El Estado – Violencia y Sensualidad

Kirjoittanut Janne Partanen - 16.3.2016

El EstadoMeksikossa vuonna 1995 perustettu El Estado ei ole pahemmin pitänyt kiirettä julkaisujensa kanssa, sillä arvostelun saa nyt bändin kolmas täyspitkä levy. Tyylisuuntana on melodinen industrial rock, jossa on myös vaikutteita metallin puolelta. ”Violencia y Sensualidad” julkaistiin alunperin 2015 bändin omakustanteena.

Vallan nostalginen olo tulee, kun ”Violencia y Sensualidad” lähtee soimaan, sillä bändin soittama industrial rock kumartaa syvään Saksaan päin. Bändin ulosanti on hyvin lähellä 90-luvun lopun Neue Deutsche Härte -tyylisuuntaa, jonka kantaisinä pidetään Oomph!- ja Rammstein-yhtyeitä. El Estadon laulukielenä on tosin espanja ja musiikillisessa sopassa on mukana aimo annos goottirockia. Syntikat siis soivat jylhästi, rummut pärisevät konemaisesti ja meno on sopivan melankolista, mutta iskevää. El Estado eroaa saksalaisista tovereistaan puhtaasti laulavalla vokalistillaan ja sillä, että kappaleisiin on koetettu saada mukaan melodisuutta. Tuotanto on tyyliltään hyvin 90-lukulaista, mikä sopii bändin ulosantiin niin hyvässä kuin pahassakin. On kyllä vaikea uskoa, että levy on tullut ulos viime vuonna.

”Violencia y Sensualidad” on vallan mukavaa kuunneltavaa. Levyn nopeampi ja raskaampi tarjonta potkii todella hyvin ja näyttää kaapin paikkaa monelle kilpakumppanilleen. Harmittavasti muuten kovassa menossa on muutamia säröjä, jotka verottavat kokonaisuutta. Levyn puolivälissä oleva instrumentaali ”Bio – Zen” on täysin turha, ja sitä seuraava levyn hitain biisi puuduttaa jo ensimetreillä. Levyn lopussa tuleva toinen instrumentaali on myös ihan joutavaa tilantäytettä. Olisikin mielestäni ollut parempi, jos bändi olisi jättänyt turhat täytteet pois ja tehnyt vaikka pienemmän julkaisun jäljellä olevista paremmista biiseistä. Levyn parasta antia on kolmantena tuleva ”Ser O No Ser” ja ainut englanninkielinen biisi ”Mr.Fix It”, joka iskee juuri oikeaan kohtaan. Rumuutta ja rujoutta lisää, niin hyvä tulee!

6/10

Kappalelista:
01. Dos Karmas
02. Sombras
03. Ser O No Ser
04. Bio -Zen
05. La Novia
06. Mr. Fix It
07. Encomio
08. Mientras Te Me Clavas En La Piel

Bändin facebook

Kirjoittanut: Janne Partanen