Ei nimi yhtyettä pahenna – arviossa Big Jim’s Beer Bellyn autenttinen rock-albumi ”For Sale”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 30.11.2021

Harvoin tulee vastaan näin miehekkäästi ja ronskisti nimettyä yhtyettä kuin Big Jim’s Beer Belly (BJBB). Toisaalta tällaisella nimellä huomio on taattu, kun nimi syöpyy mieleen. Tämä erikoisesti nimetty yhtye on kotoisin Suomineidon lanteilta, Oulusta, ja soittaa rockia southern rockin kuin blues rockin vivahteiden kera.

BJBB on siitä poikkeuksellinen yhtye, että sillä on pitkä historia. Vuonna 1986 perustettu yhtye toimi aktiivisesti vuoteen 1995 saakka, jota seurasi yli kymmenen vuoden hiljaiselo. Oululaisyhtye aktivoitui jälleen vuonna 2008 ja tänä vuonna BJBB julkaisi kymmenen kappaletta sisältävän ”For Sale” -albumin. Tätä nykyä yhtyeessä vaikuttaa kaikkiaan viisi muusikkoa, jotka ovat luoneet pitkäsoitolle rennon ja orgaanisen kuuloisen kokonaisuuden, josta ei puutu myöskään rockiin kuuluvaa rosoisuutta.

Kun ”For Sale” -albumia kuuntelee, on sanomattakin selvää, että kyseessä on kitaravetoista rockia, josta löytyy bluesin tummuutta ja juurevuutta. Kun tähän yhdistetään lauluosuuksista ja huuliharpusta vastaavan Kari Pyykön hiekkapaperin karkea ääni, on kokonaisvaikutelma niin rock-henkinen kun olla ja voi. Vaikka BJBB:llä on oma tunnistettava soundinsa, huomaan löytäväni yhtyeestä hienoista hengenheimolaisuutta niin Havana Blackin, Dr. Feelgoodin kuin ZZ Topin suuntiin. Tämä ei ole lainkaan huono asia, sillä ovathan kyseiset yhtyeet varsin päteviä.

Mitä tulee ”For Sale” -albumiin, etenee pitkäsoitto itsevarmasti ja ongelmattomasti kappaleesta toiseen. Albumi etenee suhteellisen yllätyksettömästi, mitä nyt ”Leavin’ You” ja ”Your Defence” -kappaleilla kuullaan vierailevia solisteja, joiden lauluosuudet nousevat keskiöön. Ensimmäisellä edellä mainituista kuullaan Aki Louhelaa, jonka antaa pehmeällä äänellään hyvän kontrastin Pyykölle. Vastaavasti ”Your Defence” -teoksella kuultavan Maya Paakkarin nariseva ääni sointuu hämmästyttävän hyvin Pyykön kanssa yhteen. Louhelan ja Paakkarin lisäksi BJBB on hyödyntänyt taustalaulajia myös useammalla kappaleella. Ratkaisu on ollut hyvä, sillä esimerkiksi ”Who’ll Be Kicked Around” ja ”Shipment” -kappaleilla kuultavat taustalaulut antavat teoksiin omat lisänsä, jotka korostavat tunnelatauksia entisestään.

Erikoista kyllä, mutta vaikka BJBB kuulostaa olevan terävimmillään raudanlujissa rock-rutistuksissaan, joita pitkäsoitolla pääasiassa on, erottuvat melankoliset ja verkkaiset ”I Ain’t So Bad” ja ”Shipment” albumin suurimmiksi valopilkuksi. ”I Ain’t So Bad” -kappaleella kuullaan Pyykön poikkeuksellisen pehmeää tulkintaa ja teoksen äänimaisema on paikoin pelkistetty, mikä tekee siitä toisinaan kauniin hauraan. ”I Ain’t So Bad” muuttuu tosin välillä riehakkaaksi etenkin kosketinsoitinosuuden ja kitarasoolon myötä, mutta siltä löytyy henkilökohtainen sanomansa. Vastaavasti päätöskappaleena toimiva ”Shipment” on koruttomampi, ja sillä kuullaan Pyykön huuliharpun käyttöä kuten ”I Ain’t So Badillä”. Tunnelmansa puolesta ”Shipment” menee vieläkin syvemmälle, ja on siten onnistunut päätös albumille.

Mitä estottomasti nimetyn BJBB:n ”For Sale” -albumista sitten voisi todeta? Ainakin sen, että erikoisesti ja hauskasti nimetty rock-yhtye on täysin tosissaan otettavissa, vaikka nimestä voisi luulla muuta. Oululaisyhtyeen pitkäsoitto sisältää rockin rosoisuutta, karkeutta kuin terävyyttäkin, mitä läheskään kaikilla rock-yhtyeillä ei ole. Ennen kaikkea, ”For Sale” välittää kuulijalle sen, mistä rockista yksinkertaisemmillaan ja aidosti voi olla kyse.

Kappalelista:

1. I Believe

2. Who’ll Be Kicked Around

3. Leavin’ You

4. Nasty Words

5. Your Defence

6. Workin’ For SDR

7. Hit And Run

8. Fool

9. I Ain’t So Bad

10. Shipment

https://www.facebook.com/Big-Jims-Beer-Belly-199479943470477/?ref=page_internal

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen