Eläköön altavastaajat! Arviossa Parkway Driven ”Viva The Underdogs” -dokumenttielokuva

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 26.3.2020

Miltä kuulostaisi dokumenttielokuva bändistä, joka aloittelee massiivista Euroopan-kiertuettaan treenaten ja uuteen, pyrotekniikkaa kuhisevaan lavatekniikkaan tutustuen? Kamerat seuraisivat yhtyettä epäonnistumisista onnistumisiin, toinen toistaan isoimmille keikkalavoille, kaiken huipentuen vuoden 2019 Wacken Open Air -festivaaleille. Otetaan siis mukava asento ja seuratkaamme yhden tunnin ja kolmentoista minuutin verran miten Australialainen, Byron Bayn pikkukaupungin oma Parkway Drive hoitaa homman kotiin päin.

Koko homma alkaa siitä, kun yhtye tutustuu lavatekniikkaan, joka pyroineen päivineen uhkaa syödä koko kiertueen budjetin siihen pisteeseen, että itse itseään manageroiva yhtye saattaa jopa menettää rahaa kiertueen aikana. Eli dokumenttielokuvan draaman kaari on jo alusta lähtien hienosti otettu haltuun. Mainittujen huolien takia ei kuitenkaan rundia pysäytetä, vaikka bändin managerina toimiva yhtyeen toinen kitaristi Luke Kilpatrick asian kanssa tuskaileekin – tavattoman kauan.

Sitten onkin enää 193 päivää ”Viva The Underdogs” -dokumenttielokuvan huipentumaan eli Wacken Open Air 2019 -festivaaliin. Tuolla välillä esiinnytään Euroopan lukuisilla muilla metallifestivaaleilla (mm. Hurricane, Full Force, Resurrection Fest). Koetaan kaikki onnistumisista epäonnistumisiin. Promotaan kiertuetta radio-ja lehtihaastatteluissa. Poiketaan myös Yhdysvalloissa, jossa keikkapaikan etupää kärähtää ennen kuin esiintyminen edes ehtii kunnolla alkamaan. Monien kommellusten kautta katsojalle tulee ainakin selväksi, että yhtye ei anna ikinä periksi, vaikka motivaatio käy välillä pohjamudissa. Sellaista on olla altavastaaja. Pitää todistaa ja näyttää taitonsa, vaikka mikä olisi.

Wackenia pohjustetaan alusta saakka isoimmaksi jutuksi ikinä, ainakin australialaisyhtyeen kantilta, ja sitä se varmasti onkin. Myös edelleen vahvasti porskuttavien metallifestivaalien on aika miettiä uusia pääesiintyjiä festivaaleille, koska vanhat vetonaulat ovat pistämässä pillejä pussiin Ozzy Osbournesta Aerosmithiin. Parkway Drive on yksi näistä mahdollisista tulevaisuuden nimistä, sillä se vetoaa sekä lyriikoiltaan että asenteeltaan kaikkeen kansaan, vaikkakin yhtye onkin pohjimmiltaan metalcore-yhtye hardcore-taustalla.

Outoahan julkaisussa on se, että dokumenttia markkinoidaan sen sisältävän viidentoista vuoden ajalta materiaalia ”kulissien takaa”, mutta kyllä tämä materiaali on hyvin pitkälti statistin osassa julkaisulla. Kyllähän niitä välillä näytetään, mutta todella vähäisessä määrin. On myös huomioitava, että kyseessä ollessa aivan ehta dokumenttielokuva, ei bändin livevedoista ja musiikillisesta annista nähdä kuin pieniä pätkiä. Keskitytään siis täysillä bändiin, sen ajatuksiin ja toimintaan matkan varrella.

Yhtye ilmoitti dokumenttielokuvan julkaisusta marraskuun 6. päivä 2019. Tammikuun 22. päivä se sai noin kahdensadan näytöksen levityksen ympäri maailmaa, samoihin aikoihin järjestettiin myös dokumentin ensi-ilta Berliinissä. Dokkari saa myös oman soundtrack-julkaisunsa 27. maaliskuuta. Kyseinen levy sisältää edellä mainitun Wackenin keikalta yhdentoista kappaleen live-kokonaisuuden lisäksi kolme studioraitaa. Erikoisia studionauhoituksista tekee sen, että ne ovat saksankielisiä.

Parkway Drivella ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä ”Viva The Underdogs” on jo bändin kolmas dokumenttielokuva. ”Parkway Drive: the DVD” (2009) -julkaisun ollessa ensimmäinen ja vuonna 2012 julkaistiin upea ”Home Is for the Heartless”.

Dokumentin ohjaaja Allan Hardy (tuotantoyhtiö Hype Republic) on pitänyt hienosti homman hallussa eikä hänelle turhaan ole myönnetty kotimaansa arvostettua ACS-titteliä (Australian Cinematographers Society). Parkway Drive ei myöskään ole miehelle ihan uppo-outo yhtye, sillä hän on ohjannut myös bändin ”The Void” -kappaleen musiikkivideon.

”Viva The Underdogs” on upeasti kuvattu ja ohjattu dokumentti Parkway Driven matkasta Euroopan-festivaalikiertueen alkutreeneistä Wacken Open Air 2019 keikalle. Se näyttää kaiken sen työn ja ihmisyyden sen takana, kun bändi tällaisen kiertueprojektin aloittaa. Myös dokumentin äänisuunnitteluun on kiinnitetty huomiota, ja vaikka niitä livevetoja ei pieniä pätkiä lukuun ottamatta nähdäkään, ne on sulautettu saumattomasti mukaan dokkariin. Todella iso suositus yhtyeen fanien lisäksi myös musiikkialan toimijoille ja dokumenttielokuvien ystäville. Vaikeuksien kautta voittoon.

9/10


Ohjaus:
Allan Hardy ACS
Tuotanto: Hype Republic
Parkway Drive: Winston McCall (laulu), Jeff Ling (kitara), Luke Kilpatrick (kitara), Ben Gordon (rummut), Jia O’Connor (basso)
Parkway Drive -kotisivut
Parkway Drive -facebook