Einherjer – Norrøn

Norjalainen viikinkimetallipumppu sai aikoinaan 90-luvun loppupuolella hankittua itselleen melkoisen kulttistatuksen. Yhtyeen debyyttidemo ”Aurora Borealis” taitaa vielä tänä päivänäkin olla yksi myydyimpiä metallidemoja kautta aikojen, ja saihan yhtye aikaiseksi muutaman varteenotettavan levyn, ennen hajoamistaan.

En itse asiassa ollut tietoinen, että yhtye on taas aktiivinen, kunnes kuulin uuden albumin olevan tuloillaan. Aikaa yhtyeen edellisestä levystä on kulunut noin kahdeksan vuotta, mutta moni asia ei ole materiaalissa näinä aikoina muuttunut. Einherjer tarjoilee edelleen hyvinkin pitkälle keskitempoista black metallia, koukuttaen kuulijansa folkahtavilla ja tarttuvilla melodioillaan.

Ihan perusvarmalla paikkapuolustuksella ei Einherjer kuitenkaan ole nykypäivän metallikentille lähtenyt, vaan se yllättää ennen kaikkea levyn kappalejärjestyksellä. Tyypillisten ykköshittien sijaan ”Norrøn” käynnistetään liki 13 minuuttia kestävällä, eri osioihin jaetulla ”Norrøn Kraft”-pastissilla. Käytännössä erikoinen ratkaisu olisi voinut olla toimivakin, mikäli kappale olisi edes lähelläkään levyn parasta antia. Nyt se saa lähinnä aikaiseksi sen, että levyn varsinaista aloitusta saa käytännössä odottaa lähes neljännes tunnin ajan.

Maltti on kuitenkin tässä tapauksessa valttia, sillä mistään täysin turhasta comeback-yrityksestä ei Einherjerin tapauksessa ole kyse. Esimerkiksi kolmantena rallina kuultava mukaansa tempaava ”Alu Alu Laukar” sekä selkeitä Bathory-vaikutteita omaava päätöshymni ”Balladen Om Bifrost” nostavat yhtyeen osakkeita levyllä huomattavasti.

Hieman ristiriitaisia ajatuksia levy kuitenkin herättää, se olisi mielestäni paremmin toteutettuna, ja ennen kaikkea järkevämmällä kappalejärjestyksellä, voinut olla jopa ehjempi kokonaisuus. Nyt levy käytännössä ehtii vasta kunnolla alkamaan, ennen kuin se jo loppuu. Kaikki peruselementit yhtyeellä on kuitenkin kunnossa, joten toivon mukaan seuraavaa levyä ei tarvitse ihan yhtä kauan odottaa.

7/10

Kappalelista:
1. Norrøn Kraft
2. Naglfar
3. Alu Alu Laukar
4. Varden Brenne
5. Atter På Malmtings Blodige Voll
6. Balladen Om Bifrost

http://www.einherjer.com/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua