundi olisi kokemassa kasvojenkohotusta.

Cradle of Filth ei viimeisten levyjensä kiertueilla ole antanut kulloinkin tuoreimpien albumien dominoida keikkasettiä, kuten ei tälläkään kertaa. ”Cryptorianalta” kuultiin kitaramelodioillaan profiloitunut ”Heartbreak and Seance” ja aggressiivisemmin päällekäyvä ”You Will Know the Lion by His Claw”. Hieman väsyneesti laahava ”Death of Love” oli illan selkeä suvantokohta, vaikka laulaja-kosketinsoittaja Lindsay Schoolcraft pääsikin kappaleessa näyttämään taitojaan keskivertoa enemmän. Kokonaisuudessaan setti oli vahva kattaus uutta ja vanhaa, ja itselleni ylivoimaisesti parhaiten toimi bändin ikivireältä kakkosalbumilta poimittu ”Dusk and Her Embrace”.

Bändi esiintyi Nosturissa intohimoisesti ja vakuuttavasti. Ilman korvatulppia Dani Filthin korkeimmat kirkunat vihloivat korvia, kiipparisti Lindsay Schoolcraftin lauluosuudet kuuluivat hyvin ja kitaristi Richard Shaw paikoitellen jopa varasti shown. Keikan loppupuolella kävi sillä tavalla harvinaisesti, että kun laulaja Dani Filth ehdotteli permannon yleisölle moshpittiä, sitä ei tullutkaan. Yleensä keikoilla alkaa piiri pieni, ellei isompikin, pyöriä viimeistään siinä vaiheessa, kun esiiintymislavalta sitä joku pyytää. Keskiviikkoiltana Nosturissa yleisö toki osoitti suosiotaan äänekkäästi kappaleiden välissä, mutta muuten väki tyytyi varsin rauhalliseen tarkkailuun. Dani itse antoi asian olla, mutta kitaristi Shaw osoitti tyytymättömyyttään yleisön flegmaattisuuteen paikoin vähän moukkamaisinkin käsielein. Kun yleisöltä ei pyörremyrskyä herunut, irtosi kitarataiteilijalta riffittelyn lisäksi varsin vakuuttavaa hyrrä-imitaatiota.

Viime syksystä saakka oli tiedossa, ettei Cradle of Filthiä Euroopan kiertueella lämmitellyt Moonspell tulisi brittiläisten kanssa Suomeen. Syyksi ilmoitettiin sinänsä ilahduttavasti, että Moonspell tulisi tänä keväänä maahamme omalle keikalleen. Viime elokuun jälkeen ei kuitenkaan aiheeseen liittyvää lisätietoa ole tullut, ja jos Moonspellin oma keikka ei toteudukaan, on heidän poisjäämisensä Cradle of Filthin eurorundin päättäneiltä Suomen ja Venäjän keikoilta sitäkin suurempi harmi. Lopulta päivää ennen keikkaa varmistui, ettei keikalla olisi mitään lämmittelybändiä. Arki-illan ja yleisön korkean keski-iän ohella myös lämppärin puute selittänee osaltaan, miksi tunnelma keikalla ei ollut kovin intensiivinen.

Ennen viimeisenä soitettua ”From the Cradle to Enslavea” Dani Filth kiitteli yleisöä vuolaasti ja hieman yllättäen pahoitteli omaa esiintymistään, jossa ei omien havaintojeni mukaan moitteen sijaa juuri ollut. Bändi esiintyi kokonaisuutena oikein hyvin ja miksauspöydältä kuunneltuna sounditkin toimivat. Jos keikalla jotain rasitteita olikin, liittyivät ne epävarmuuteen lämppäristä ja keikan epäoptimaaliseen ajankohtaan. Perinteisesti jäyhä suomalaisyleisö olisi hyötynyt valtavasti viikonloppukeikasta ilman seuraavan päivän työ- tai opiskeluvelvoitteita. Cradle of Filth tarjosi runsaan puolitoistatuntisen loistavia poimintoja laajasta katalogistaan ja pikkulauantain yleisö kiitti – kohteliaasti, mutta melko vaisusti.

Settilista:

 1. Gilded Cunt
 2. Beneath the Howling Stars
 3. Blackest Magick in Practice
 4. Heartbreak and Seance
 5. Bathory Aria
 6. Dusk and Her Embrace
 7. The Death of Love
 8. You Will Know the Lion by His Claw

—————————————-

 1. The Promise of Fever
 2. Nymphetamine (Fix)
 3. Her Ghost in the Fog
 4. Born in a Burial Gown
 5. From the Cradle to Enslave

Teksti: Ossi Kumpula

Kuvat: Jani Kormu

Kommentoi julkaisua