Elämä alkaa Lopputekstien jälkeen

Kirjoittanut Niko Kuusela - 19.4.2019

Erakossapitkäsoitto ”Lopputekstit” on nyt julkaistu. Kyseessä on energinen punkin, hiphopin ja poprockin symbioosi, jossa ei kaihdeta myöskään pimeässä laaksossa vaeltamista silloin, kun sen aika on. Avausbiisin Pleksit päässä pimeelläkin” kuvastossa vilahtelevat arvet, suojakeinot ja katseverhot, mutta päätösraidalla Eino Leino -demoneita ruokitaan jo hilpeissä tunnelmissa ja kieli poskessa.

Dramaattisesta nimestään huolimatta ”Lopputekstit” ei ole jäähyväislevy, vaan hyvän leffan kaltainen vuoristoratamatka, jonka jälkeen kelpaa astua leppeään kesäillan aurinkoon ja tajuta, että hei, elämä alkaa tästä ja nyt.

Muun muassa ”punkin Pariisin Kevääksi” kutsuttu Erakossa on multi-instrumentalisti ja multi-mitä-tahansa -hahmo Niko Ailamon yhden miehen studiokokoonpano, joka laajenee livekeikoilla jopa viisihenkiseksi bändiksi. Biisien kirjoittamisen lisäksi Ailamo soittaa levyllä kaikki instrumentit, vastaa tuotannosta, ja on myös kuvannut ja leikannut Erakossa-musiikkivideoita.

Erakossa sai lentävän lähdön vuonna 2014 Löysään hirteen” -omakustannesinglellään, joka nousi Spotifyn viraalilistan toiseksi Suomessa ja on sittemmin ylittänyt kahdensadantuhannen soittokerran rajan. Seuraavan vuoden alussa Erakossa teki sopimuksen suuren kansainvälisen levy-yhtiön kanssa, mutta tiet erosivat jo 2016. Debyyttisinglen nimi oli alkanut muodostua enteeksi: Erakossa kohtasi suuren yhtiön prosessoitua musiikkia tuottamaan tarkoitetun koneiston eli artistille ehdotettiin biisinkirjoitusleirejä ja -tiimejä ja Nikon tuotantotapaan haluttiin puuttua.

Paluu DIY-artistiksi sujui lopulta hyvässä hengessä, mutta paluusinglestä Nollaus” voi halutessaan löytää viittauksen musiikkiteollisuuden ison myllyn kohtaamisen jättämiin tunnelmiin – syksyllä 2016 julkaistu debyyttialbumi kantoi puolestaan nimeä ”Nollauspäivä”.

Ehkä ”Lopputekstit”-pitkäsoitto on kaiken muun ohessa jäähyväiset tälle teemalle, kirjan kansien sulkeminen ja lupa mennä eteenpäin. Joka tapauksessa Niko Ailamo kertoo nauttineensa suuresti uuden albumin biisien kirjoittamisesta ja musiikin teosta ilman kahleita. Kaikenlainen matkan varrella koettu ja nähty kuuluu levyltä. Niin kuin pitääkin.

Kaikkiaan viidestä ”Lopputekstien” biisistä on julkaistu video: kuvituksen ovat saaneet ”Tää on sulle (vitun kusipää)”Saat viedä mut pois”Tänään on matsi, ”Sylkispä sunkin suu massii sekä ”Eino Leino”. Useammat albumin kappaleet ovat yltäneet jo satoihintuhansiin streamauksiin, ja yhteenlaskettuina Erakossa-biisien streamaukset ovat ylittäneet jo viiden miljoonan rajan.

Luetuimmat

Uusimmat