”Ei merkkiäkään otteen herpaantumisesta” – arviossa Angel Witchin albumi ”Angel Of Light”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 7.11.2019

Kevin Heybornen luotsaama, brittimetallin uuden aallon kulttimaineeseen noussut kiistaton klassikkoyhtye Angel Witch on edennyt seitsemänteen pitkäsoittolevyynsä. Maltilliseen tahtiin albumeja julkaissut, muun muassa thrash metalin alkusysäykseen merkittävästi vaikuttanut ja sittemmin suosionsa päivien loisteesta undergroundiin sukeltanut kentiläisnelikko ei ole antanut ulkomusiikillisten seikkojen haitata toimintaansa. Yli nelikymmenvuotisen uran tehnyt yhtye on työstänyt uuden”Angel Of Light” -albuminsa osin samoilla kamoilla ja täsmälleen samalla mentaliteetilla kuin vuoden 1980 yhtyeen omaa nimeä kantaneen, klassikoksi kasvaneen debyyttialbuminsa. ”Angel Of Light” soi tanakasti, kirkkaasti ja raikkaasti, ja se sisältää useita hyvistä riffeistä kasattuja laatubiisejä.

Muun muassa Carcass-kitaristi Bill Steerin rockyhtyeen Gentlemen’s Pistolsin laulaja-kitaristina häärivän James Atkinsonin osuus albumin tuottajana ja aikaansaajana albumin tasapainoiselle ja dynaamiselle soundimaisemalle on merkittävä. Komeasti ulvovalla kitaramelodialla albumin avaava ”Don’t Turn Your Back”, ”Death From Andromeda”, kaunis puolislovari ”The Night Is Calling”, ja doomahtavasta introsta albumin tarttuvimmaksi kappaleeksi kasvava ”Condamned” ovat tässä ajassa ensiluokkaisia vanhan liiton heavy metal -biisejä. Ne kestävät kuunteluja ja jopa kasvavat ajan ja kuuntelujen myötä uusiin mittasuhteisiin. Samaan hengenvetoon on todettava, että on erityisen hienoa, ettei yhtyeen sävellystyö pyrikään olemaan hittihakuista, nykyaikaan päivitettyä heavya, vaan yhtye pidättäytyy itselleen ominaisessa, blues-pohjaisessa ja paikoin vanhahtavaan tapaan progahtavassa, raskaassa väännössä. Ruotsalaisrumpali Fredrik Jansson-Punkan ja basisti Will Palmerin rytmityö on laadukkaan varmaotteista, mikä tukee Heybornen ja yhtyeen rytmikitaristi Jimmy Martinin hyvällä maulla sovitettua yhteissoittoa ja kitarasovituksia. Ainoastaan Heybornen laululinjojen toivoisi välillä operoivan voimakkaammin, laajemmalla rekisterillä ja ehkä harkitummilla ja tarttuvammilla laulumelodioilla. Myös jokunen sovituksellisesti toimimaton kappale mahtuu mukaan, mutta ne ovat ehkä enemmänkin kosmeettisia vikoja muutoin verrattaen korkealaatuisella äänitteellä.

Puutteinensakin ”Angel Of Light” on kaikkea muuta kuin väsyneen kehäraakin pakonomainen studiotuotos ennen uutta klubikiertuetta. Yhtyeenä Angel Witch on albumin perusteella tiukassa soittokunnossa. Nelikon loihtimat musiikilliset sävyt pitävät kappaleet otteessaan sisältäen monipuolisia, perinteisen heavy metalin mittakaavalla nyanssirikkaita yksityiskohtia. Kappaleiden intensiteetti on pääsääntöisesti kohdillaan, eikä yhtyeen otteissa kuulu herpaantumisen merkkiäkään. Tämän esityksen perusteella povaa ja toivoo Angel Witchille kernaasti vielä lukuisia, elinvoimaisia toiminnan vuosia. Olisipa hienoa nähdä veteraaniyhtye myös Suomessa ”Angel Of Light” -kiertueellaan.

7½/10

Kappalelistaus:

   1. Don’t Turn Your Back
   2. Death From Andromeda
   3. We Are Damned
   4. The Night Is Calling
   5. Condemned
   6. Window of Despair
   7. I Am Infamy
   8. Angel of Light

   

Luetuimmat

Uusimmat